Folytatódik az együttműködés a Cupra márka és a Zengő Motorsport között, miután a spanyolok bejelentették, 2021-ben is a magyar alakulatra bízzák a WTCR-ben futó autók üzemeltetését.

A mai közleményből az is kiderült, hogy Zengő Zoliék négy autót indíthatnak idén a Túraautó Világkupán, és ebből kettőhöz már versenyző is van. A tavalyi sikerek után visszatér Mikel Azcona, akihez a márka hivatalos tesztpilótája, Jordi Gené csatlakozik.
A két spanyol versenyző elég sok időt tölthet idén együtt, hiszen a WTCR mellett az elektromos PURE ETCR bajnokságban is ők képviselik a Cuprát. Azcona ráadásul a TCR Europe-ban is rajthoz áll a Volcano Motorsport színeiben.
WTCR Saudi Arabia
A hétvége híre: Huff visszatér, hogy a Zengő Motorsporttal harcoljon a dobogóért
25/11/2022 - 11:57
Azcona tavaly már dolgozott együtt a Zengő Motorsporttal, és ennek az együttműködésnek jó vége lett: a spanyol pilóta a Motorland Aragonon megszerezte az új Cupra León Competición első WTCR-győzelmét, ami a magyar csapat ötéves várakozásának is véget vetett.
A fiatal tehetség mellé most egy tapasztalt veteránt is küld a Cupra. Jordi Gené tavaly decemberben töltötte be az 50-et, és az utóbbi időben elsősorban a márka új autóinak tesztelésével foglalkozott.
Gené 2010-ig állandó tagja volt a WTCC-ben versenyzőSeat csapatnak, és 128 futam alatt 4 győzelmet, 15 dobogót és 2 pole pozíciót gyűjtött össze. Az azóta eltelt 11 évben hol versenyzett, hol nem. 2015-ben például három győzelemmel és tíz dobogóval második lett a TCR International-ben, és második az Italia-CITA bajnokság TCR-kategóriájában.
Azóta inkább már csak egy-egy versenyen indult, például a Nordschleifén vagy a 24h Series-ben.
A mai bejelentésben egyelőre ez a két név szerepel, ám hamarosan jöhet a többi. Zengő Zoli korábban az Eurosport Hungary-nek azt mondta, igazi túraautós sztár érkezhet a csapathoz, és bár Azcona is kiváló név, úgy tudjuk, nem ő lehet a legnagyobb név a kalapban.

Mikel Azcona és Jordi Gené

Fotó: SEAT Sport

„Boldogok vagyunk, hogy folytathatjuk az együttműködést a Cupra Racinggel, és tovább vihetjük az a fejlődést, amit tavaly elkezdtünk. Nagy örömmel tölt el, hogy Mikel Azcona mellett egy második Cupra gyári pilóta is a csapatunkhoz kerül Jordi Gené személyében. Nagyon gyors és rendkívül tapasztalt, ezért hisszük, hogy nagy segítségére lesz a csapatnak és Mikelnek. Meg szeretnénk nyerni az egyéni- és a csapatbajnokságot a WTCR-ben, és a Zengő Motorsport mindent megtesz ezért. A következő hetekben a másik két 2021-es Zengő-pilótát is bejelentjük” – fogalmazott Zengő Zoltán csapatfőnök.
Azcona tavaly nagyon összebarátkozott a Zengő Motorsporttal, jól érzi magát a csapatnál, és egyetért Zolival abban, hogy idén már a bajnoki cím a cél.
"Két éven keresztül győzelmeket szereztem a túraautózás legmagasabb szintjén, de az idei évre már az a cél, hogy a bajnoki címért legyek harcban. Biztos vagyok benne, hogy ehhez a tökéletes recept, ha egy olyan tapasztalt pilóta mellett versenyezhetek, mint amilyen Jordi. Így tudjuk majd kihozni a maximumot a Cupra León Competiciónban, ami egy tökéletes modell ehhez a kategóriához” – mondta Azcona.
A Cupra szerint a fiatalság és a tapasztalat a legjobb párosítás, és ez a magyarázat arra, hogy Mikel Azcona mellé Jordi Genét küldik idén a WTCR-be.
„A Cupránál meggyőződésünk, hogy a fiatalság és a tapasztalat a tökéletes kombináció, amivel elérhetjük a céljainkat. Jordi Gené hatalmas túraautós tudással rendelkezik, Mikel pedig az új generáció tagja, egy fiatal tehetség, aki az átalakulás egyik mozgatórugója. 2021-ben a tervek szerint a Cupra 70 versenyen vesz majd részt globális, kontinentális és nemzeti TCR bajnokságokban. Közben folytatódik az elektromos átalakulás; indulunk az Extreme E-ben és a PURE ETCR-ben is. Utóbbi bajnokságban Jordi és Mikel szintén együtt versenyez majd” – magyarázta Antonino Labate, a Cupra stratégiáért, üzletfejlesztésért és operációért felelős igazgatója.
Az Audi, a Honda, a Hyundai és a Lynk & Co után a Cupra az ötödik márka, amely biztosan jelen lesz a 2021-es WTCR szezonban.
IDE KATTINTVA feliratkozhat az Eurosport Túraautó hírlevelére, és biztosan nem marad le róla, ha valami fontosról írunk.
A 2021-es WTCR szezon hivatalosan bejelentett mezőnye:

WTCR nevezési lista, 2021.04.19

Fotó: Eurosport

WTCR Bahrain
Rob Huff nem indul a hétvégi bahreini WTCR-futamon
08/11/2022 - 17:06
WTCR
Verseny nélkül lett privát bajnok a Zengő Motorsporttal Rob Huff
13/09/2022 - 09:41