Kiválóan indult Michelisz Norbi számára a sanghaji WTCC hétvége, a magyar idő szerint péntek éjjel megtartott első harminc perces edzésen egy harmadik időt sikerült elérnie, és mindössze három tizedet kapott a győztes Pechito Lopez Citroenjétől.
Alapesetben hosszú egyenesei és tempós kanyarjai miatt Sanghaj nem éppen ideális pálya a Honda számára, ám úgy tűnik, a nyáron kitesztelt új fejlesztések (futómű és motor) kezdik meghozni a hatásukat. A csomagot már Pekingben is használták Norbiék, ám a semmihez sem hasonlítható szűk és kanyargós pályán elért eredményeket senki sem meri igazán viszonyítási pontnak venni. Az általános hondás vélekedés szerint Sanghaj mutatja majd meg igazán, mennyit sikerült előrelépni.
Márpedig egy ilyen hosszú pályán, amelyben egyenesek is vannak gazdagon, jó eredmény a három tizedes hátrány. Persze örök igazság, hogy majd az időmérőn kell ugyanezt hozni, de ettől még bizakodni szabad. Főleg, mivel a tesztre még nem vonatkozik a gumiszabály, úgyhogy nyakamat rá, hogy Citroenék új szettel mentek. Ráadásul a többi Honda sem szerepelt rosszul, a teszt alapján Gabriele Tarquini is bekerült volna a Q3-ba, és mind a négy Civic a top10-ben végzett.
Adria
Halasztják az olasz WTCR-futamot, a Hungaroring a következő állomás
17/07/2021 09:58
Még egy szó erejéig visszatérve a fejlesztésekre. Ahogy az RML-nél, úgy a Hondánál is igaz, hogy még ki kell tapasztalni az új alkatrészeket. Pekingben éppen csak hogy feldobálták az autókra a motyót, aztán uzsgyi, Sanghajban viszont végre lesz idő a rendes finomhangolásra. Erről Norbi is említést tett, amikor valami olyasmit írt a blogján, hogy érezhető az előrelépés, de még meg kell szokni az új dolgokat.
És akkor vissza a teszthez. A legjobb idő a listavezető Lopezé lett, aki az utolsó percbe előzte meg két tizeddel Yvan Mullert. A négyszeres világbajnok egészen odáig vezette a tesztet, ám az argentin kihívására már nem tudott válaszolni. Norbi mögött Sebastien Loeb lett a negyedik, Tarquini pedig az ötödik.

CITROEN_sanghaj

Fotó: Eurosport

A hazai pályán versenyző Ma Qing Hua egy hatodik időt dobott elsőre, mögötte pedig a Honda kakaskodó párosa, Mehdi Bennani és Tiago Monteiro következik. A portugál Pekingben elég hevesen panaszkodott a Proteam pilótájára, aki szerinte olyan erővel lökte őt meg az első futamon, hogy eltört az egyik hátsó gátló. A marokkói ezzel szemben vétlennek érezte magát, sőt állította, még az FIA szakembereit is megkérdezte, akik szintén mellette foglaltak állást.
Furcsamód gyengén szerepeltek viszont a Chevrolet-k, Hugo Valente kilencedik, a Pekingben futamgyőztes Tom Chilton pedig 10. lett. Utóbbinak érdekes élményei lehetnek innen tavalyról, az első futamon ugyanis azóta vitatott körülmények között az utolsó kanyarban előzte meg csapattársát, az akkor már világbajnok Mullert. Bár a leintés után mindenki tagadta, a közvéleményben erős gyanú ébredt, hogy a francia elengedte őt,  biztosítandó a kettős RML sikert a bajnokságban.
Első körben a Lada sem találta a pekingi tempót, James Thompson 11., Rob Huff 12., Mikhail Kozlovskiy pedig 13. lett. Persze butaság lenne azt várni, hogy az oroszok ott folytassák, ahol múlt héten abbahagyták. A kanyargós pekingi körön a rövid tengelytáv miatt igen mozgékony volt a Granta, Sanghajban viszont nagy jelentősége van a jó aero tapadásnak és az alacsony légellenállásnak, amiben továbbra sem állnak jól. Náluk újra a pontszerzés, és a fordított rajtrácsos második futam lehet a cél.
A TC2T kategóriát Franz Engstler nyerte, Dusan Borkovic pedig mindössze egyetlen installációs körre tudott kijönni a teszten. A pekingi baleset után persze ez is kisebbfajta csoda, és úgy tűnik, a szerb gond nélkül ott lehet a szombati szabadedzéseken.
A sanghaji teszt végeredménye:

Sanghaj_14_t

Fotó: Eurosport

A második kínai WTCC hétvége szombaton magyar idő szerint 2:10-kor folytatódik az első szabadedzéssel. A teljes programot ITT találjátok.
WTCR
Ismét fejlesztik a Renault-t, és visszatérnének vele a WTCR-be
16/07/2021 10:52
Aragon
Huff: kifejezetten szeretek Yvan Mullerrel csatázni
15/07/2021 10:21