FIA WTCR

Idén mindhárom WTCR-futamot közvetíti az Eurosport

Idén mindhárom WTCR-futamot közvetíti az Eurosport
By Eurosport

The 09/01/2019 at 15:02Updated The 09/01/2019 at 15:13

A Facebook-élő nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket 2018-ban.

2019-től nem a Facebookon, hanem ugyanúgy az Eurosporton lesz a szombati verseny élő közvetítése.

Önmagában nem is az online adással volt probléma Magyarországon, hanem azzal, hogy a Facebookra nem volt megoldható a magyar nyelvű közvetítés, így a hétvégék első futamát csak angol kommentárral lehetett nézni.

Francois Ribeiro nemrég elismerte, a Facebook Live-közvetítés hatalmas csalódás volt számukra 2018-ban, így idén az első versenyt is visszaviszik a hagyományos TV-re.

RIBEIRO François (Fra) Eurosport Motorsport Director Portrait during the 2014 FIA World Touring Car Championship, Morocco on April 13, 2014 at Circuit Moulay El Hassan, Morocco. Photo Jean Michel Le Meur / DPPI

"Az élő Facebook-adás nagyon komoly csalódást okozott. Nehéz ügy ez. A Facebook ugyanúgy egy médium, de sokat kell vele kísérletezni ahhoz, hogy az ember megértse, miként lehet a leghatékonyabban használni" - idézi Ribeirót a TouringCarTimes.

"Sokan mondták nekem korábban: 'Francois, ha ezt kiteszed a Facebookra, egymillió néződ lesz'. Nagyon sok kreatív dolgot csináltunk, klipeket, videókat, amelyben a versenyzők promótálták a bajnokságot, és ezt folytatni fogjuk, de az élő közvetítés messze elmaradt a várakozásainktól, úgyhogy leállítottuk."

Ahogy arra az Eurosport Events vezetője utalt, a közösségi média a jövőben is fontos szerepet tölt majd be a bajnokság életében.

"A szabadedzéseknél és az időmérőnél továbbmegy a dolog, ez rendben is van, de a három futam mindegyike visszakerül a lineáris televízióprogramba. Nehezen tudnám elmagyarázni a csapatoknak, a szponzoroknak és a gyártóknak, hogy miért büntetem őket, mikor a TV 50 millió nézőt hoz, ezzel szemben a Facebook live csak maximum 100 ezret."

"2019-ben a közösségi médiát a bajnoksággal kapcsolatos történetek elmesélésére használjuk majd, és nem élő közvetítésre" - zárta Ribeiro.

A döntés természetesen nem érinti az Eurosport Player szolgáltatást, ahol a WTCR-hétvégék valamennyi eseménye élőben nézhető. És elárulok egy titkot: már elindult a fejlesztése annak a rendszernek, amellyel magyarul is tudunk majd közvetíteni a Playerre. Pontos időpontot még nem tudok mondani, de az sem kizárt, hogy már márciustól lesz magyar kommentár a szabadedzésekhez és az első időmérőhöz az Eurosport web-TV-jén.