Zanardi_BMW_z4

Fotó: Eurosport

Nemrég még csak feltételes módban beszélhettünk róla, mára hivatalossá vált: az elmúlt évek egyik legkarizmatikusabb autósport figurája visszatér a versenypályára; Alex Zanardi idén rajthoz áll a Blancpain GT Series sprint futamain.
Az olasz pilóta, aki két CART bajnoki címig jutott a tengerentúlon, és a Forma-1-ben is bemutatkozott, négy év kihagyás után korábbi WTCC-s csapatánál rehabilitálja magát, a ROAL Motorsport színeiben egy V8-as BMW Z4-et vezet majd a 6-7 (még nem fix) fordulós bajnokságban.
WTCR
Új helyszín került be a WTCR 2021-es naptárába
8 ÓRA
Zanardi 2001-ben a lausitzringi Champ Car (a CART utódja) futamon szenvedett brutális balesetben mindkét lábát térd alatt elveszítette. A drámai eseménysor azonban új fejezetet nyitott életében, hiszen az a lelki erő, lendület és derűlátás, amivel ezt a veszteséget fogadta a legnagyobb legendák közé emelte az addig is közönség kedvenc pilótát.
2004-ben egy számára átalakított BMW-vel elkezdett túraautózni, és végül 105 futamon négyszer állhatott a dobogó legfelső fokára a WTCC-ben. 2009 után új szenvedélyt talált magának, rákapott a kézzel hajtott kerékpárokra, de annyira, hogy a 2012-es londoni paralimpián két aranyérmet nyert, amit tavaly két világbajnoki elsőséggel is megfejelt.
2012 novemberében a BMW jóvoltából a Nürburgringen kipróbálhatta a bajor gyártó DTM-es versenyautóját, és az ott szerzek élmények ismét felébresztették benne a szunnyadó szenvedélyt.
"Amikor 2012 végén a DTM-es autóval kihajtottam a pályára, azonnal elkezdett viszketni a tenyerem. Azóta többször is eljátszottam a gondolattal, hogy jó lenne visszatérni a motorsportba" - mondta Zanardi.
"A BMW-vel együtt számos lehetőséget mérlegeltünk, és nagyon örülök, hogy végül egy olyanra esett a választás, amelyben újra együtt dolgozhatok a régi barátokkal a ROAL Motorsportnál."
Zanardi a Blancpain GT Series sprint futamain vesz majd részt, és mostanra az is kiderült, mindez hogyan lehetséges. A problémát az jelenthette volna, hogy az egyórás futamokon is van pilótacsere, ám a sorozat idén új szabályokat léptet életbe, amellyel a testi fogyatékkal élő versenyzőknek akarják megnyitni az utat a bajnokság felé.
Ennek értelmében Zanardi egyedül vezeti majd végig a hatvan perces futamokat, ami sem előnyt sem hátrányt nem jelent majd számára a verseny közbeni kötelező kiállásoknál. Az évi 6-7 futam mellett az olasz versenyzőnek marad ideje a kerékpáros felkészülésre is, hiszen a riói paralimpián is rajthoz akar állni.
Fotó: BMW Motorsport
WTCR
Először nyert a Hyundai Elantra N, Nagy Dani pedig ötödik
TEGNAP 17:32
WTCR
Nagy Dani a dobogón, Mikel Azcona nyerte az első szlovákiai futamot
08/05/2021 18:22