Nem lesz ott a hungaroringi WTCR hétvégén a nemrég Szlovákiában futamot nyerő Nicky Catsburg, mivel a Corvette gyári csapatával Észak-Amerika egyik legfontosabb hosszútávú versenyén vesz részt. A holland pilóta helyét egy fiatal osztrák tehetség veszi át.


Catsburg álláshalmozásban eddig is generális volt, idén viszont szintet lépett: 2020-ban egyszerre a BMW, a Corvette és a Hyundai alkalmazottja. Számítani lehetett rá, hogy ebből ütközés lesz, és a Hungaroringi WTCR hétvége ezúttal háttérbe szorul a Petit Le Mans-nal szemben.
A döntés érthető: a Road Atlantán Catsburg feladata, hogy bajnoki címhez segítse az Antonio Garcia (hihi, ex-WTCC-s) - Jordan Taylor párost, miközben a WTCR-ben vasárnapi futamgyőzelem ellenére sem számít esélyesnek sem egyéniben, sem a csapatbajnokságban. 
WTCR
PURE ETCR program – Vallelunga, 2021
18/06/2021 12:30
Sokkal inkább meglepő a helyettese: az Engstler Motorsport a 19 éves Nico Grubert hívta be, aki első nyilatkozatával egyből szerzett pár zizit: közölte, ő sem igazán érti, hogyan eshetett pont rá a választás. 
"Nehéz lenne megmondani, miért kaptam ezt a lehetőséget, hiszen csak négy hétvége van a hátam mögött az ADAC TCR Germany bajnokságban. De a csapatom mögöttem állt, a Hyundai pedig azt mondta: 'adjunk neki egy esélyt'. Talán azért, mert az első versenyemet egyből megnyertem a TCR Germany-ben"
- hangzott Gruber nem hétköznapi székfoglalója. 

Gruber-adac-tcr-2020-arc.jpg

Fotó: Eurosport

"Utána akadtak nehéz pillanataim, de a tempóm megvolt, és próbálom ezt a lendületet tovább vinni a Hungaroringre. Igyekszem támogatni a csapat, amennyire csak lehet."
Az osztrák pilóta már a Szlovákiaringen is ott volt a csapat mellett, hogy testközelből szívhassa magába egy WTCR-hétvége részleteit. 
"Nehéz dolgom lesz a Hungaroringen. Szlovákiában láttam közelről a WTCR-pilótákat, és teljesen más a szint, mint a TCR Germany-ben. Itt az FP1-től kezdve minden éles, én meg még csak tanulnom, hogyan kell vezetni a TCR-autót."
Gruber számára legalább az autó és a pálya nem lesz ismeretlen. Az Engstler Motorsport színeiben egy Hyundai i30 N TCR-el megy a német bajnokságban, tavaly pedig a Drexler-Automotive F3 Trophy keretében indult a Hungaroringen is. Amúgy később megnyerte a bajnokság Formula Renault csoportját. 
Túraautózni viszont csak idén kezdett el. 2018-ig gokarttal versenyzett, majd tavaly formaautóval próbálkozott. Bár voltak sikerei, idénre tetőt kért a feje fölé, és úgy tűnik, ehhez is van érzéke: már rendelkezik futamgyőzelemmel a TCR Malaysiából és a TCR Germany-ből is.
Az, hogy az Engstler Motorsport egy saját pilótát vet be, érthető. Viszont arra is jól rámutat, hogy Franz Engstler csapata talán függetlenebb a Hyundai Motorsport Customer Racingtől, mint azt elsőre gondolnánk. A Hyundai-nak idén is van négy TCR-es junior pilótája (Nagy Dani, Will Brown, Jessica és Andreas Bäckman), mégsem közülük került ki Catsburg helyettese. 
WTCR
Valójában hidrogénnel mennek Nagy Daniék versenyautói
17/06/2021 19:48
WTCR
Lesz magyar versenyző is a PURE ETCR elektromos túraautó bajnokságban
16/06/2021 09:33