Koronavírusfertőzés miatt ismét versenyzőcserére kényszerül a Hyundai i30 N TCR-rel versenyző Engstler Hyundai N Liqui Moly Racing, miután Nicky Catsburg PCR-tesztje pozitív lett, és emiatt önkéntes karanténba vonult.


A holland pilóta, aki a Szlovákiaringen megszerezte első WTCR-győzelmét, két hete is hiányzott a magyarországi fordulóról, akkor a Petit Le Mans-on indult a Corvette gyári versenyzőjeként. Jó eséllyel ott kapta el a koronavírust.
Mivel Catsburg azóta az Engstler Motorsport egyetlen tagjával sem érintkezett, ők elindulhatnak a spanyolországi versenyen, a holland pilótát pedig ezúttal a TCR-kategória egyik nagy mellőzött tehetsége, a TCR Europe-bajnok, kétszeres TCR Germany-győztes Josh Files helyettesíti. 
WTCR
Huff: figyeljenek, mert a Zengő Motorsport nagy meglepetést fog okozni
5 ÓRA
A 29 éves brit versenyző Renault Clio Eurocup illetve a brit Clio-kupa megnyerésével vált ismertté, két évvel később pedig kiérdemelte a Brit Versenyzők Klubjának (BRDC) "Rising star" elismerését. 2015-ben már indult két TCR International futamon, majd 2016-ban megnyerte a TCR Germany-t a Target Competicion-nel. 

Files-europe-kupa.jpg

Fotó: Eurosport

2017-ben két versenyen ment a M1RA-nál (TCR International), de ismét a Targettel lett német bajnok, illetve megnyerte a Közel-Keleti TCR-bajnokságot is. 2018-ban Tassi Atika csapattársa volt a Hell Energy KCMG csapatnál, ám mivel a JAS-Honda kötelékben nem sikerült gyári állást szereznie, 2019-re visszament a Targethez, akik azóta Hyundai-ra váltottak.
Tavaly három futamgyőzelemmel és nyolc dobogóval megnyerte a TCR Europe-ot, de ez sem volt elég ahhoz, hogy 2020-ra állása legyen. A szezon elején indult a TCR Malajziában, azóta viszont nem kapott új lehetőséget. Ez lesz tehát Files bemutatkozása a WTCR-ben. 
"Ez a bajnokság a túraautózás top-kategóriája, valami olyan, amit nagyon régóta célkeresztbe vettem. Ettől az utolsó percben jött meglepő lehetőségtől még a szavam is elállt"
- mondta
Files
.
"Kedd este már készültem aludni menni, amikor kaptam egy üzenetet a WhatsAppon, hogy szabad vagyok-e a hétvégén. Azóta kicsit megőrült körülöttem minden, mert ez egy elképesztő lehetőség. Olyan versenyképes szeretnék lenni, amennyire csak tudok, és dolgozni szeretnék a csapatért."

files-monza-qp.jpg

Fotó: Eurosport

A mezőnyt elnézve Files elismeri, nincsenek illúziói azzal kapcsolatban, mennyire nehéz feladat vár rá. Pedig jók az előjelek.
"Az autót elég jól ismerem, és az Engstler csapatot is, hiszen korábban versenyeztem ellenük. Viszont nem sokat tudok a Goodyear gumikról, de legalább a pályán már mentem."
A norwichi származású versenyző korábban még a Clio Eurocuppal járt a Motorland Aragonon, azóta pedig onboard videókat elemez, és elment a silverstone-i iZone Performance-ba szimulátorozni. 
Files kiválasztása egyrészt érthető: legutóbb a fiatal és tapasztalatlan Nico Gruber számára túl nagy falatnak bizonyult a WTCR mezőnye, miközben a brit minden szempontból rátermett a feladatra. Mégis elgondolkodtató, hogy ez a második alkalom, amikor megüresedik egy Hyundai-ülés, és azt nem valamelyik Hyundai Junior pilótával töltik be.
Idén nyár óta hivatalos, hogy Nagy Dani, Andreas és Jessica Bäckman valamint Will Brown szerepel a koreai márka tehetségnevelő programjában, ám ezúttal is kívülről hívtak helyettesítő versenyzőt. 
WTCR
Tényleg világsztárt igazolt a Zengő Motorsport
TEGNAP 06:00
WTCR
Új helyszín került be a WTCR 2021-es naptárába
11/05/2021 08:52