Kubica_Rali_Arc

Fotó: Eurosport

Egyik este pont elcsíptem a WRC legutóbbi portugáliai versenyének összefoglalóját, és ennek kapcsán kicsit elgondolkodtam Robert Kubica helyzetén. A korábbi Forma-1-es klasszissal kapcsolatban tavaly év végén többször is felmerült, hogy szerencsét próbálna a WTCC-ben.
Végül szakított a Citroennel és az M-Sporthoz igazolt, amivel ezt a lehetőséget "eldobta magától". Ezzel rengeteg túraautó rajongónak okozott csalódást, hiszen sokan látták volna szívesen a lengyelt mondjuk a hungaroringi futamon vagy éppen Szlovákiában. Elnézve az eddigi négy WRC-s futamon nyújtott teljesítményét, felmerült bennem a kérdést: biztos, hogy jól döntött?
WTCR
Nagy Dani: hiszem, hogy eredményes lehetek a Zengő Motorsporttal
EGY NAP
Négy világbajnoki hétvége után Kubica jelenleg nulla ponttal áll az összetettben. Idén eddig öt raliversenyen indult (egy ERC, négy WRC), és összesen 10(!!!) balesetet szenvedett, azaz minden fordulóra jutott kettő.
A lengyel Istenadta tehetség, ehhez kétség sem férhet, mint ahogy ahhoz sem, hogy kiváló érzéke van a ralihoz is. A gyorsasága rendkívül meggyőző, ám újra és újra felmerül bennem a kérdés: vajon a sérült keze elég jó állapotban van-e ahhoz, hogy hibamentesen tudjunk nagy tempóval raliautót vezetni.

Kubica_rali

Fotó: Eurosport

Egy WRC kocsi ugyan nem megy olyan gyorsan mint mondjuk egy WTCC-s gép, de a nagyobb hasmagasság miatt az oldalirányú erők minimum elérik, de inkább meghaladják a túraautós szinten, a rázkódásról nem is beszélve. Akik találkoztak már személyesen Kubicával a balesete óta, mind azt mondták, hogy az a jobb kéz ugyan szépen meggyógyult, de messze nincs tökéletes állapotban.
Négy futam, nulla pont, nyolc baleset... Tényleg csak arról van szó, hogy vissza kell találnia a megfelelő ritmusba? Vagy elképzelhető, hogy a WRC-s tempóhoz már elég Kubica jelenlegi állapota? Nincs elég információm ahhoz, hogy ezt eldöntsem, inkább csak a kérdést próbálom megfogalmazni.
Ő mindenesetre úgy véli, csak a helyes mederbe kell visszatalálni, és onnantól minden menni fog.
"Életem egy elég nehéz időszakát élem most, bár voltak ennél húzósabb periódusok is. Újra kéne indítanom magam, hogy visszataláljak abban az állapotba, ahol 12 hónappal ezelőtt voltam" - mondta Kubica.
A következő hónapok majd eldöntik, van-e erre lehetőség, és hogy nem lett volna-e jobb döntés inkább a WTCC-t választani...
Fotó: WRC
[ad#2]
WTCR
Nagy Dani visszatér a Zengő Motorsporthoz, de hol mehet idén?
04/05/2021 17:43
WTCR
Magyar versenyzőt jelentett be a Zengő Motorsport
30/04/2021 08:00