Tarquini_monteiro_honda_jpn

Fotó: Eurosport

A második futam közvetítése során ebből szinte semmi nem jött le, az Inside WTCC magazinban viszont kiderült, hogy elképesztően feszült taktikázás ment a gyári Castrol Honda csapaton belül, amely végül egy kapitális hibával, és egy kisebb öngóllal ért véget.
A második versenyen Tiago Monteiro jót rajtolt, és hamar feljött Gabriele Tarquini mögé a negyedik helyre. Elég gyorsan kiderült, hogy a portugál nagyobb tempóra képes, ám csapattársa mögött egyre nőtt a lemaradása az elől küzdő Mehdi Bennani - Tom Coronel kettőshöz képest.
WTCR
Először nyert a Hyundai Elantra N, Nagy Dani pedig ötödik
14 ÓRA
Alessandro Mariani (a JAS Motorsport csapatfőnöke) pedig a boxban (elég későn) meghozta a döntés: Tarquininek el kell engednie Monteirot, hátha a portugál harcba szállhat a győzelemért.
"Monteiro gyorsabb nálad" - jött az információ Michele Caporasotól, Tarquini versenymérnökétől, de nem érkezett válasz.
"Gabriele, Tiago gyorsabb nálad, engedd el" - vette át az irányítást Mariani.
"Rendben, de ha nem sikerül felzárkóznia, akkor adja vissza a pozíciót" - jött a kicsit feszült válasz Tarquinitől.
A korábbi világbajnoknak egy kis késlekedés után megígérték, hogy visszakapja a helyét, majd jött az elengedés.

Mariani_honda

Fotó: Eurosport

Ma már tudjuk, hogy Monteiro az olasznál ugyan gyorsabb volt, annyira viszont nem ment jól, hogy utolérje Coroneléket. Az utolsó kör kezdetén így megindult a tanakodás a JAS Motorsportnál.
"Szóltatok Tiagonak, hogy adja vissza a helyem?" - érkezett a kérdés Tarquinitől.
És ekkor jött a méretes hiba a JAS-tól. Óriási fejetlenség alakult ki a boxban, Andrea Biraghi, Monterio mérnöke pedig közölte a portugállal, hogy nyomja, és próbálja megszerezni a dobogót.
"Gabi, Nash négy tizedre jön mögötted, túl veszélyes lenne, ha Tiago most adná vissza a pozíciót" - jött az üzenet Marianitól.
"Oké, de siessetek, mert én éppen a bajnokság második helyérét küzdök. Azt mondtátok, hogy vissza kell engednie, úgyhogy engedjen vissza" - dörögte az olasz.
Erre egyből reccsent a rádió Monteironál: "Tiago, add vissza a helyezést Gabrielének" - mondta Biraghi.

Monteiro_tarquini_honda_jpn

Fotó: Eurosport

Az utolsó körben tehát két ellentétes üzenetet kapott a portugál, aminek az lett a vége, hogy az utolsó kanyar után magát és csapatát is kellemetlen helyzetbe hozva rettenetesen lelassított, de még így sem tudta visszaengedni Tarquinit a harmadik helyre. Ahhoz gyakorlatilag meg kellett volna állnia.
"Micsoda felfordulás! Miért mondtátok Tiagonak, hogy az utolsó kanyarban adja vissza a helyezést? Ha nem kéritek, hogy engedjem el, nem előzött volna meg, sem most, sem soha" - dühöngött Tarquini teljesen jogosan.
Természetesen Monteiro sem volt elragadtatva az esettől.
"Semmi problémám nem volt a döntéssel, de jobban kellett volna kommunikálnunk, és hamarabb nyélbe ütni a helycserét. Már az elején mondták, hogy majd vissza kell engednem, szóval sejtettem, hogy ez lesz, de aztán az utolsó kör elején azt az utasítást kaptam, hogy menjek. Az utolsó kanyar előtt aztán meggondolták magukat. Elég zavaros volt. Elfogadom a döntést, de jobban meg kellett volna szervezni a dolgot" - mondta a versenyt követően a portugál.
Az elrontott taktikával Tarquini három pontot veszített, ami most még nem tűnik vészesnek, de a ha netán szorosabban alakul a végjáték az összetett második helyért...
Arról nem is beszélve, hogy a kiabáló Mariani, a fejét fogó Caporaso, és az egy percen belül két egymással homlokegyenest ellenkező utasítást kiadó Biraghi együttes látványa nem volt túl meggyőző egy Honda gyári csapat parancsnoki hídján. Az ilyen helyzetekben határozott és gyors döntés kell, a JAS-nál viszont nem először láttunk olyat, hogy kiélezett szituban kis túlzással leállnak egymással veszekedni a vezetők.
Fotó: WTCC Media
[ad#2]
WTCR
Nagy Dani a dobogón, Mikel Azcona nyerte az első szlovákiai futamot
TEGNAP 18:22
WTCR
Nagy Daninak a kvali után akár a dobogó is elérhető Szlovákiában
TEGNAP 10:23