Az 'Autosport' értesülése szerint még ebben a hónapban sor kerül az épülőfélben lévő S2000-es Honda Civic első tesztjére. A következő három hét valamelyikében először egy ellenőrző "shakedownt" tartanak a Milánó közelében található Vairano versenypályán, a tényleges tesztre pedig néhány nappal később, Róma mellett, Vallelungában kerül majd sor. Ezt követően  további európai tesztek várhatóak, mielőtt októberben az első Civic rajthoz áll a suzukai WTCC fordulón.
Az autó fejlesztéséért és versenyeztetésért felelős olasz J.A.S Motorsport arra is ígéretet tett, hogy még a vallelungai teszt előtt nyilvánosságra hozzák a 2013-as pilótafelállást. Egyelőre annyi biztos, hogy idén egy autó indul, jövőre kettővel kezdik a szezont, ám egy harmadik Civic csatasorba állítása sem kizárt.
"Július végén megkezdjük a tesztprogramot, előtte pedig nyilvánosságra hozzuk a 2013-as versenyzőinket" - nyilatkozta Alessandro Mariani, a J.A.S egyik tulajdonosa, és egyben ügyvezető igazgatója.
WTCR
Huff: figyeljenek, mert a Zengő Motorsport nagy meglepetést fog okozni
5 ÓRA
Az elmúlt hetek során Gabriele Tarquini neve vetődött fel, mint lehetséges Honda-pilóta, a 2009-es világbajnok ugyanis jó kapcsolatot ápol a J.A.S-al, korábban a DTM-ben, az STW-ben és az ETCC-ben versenyzett nálunk, mindhárom sorozatban szereztek futamgyőzelmet, 2001-ben pedig harmadikok lettek a túraautó eb-n egy Honda Accorddal. Azt pedig már régóta tudjuk, hogy Tarquini nagyon szeretne újra gyári csapatba kerülni.
"Valóban tárgyaltunk, és tudom, hogy rajta vagyok a listájukon, de még nem született megállapodás. Annyit viszont elárulhatok, hogy jövőre mindenképpen gyári csapatban fogok szerepelni" - mondta Tarquini.
A második mondat számomra két lehetőséget sugall. Egy: már biztos benne, hogy szerződést kap a Hondától. Kettő: tudja, hogy a SEAT is indít gyári csapatot jövőre, és vagy náluk vagy a Hondánál szerepel majd. Ám ez mind csak spekuláció, az is lehet, hogy mindössze annyit akart mondani: jövőre mindenképp gyári csapatnál akar menni, ám ezt így sikerült angolul megfogalmaznia. Hamarosan kiderül.
"Mi is hallottuk a pletykákat, de egyelőre nem kívánunk reagálni rájuk. Gabriele jó barátom, és jó viszonyt ápol a Hondával is" - tette hozzá sokat sejtetően Mariani.
Az viszont biztos, hogy Tarquininek 2012 végéig szerződése van a Lukoil SEAT-tal, tehát az idei ázsiai futamokon valószínűleg nem ő vezeti majd az első Civic-ket. Rajta kívül a háromszoros Európa-bajnok, kétszeres brit bajnok Fabrizio Giovanardi nevét emlegetik legtöbbször. Hmmm, egy Tarquini-Giovanardi duó... Csakhogy időközben a Chevrolet távozása kissé átírta a pilótapiacot, kérdés, hogy például Yvan Muller szabaddá válása milyen gondolatokat ébreszt a hondások fejében...
Még egy dolog a japánokhoz. A Honda jelenleg nagyon furcsa helyzetben van. Eddig egyedül ők jelentették be hivatalosan, hogy 2013-ban gyári csapatot indítanak a WTCC-ben, ezért most mindenki rájuk figyel. Azt azonban senki sem tudja pontosan, mennyire lesz jó a Civic, még az sem kizárt, hogy a szezon elején a privát Chevyk (már ha lesznek) elverik őket. Szóval sok még a kérdőjel, ám az egyértelmű, hogy a japánok komolyan gondolják a WTCC-s projektet.
WTCR
Tényleg világsztárt igazolt a Zengő Motorsport
TEGNAP 06:00
WTCR
Új helyszín került be a WTCR 2021-es naptárába
11/05/2021 08:52