Nem gondoltam, volna, hogy egy negyedik és egy harmadik hely megszerzése után Michelisz Norbi neve nem kerül majd be a suzukai összefoglaló címébe, de annyi minden történt Japánban, hogy sportszerűség mégis ezt kívánja. Ettől függetlenül senkinek ne legyen bűntudata, ha a magyar pilótára a legbüszkébb...
Az viszont kétségtelen tény, hogy a hétvége legnagyobb eseménye José María López nevéhez köthető, aki az első futam megnyerésével bebiztosította a világbajnoki címet. A Citroen pilótája történelmet írt, 1957 és Juan Manuel Fangio utolsó Forma-1-es elsősége óta először nyert argentin FIA világbajnoki címet.
Lópezt annyiszor, annyi okból méltattuk már, hogy nagyon újat nehéz mondani. A WTCC-ben ugyan újonc volt, a túraautózásban viszont már az idei év előtt is klasszisnak számított. Kicsit meglepő, hogy ennyire simán verte Yvan Mullert, de az biztos, hogy megérdemelten lett világbajnok.
Adria
Halasztják az olasz WTCR-futamot, a Hungaroring a következő állomás
17/07/2021 09:58
Suzukai győzelmével egyébként López beállította Muller 2012-es rekordját is, hiszen már kilenc elsőségnél tart idén. És még van hátra két futam Makaón.

TARQUINI_suzuka

Fotó: Eurosport

A második helyre minden kétséget kizáróan a Honda hazai győzelme kívánkozik. Az időmérő után rendkívüli elkeseredettség lett úrrá a japán csapaton, még a mindig optimista sajtóanyagban is negatív hangvételű nyilatkozatok jelentek meg. Tarquini arról beszélt, jó lenne legalább dobogóra állni a második futamon. A pole-ból...
Ehhez képest nagyon rajtolt, és végig vezetve győzött úgy, hogy szinte egy percig sem kellett izgulnia. A lehető legjobb pillanatban jött ez a siker a Honda számára, bár az már a versenynap előtt kiszivárgott, hogy a japánok jövőre két és félszer annyi pénzt költenek majd a Civic fejlesztésére, mint idén. Ettől függetlenül a hazai pályán aratott sikerre nagy szükség volt.
Ezzel egyébként folytatódik Gabriele Tarquini mesés sorozata, az olasz az egyetlen olyan pilóta, aki 2005 óta minden évben nyert futamot a WTCC-ben.

Michelisz_unnep

Fotó: Eurosport

És akkor az illendőség után végre beszéljünk Michelisz Norbiról is. A Zengő Motorsport pilótája pontosan azt valósította meg, amit eltervezett. Egy dobogót és egy vaskos pontszerzést tűzött ki maga elé célul, amit tökéletesen bejött.
Nagyon éretten viselkedett, és jó helyzetfelismerést mutatott, amikor az első futamon Hugo Valente meglökte, ő pedig a sikánt átvágva úgy tért vissza pályára, hogy nem veszített helyezést (a visszaengedéseket leszámítva). A második verseny rajtjánál ugyanott ő ment bele Dusan Borkovic-ba, ám a szerb ezzel inkább csak nyert, így indokolatlan lett volna a büntetés.
A 27 megszerzett pontnak köszönhetően Norbi karnyújtásnyira került a legjobb nem-citroenes pozíciótól, a negyedik helytől. A hétvége elején Tiago Monteiro még 28 ponttal állt előtte, ám a portugál mindkét futamon a 11. helyről indult, és nem is tudott csodát tenni, így ebből mindössze öt maradt Makaóra. Persze Norbit is szorongatják, győzelmével Tarquini két pontra jött fel a zengős versenyző mögé.
Nem tudom, a futamok leintése pillanatában milyen stádiumban volt éppen a Honda-Zengő-Michelisz hármas között zajló tárgyalássorozat, de hogy ez a harmadik hely nem tett rosszat ilyen szempontból sem, az tuti.
A napnál is világosabb, hogy Norbi és a Zengő Motorsport gyári támogatás és érdemi teszt nélkül is kimagasló teljesítményre képes, érdemes hát elgondolkodni rajta, mi lenne, ha a Honda esetleg egy picit be is segítene nekik jövőre. Egyelőre viszont csak pletykák vannak, a konkrétumokra még várni kell.

Dobogo_suzuka

Fotó: Eurosport

A hétvége negyedik kiemelkedő történése kétségtelenül Dusan Borkovic második helye volt. A langaléta szerb ezúttal hibátlanul versenyzett, jól reagált, amikor Norbi meglökte, és utána is összeszedett maradt. Teljesen megérdemelte élete első dobogós helyezését, ami egyébként Szerbiának is az első a WTCC-ben. Ezt a 207 centi magas srácot egyszerűen nem lehet nem szeretni (legalábbis az autón kívül), így szerintem sokan együtt örültek vele, amikor a leintés után a könnyeivel küszködve próbált nyilatkozni.
A második futam hivatalos végeredményére egyelőre várni kell, Muller ugyanis a visszafordítóban keresztbe forgatta Valentét, az esetet pedig vizsgálják a felügyelők.
A többiekről csak röviden: nagy elismerés Tom Chiltonnak, aki remek formában van Peking óta, ezt ezúttal egy második hellyel, és az év egyik legszebb előzésével bizonyította. A második verseny viszont már nem jött össze, így a brit miatt nem kell izgulnia Norbinak.
Tom Coronel ezúttal is kitett magáért, a dobogó viszont nem sikerült második otthonában. Hugo Valente is elemében volt, ám az első futamon csúnyán megzavarodott, miután Chilton megelőzte. A másodikon sokáig szépen tartotta a Citroeneket, de végül Muller rövid úton elintézte. Tisztelegjünk emléke előtt, sokat segített Norbinak. :)
A Ladáknak ezúttal nem osztottak lapot, az oroszok egyetlen pontot sem szereztek, így Max barátomnak arra is volt ideje, hogy fényképet küldjön nekem adás közben Oslikról, a csapat kabalaszamaráról. :)
Az első futam végeredménye:

Suzuka_r1

Fotó: Eurosport

A második futam végeredménye:

Suzuka_r2

Fotó: Eurosport

A WTCC 2014-es szezonjából még egy forduló van hátra, amit november 16-án rendeznek Makaón. Nyitott még a második hely kérdése, Sebastien Loeb akár meg is előzheti Mullert. Irtózatos meccs lesz a hondások között is, Monteirot, Norbit és Tarquinit összesen hét pont választja el. Azt hiszem, a negyedik hely megszerzése felérne a Yokohama Kupa megnyerésével. Talán túl is tenne rajta...
WTCR
Ismét fejlesztik a Renault-t, és visszatérnének vele a WTCR-be
16/07/2021 10:52
Aragon
Huff: kifejezetten szeretek Yvan Mullerrel csatázni
15/07/2021 10:21