Váratlan hírt tett ma közzé a Citroen gyár, mely szerint a francia márka arra készül, hogy 2014-ben beszáll a Túraautó Világbajnokságba. A bejelentés nem sokkal azután látott napvilágot, hogy kiderült, a kilencedik rali világbajnoki címe felé közeledő Sebastian Loeb jövőre már nem indul a teljes WRC szezonban. És ez nem véletlen egybeesés, a Citroen ugyanis Loeböt is hozná a WTCC-be.
"A Citroen márka nagyköveteként egy olyan elszánt versenyző mint Sebastian nem szorulhat passzív szerepkörbe. A (WTCC-s) projekt lehetőséget teremtene számára, hogy pályán folytassa autóversenyző karrierjét, méghozzá egy olyan gyár támogatásával, amellyel bemutatkozása óta együtt dolgozik" - magyarázta Yves Matton, a Citroen Racing vezetője az Autosport magazinnak.
Matton úr szerint a WTCC változatos versenynapárával hívta fel magára a francia gyártó figyelmét.
WTCR
A riválisokat meglepte a Hyundai Elantra N TCR BoP-je
EGY ÓRA
"A WTCC lehetőséget adna, hogy a Citroen olyan fontos piacokon mutassa meg kreatív technológiáit mint Kína és Brazília. A végső döntés azonban függ az FIA jövőre vonatkozó szabályaitól, és attól, hogy a partnereink támogatnak-e bennünket ebben az elképzelésben" - zárta Matton.
Az utóbbi időben több márka érkezése is szóba került, ám az a tény, hogy a Citroen részéről a motorsport részleg vezetője beszélt a lehetőségről, mindenképpen azt mutatja, hogy a szándék komoly. Ami pedig a szabályokat illeti, nem tartom kizártnak, hogy Citroen az egyre többet emlegetett hibrid rendszer esetleges bevezetésére gondolt.
Ami pedig Loeb-öt illeti: a francia a szezon elején egyszer már tesztelt WTCC-s autót, amikor a Chevrolet-nál vendégeskedett, de akkor még csak szórakozásnak nevezte a dolgot. A nyolcszoros ralivilágbajnok azonban egy ideje már játszadozik a gondolattal, hogy átnyergel pályára, ám eddig úgy tűnt az endurance versenyzés felé veszi az irányt. Olyannyira, hogy már saját csapatot is alapított, amivel idén az ELMS-ben versenyzett. Ott azonban nincs Citroen, és nem is lesz, főleg, hogy a márkatárs Peugeot épp idén télen távozott viharos gyorsasággal a porondról. A márka azonban szeretné, ha Loeb továbbra is az hírnevüket öregbítené, és ez a két törekvés a WTCC-ben találkozhat.
A Citroen számára vonzó lehet még a WTCC-ben, hogy az FIA világmotor szabályának köszönhetően a Fordhoz és a BMW-hez (Mini) hasonlóan ők is a DS3-éból fejleszthetnének blokkot új túraautójukhoz.
Fotó: Motul
WTCR
Hivatalosan is bejelentették Tassi Attila WTCR-csapatát
16/05/2021 07:45
WTCR
Huff: figyeljenek, mert a Zengő Motorsport nagy meglepetést fog okozni
15/05/2021 19:18