Spa-ban folytatódott a Lada szenvedéstörténete, az oroszországi pontszerzés után Belgiumban a Granták ismét messze jártak a top10-től. A kanyargós Moszkvai pálya után Spa sokkal kevésbé feküdt a stabilitásban és légellenállásban is gyenge orosz autóknak, és a hétvége zárultával nehéz volt pozitívumokat találni Ladánál.
Egyedül talán Mikhail Kozlovskiy lehetett kicsit boldog, a fiatal orosz pilóta ugyanis mindkét futamon megverte sokkal tapasztaltabb csapattársait, és bár pontot ő sem szerzett, ezúttal a Lada legjobbjának mondhatta magát. James Thompson és Rob Huff mellett már ez is valami.
Az időmérőn ismét a 2012-es világbajnok volt a leggyorsabb ladás, Huffy csak kicsivel maradt le a Q2-ről; 13. lett. Ezzel tovább tart az orosz márka rossz sorozata; már három futam óta nem sikerült beverekedniük magukat a legjobb 12-be. Az első versenyen azután Huff vesztét az okozta, hogy a történelem során először az egyik Citroen elől rajtolt. Ma Qing Hua ugyanis az Eau Rouge-ban hátulról belement a brit Grantájában, aminek kicsúszás és futóműtörés lett a vége.
WTCR
Tassi Attila magabiztos Estoril előtt, de fejlődne is
EGY NAPJA
"Ma Qing Hua húzása nem segített az egyébként is nehéz helyzetünkön, de szeretném megdicsérni a csapatomat, hiszen a rövid szerelési idő ellenére ott lehettem a második futam rajtjánál" - mondta Huff.

HUFF_lada_spa

Fotó: Eurosport

Az első versenyen így Kozlovskiy lett a legjobb ladás 14. helyezésével, Huff törött futóművel is bejött 16.-nak, Thommo pedig a 17. helyen zárt.
A második futamon a fiatal orosz lerajtolta Huffot, és az első kört szinte végigharcolta a márkatárssal. Több alakalommal is összeértek, de betartották a csapattársakra vonatkozó íratlan szabályokat. Kozlo a folytatásban magabiztosan őrizte a 12. helyet, és ott is látta meg a kockás zászlót.
"Elégedett  vagyok a hétvégémmel, hiszen először jártam Spa-Francorchamps-ban, és sikerült megvernem mindkét csapatársamat. Különösen a második futamot élveztem, amelyben először Huffal, majd Mehdi Bennanival és René Münnichel vívtam nagy csatát" - értékelt az orosz.
Huffyt a 13. helyen intették le, amivel annyira nem volt elégedett. Nem sikerült túl jól a dupla hétvége sem, hiszen Spa-ban elmaradt a pontszerzés, a Nürburgring 24 óráson pedig motorhiba miatt kiestek a Rotek Racing Audi TTRS-el. Az első etapját még teljesítette a Nodschleifén, és remek köridőket futva a kategória első helyén adta át az autót Kevin Gleasonnek. A második menetre viszont már nem került sor, 13 óra után ugyanis a motor megadta magát.
"Ezúttal csalódottabb vagyok a Nordschleifén történtek miatt, mivel ott valós esélyünk volt a kategória győzelemre, és óriási élmény lett volna felállni a dobogóra. A WTCC hétvégén nagyjából az történt, amire számítottunk" - szomorkodott a korábbi világbajnok, aki a most következő hétvégén egy SuperTouring Ford Mondeoval áll rajthoz a Silverstone Classic versenyen.

Thompson_arc_spa

Fotó: Eurosport

A három ladás közül Thompson lehetett a leginkább elkenődve, hiszen az egész hétvége egy merő küzdelem volt számára a csúszkáló autóval, és a megszerzett 17. valamint 15. hely nem sok vigaszt jelentett.
"Nehéz erről a hétvégéről bármi jót is mondani, nem azért vagyunk itt, hogy a 15.-17. helyekért csatázzunk. Kétszeres brit bajnokként bizonyítottam már, hogy képes vagyok az élen menni, és a Ladával ott szeretnék lenni" - fogalmazott Thommo.
Az újabb versenyhétvégéig most bő egy hónap szünet következik, és a korábbi tervek szerint Termas di Rio Hondoba már egy komolyabb fejlesztőcsomaggal érkezik az orosz márka.
WTCR
PURE ETCR program – Vallelunga, 2021
18/06/2021 12:30
WTCR
Valójában hidrogénnel mennek Nagy Daniék versenyautói
17/06/2021 19:48