Egyik olvasónk, Krizsanyik István Péter hívta fel a figyelmünket egy körülbelül egyhetes rali hírre, ami akár nagyon fontos információkat is tartalmazhat a magyar WTCC rajongók számára. Mint az közismert, a BMW kötelékébe tartozó MINI néhány éve beszállt a rali világbajnokságba, és a WRC-s autó motorja szolgált alapul a 320 TC 1.6 turbós blokkjához is. Az eredeti motort a brit Prodrive csapat építette, akik nemrég arról számoltak be, hogy számottevő fejlesztések történtek a közelmúltban.
A Prodrive motorokért felelős mérnöke, Jason Hill nem akárki, az Aston Martin GT autói mellett a Le Mansi 24 óráson kategóriagyőztes Ferrari 550, és a BTCC bajnok Ford Mondeo motorját is ő tervezte, illetve a 2013-as Dakaron induló MINI-hez is van némi köze. A hírek szerint Hill jelenleg Münchenben a BMW Motorsporttal közösen azon az 1.6 turbós motoron dolgozik, amely a MINI WRC-t és a BMW 320 TC-t is hajtja.
"A MINI egy nagyon erős szerkezet, és még van lehetőség az 1.6 turbós motor teljesítményének növelésére. Finomítottunk a motorhangoláson, a turbóvezérlésen és az erőátviteli rendszeren, aminek köszönhetően hatékonyabban tudjuk majd használni az eszközt. Ezek a fejlesztések már megtörténtek, hosszú távon pedig egy új evo-csomag kiadása várható a BMW Motorsporttal közösen. Ebbe számos más mechanikai fejlesztés is belekerül, ami a jövő év elejére komoly előrelépést jelenthet a teljesítmény terén" - mondta Jason Hill.
WTCR
Új helyszín került be a WTCR 2021-es naptárába
EGY NAP
A Prodrive csapatfőnöke már egy hozzávetőleges dátumot is említett a fejlesztési csomag megjelenésére.
"Körülbelül egy hete a mérnökeink komoly fejlesztésekkel készültek el, amik jelentősen növelik a motor teljesítményét. Márciusra várható egy mechanikai újításokat is tartalmazó csomag megjelenése" - nyilatkozta Dave Wilcock az irallylive.com oldalnak.
Mivel a MINI eredeti motorját is a Prodrive készítette, ami aztán a BMW 320 TC-be is átkerült, nem alaptalan dolog abban bízni, hogy a raliautóhoz készített fejlesztések is megjelennek a WTCC-s kocsiban. Sőt, üzleti szempontból ez lenne a logikus döntés.
FONTOS! Kérlek, állítsd be a Facebook Oldalon az értesítések küldését. Részletek externalITThttp://wtccblog.hu/?p=3138None.
Fotó: BMW Motorsport
WTCR
Először nyert a Hyundai Elantra N, Nagy Dani pedig ötödik
09/05/2021 17:32
WTCR
Nagy Dani a dobogón, Mikel Azcona nyerte az első szlovákiai futamot
08/05/2021 18:22