Lotti_Usa_golfauto

Fotó: Eurosport

Az Autosport ma megjelenő számában Marcello Lotti az eddiginél részletesebben beszél a WTCC éléről való távozás okairól, illetve arról, merre vezethet tovább az út a Túraautó Világbajnokság számára.
A WTCC megalapítója és eddigi vezetője december 31-ei hatállyal távozott a sorozat éléről, miután nem tudott megállapodni a folytatásról a promóter Eurosport Events-el. Helyét egyik segítője, Francois Ribeiro, valamint a korábbi Chevrolet Europe Motorsport főnök Eric Néve veszi át.
WTCR
Bejelentették a negyedik audis versenyzőt a WTCR-ben
15/04/2021 18:21
Az idén debütáló új TC1-es szabályok megalkotója hivatalosan közös megegyezéssel távozott a WTCC éléről, és saját bevallása szerint is barátságos keretek között történt a szakítás.
"Sosem tudhatod pontosan, mi vár rád a mai világban, különösen, ha nem a saját cégedről van szó. Régen az egész bajnokság az enyém volt, és mindenről én dönthettem" - mondta Lotti az Autosportnak.
"Az elmúlt három hónapban rengeteget egyeztettünk az Eurosport Events-el, és olyan változásokat akartak hozni, amelyek számomra elfogadhatatlanok. Nekik is, nekem is megvolt az elképzelésem a bajnokság irányítása kapcsán, de ez így normális."
"Ők úgy látták, továbbvihető a WTCC egy egyértelmű vezető nélkül, és minden joguk megvan arra, hogy így döntsenek. Én viszont úgy határoztam, nem maradok. Ez is egy természetes folyamat, még ha kicsit sokkoló is."
Francois Ribeiro szintén az Autosportnak ma úgy nyilatkozott, az Eurosport Events szerette volna központosítani a WTCC irányítását, amit azonban Lotti elfogadhatatlannak tartott. Az olasz egyébként már korábban is kifejtette, a Ribeiro-Néve kettős egy ideális megoldás a helyére.

lotti_ribeiro

Fotó: Eurosport

Lotti egyébként úgy látja, az Eurosport - Discovery tárgyalások is hatással voltak az ő helyzetére. Az amerikai cég néhány éve 20%-os részesedést vásárolt a francia TF1 tulajdonában lévő vállalatban, amit néhány napja 51%-ra emelt.
"A Discovery érdeklődése is szerepet játszhatott abban, hogy változtatni akartak a struktúrán. Stratégiai szempontok döntöttek, és eltérőek voltak a meglátásaink" - magyarázta Lotti.
Ami a WTCC jövőjét illeti, a korábbi általános igazgató rendkívül szimpatikusan úgy nyilatkozott, nem gondolja, hogy pótolhatatlan lenne, és mivel a bajnokság jelenleg kiváló egészségnek örvend, további fejlődésre lehet számítani.
"A legfontosabb dolog, amit Francois-nak és Eric-nek meg kell tanulnia, hogy miként bánjon a sajtóval" - viccelődött Lotti. "De komolyra fordítva a szót, ez nem a Manchester United, ahol minden a menedzsertől, vagy egyetlen személytől függ. Én nem voltam egy Alex Ferguson."
"Persze nem azt mondom, hogy ez nem egy nehéz munka, de nem hiszem, hogy a távozásom aláásná a bajnokság helyzetét. Nem törvényszerű, hogy hatással legyen a dolgok menetére. Jelenleg minden szükséges tényező együtt van ahhoz, hogy eredményes jövője legyen a sorozatnak. Érkeztek új csapatok, új versenyzők, és hamarosan kezdődik a tizedik szezon. Szerintem nem rossz."
Lotti végül a saját jövőjéről is mondott pár szót, bár komoly részletekbe nem bocsátkozott.
"Imádom a motorsportot, az egész életemet benne töltöttem, úgyhogy szeretnék maradni. Az elmúlt néhány évet viszont már nehéz volt élvezni. Jelenleg épp nyaralok, és mondhatom, ezt nagyon élvezem" - zárta a távozó alapító.
Fotó: WTCC Media
WTCR
A tavalyi nehézségek ellenére nem akart új csapatokat a Hyundai Motorsport főnöke
13/04/2021 14:23
WTCR
Tarquini szerint régen nem voltak olyan felkészültek, mint most
12/04/2021 16:05