A Ford Focusokat versenyeztető Team Aon nagy elánnal készült az első amerikai WTCC hétvégére; mindenképpen szerettek volna kimagaslót nyújtani a márka hazai versenyén. A szezon elején még abban reménykedtek, hogy mire eljön a Sonomai forduló, már a Chevrolet fogják szorongatni, és egy hatalmas amerikai meccset láthat a kaliforniai közönség. A curitibai  futamok után - ahol sereghajtó volt a két Focus - azonban már egy erős pontszerzéssel is beérték volna Chiltonék.
A nyár során példátlan mennyiségű munkát végeztek az autón, míg a legtöbb csapat pihent (nem önszántukból, hanem azért, mert az autókat hajóra tették), addig a Team Aon folyamatosan tesztelt a harmadik Forddal. Összesen 39 kisebb-nagyobb fejlesztést készítettek a kocsihoz, és ezeket ki is próbálták. Élesben viszont Sonoma jelentette a premiert a felfrissített Focus számára.
A hétvége jól is indult, az első szabadedzésen Tom Chilton második lett, bár tegyük hozzá, ennek volt némi PR mellékíze. Viszont az FP2-n is top10-ben volt mindkét fordos, úgyhogy a pontszerzés nem tűnt reménytelen célnak. Végül mégsem jött össze, az autó ugyanis csak hűvös aszfalton tudta igazán jól használni a gumikat, ahogy emelkedett a hőmérséklet, úgy váltak egyre nehezebben vezethetővé a Fordok. Chilton ennek ellenére az első futamon közel járt a pontszerzéshez, 12. lett, úgy, hogy az elején egy kisebb kalamajkába is  belekeveredett, amikor Stefano D'Astét próbálta kikerülni. Nash szerencsésebb volt, egy ideig... A nyolcadik helyen haladt, amikor hirtelen elszökött az erő a motorból. Kénytelen volt kiállni, a boxban pedig kiderült, hogy eltömődtek a légbeömlő nyílások.
WTCR
Új helyszín került be a WTCR 2021-es naptárába
8 ÓRA
A második futamon Nash a sor végéről indul, mert a javítások miatt ki kell kérni a parc fermé alól. Három helyet javítva 17.-ként ért célba, míg Chilton 15. lett.
"Figyelembe véve, hogy mennyit dolgoztunk az autón a curitibai hétvége óta, ez egy eléggé elkeserítő hétvége volt. A motorsportban nem csak az számít, hogy mennyire vagy gyors, hanem a szerencse is közrejátszik, és azzal mi hadilábon álltunk Sonomában. Ha Tomnak sikerül befejeznie a gyors körét az időmérőn (piros zászló szakította félbe - szerk.), vagy ha James folytatni tudja a pontszerzők között az első futamon, akkor egész máshogy nézne ki ez a hétvége. Megpróbáljuk a pozitívumokat magunkkal vinni, és készülünk a következő fordulóra Suzukában" - értékelt Mike Earle, csapatfőnök.
A fordos pilóták a Salzburgring, azaz most már három forduló óta nem tudják beverekedni magukat a pontszerzők közé.
Fotó: WTCC Media
WTCR
Először nyert a Hyundai Elantra N, Nagy Dani pedig ötödik
TEGNAP 17:32
WTCR
Nagy Dani a dobogón, Mikel Azcona nyerte az első szlovákiai futamot
08/05/2021 18:22