Michelisz_honda_motorcsere

Fotó: Eurosport

Azt hiszem, mindannyiunkban élénken él még a sonomai WTCC hétvége, amikor az edzések kezdete előtt motort kellett cserélni Michelisz Norbi autójában. A csapat és a Honda akkor ezt azzal indokolta, hogy a portói baleset után már Argentínában sem muzsikált tökéletesen a motor, és biztos ami biztos alapon a csere mellett döntöttek.
Most azonban újabb részletek is kiderültek, és mint hamarosan olvashatjátok, Norbi és a Zengő Motorsport ezúttal is nagy mértékben hozzájártul a Civic fejlesztéséhez.
Adria
Halasztják az olasz WTCR-futamot, a Hungaroring a következő állomás
17/07/2021 09:58
Daisuke Horiuchi, a Honda motorzsenije, egy blogbejegyzésben nemrég arról beszélt, hogy sonomai motorcsere részben tervezett is volt, hiszen a Hondának nagyon kellettek adatok a motor kopásáról. A megbízhatóság pedig ezúttal némileg hátrány volt Norbi számára, hiszen egyedül az ő autójában nem cseréltek motort a szezonkezdet óta.
"Ellenőriznünk kellett a motor megbízhatóságát és strapabíróságát, mert adatokra volt szükségünk a jövő évi fejlesztéshez. Nagyon sajnáltam, hogy Michelisz emiatt hátrasorolásos rajtbüntetést kapott, de elfogadta, hogy a távolabbi jövő szempontjából ez nagyon fontos" - mondta Horiuchi.
Mielőtt azon kezdenének páran füstölögni, hogy miért pont Norbiét, megismétlem: egyedül a Zengő Hondában futott a motor a szezon eleje óta. Tarquiniében a hungaroringi baleset után, Monteiroéban pedig a moszkvai versenyen kellett motort cserélni.
"Emellett a (Zengő Hondában lévő) motor teljesítménye némileg romlott akkortájt; ezért is döntöttünk úgy, eljött az idő a cserére."
Szerencsére Norbiék nem feleslegesen áldozták be az első sonomai futamot, a Honda ugyanis rendkívül értékes információkhoz jutott a motor megbontása után.
"A vizsgálat során kiderült, hogy a dugattyúk és pár egyéb alkatrész intenzívebben használódott mint azt vártuk. Sejtettük, hogy ezek az elemek gyorsabb ütemben kopnak majd a pályán történő használat során mint fékpadon, és nagyon fontos adatokat gyűjtöttük a jövő évi fejlesztésekhez."
"Az új motornak köszönhetően pedig Michelisz teljesítménye is jelentősen javult a szezon utolsó harmadában, azaz minden szempontból jó döntés volt a csere" - zárta Horiuchi.
A Suzukában megszerzett fontos győzelem mellett ezek az események is nagy szerepet játszottak abban, hogy a Zengő Motorsport a Honda komoly és megbecsült partnerévé vált 2013-ban.
Fotó: Zengő Motorsport
WTCR
Ismét fejlesztik a Renault-t, és visszatérnének vele a WTCR-be
16/07/2021 10:52
Aragon
Huff: kifejezetten szeretek Yvan Mullerrel csatázni
15/07/2021 10:21