A 27 éves kínai versenyző múlt hétvégén a legendás Makaó GP második versenyén győzött, ráadásul nem hétköznapi körülmények között.

Zhang fő ellenfele a WTCR-t is megjárt Ma Qing Hua volt; ők ketten ráadásul csapattársak a Shell Teamworknél, és mindketten egy Lynk & Co 03 TCR-t vezetnek. Maé volt a pole, a verseny elején vezetett is, ám az ötödik körben Zhang megelőzte a Lisszabon kanyarban.
Néhány körrel később viszont hősünk hibázott, így Ma ismét élre állt, csakhogy az utolsó kör elején defektet kapott. Zhang próbált elegáns lenni, és igyekezett bekísérni Ma-t a célba (a második hellyel is bajnok lett volna), ám az ellenfelek túl gyorsan közeledtek, így végül megelőzte csapattársát, és megnyerte a futamot.
WTCR
Yvan Muller: ha brutális BoP-t kapsz, arra csak ez a megoldás
04/12/2021 09:40
A kínai pilóta később egy interjúban jelezte, nagyon bízik benne, hogy a makaói győzelem és a bajnoki cím elég hangos üzenet volt a WTCR-csapat számára.
„Nagyon boldog vagyok, hogy egy kínai márkával, kínai pilótaként megszereztem a dobogó legfelső fokát Makaón és a TCR Asia bajnokságban. Nagyon remélem, hogy a jövőben a WTCR-ben is lesz egy kínai versenyző egy kínai autóban, aki megnyeri azt a sorozatot is” – mondta Zhang a versenyt követő sajtótájékoztatón.
A dolognak előtörténete is van. 2019-ben, amikor kínai Lynk & Co bemutatkozott a Túraautó Világkupán, Thed Björk már az első hétvégén, Marokkóban nyerni tudott a vadonatúj 03 TCR-el. A leintés után egy kínai zászlót lengetett a parc fermében, ami viszont állítólag vegyes visszhangokat váltott ki a kínai rajongótáborból.
Annyira, hogy még az angol nyelvű kínai oldal, a Global Times is foglalkozott a témával. Arról írtak, hogy a neten megszólalók közül sokan nehezményezték, hogy kínai pilóta nincs a csapatban, de mikor nyernek, azért odaadják a kínai zászlót egy külföldi versenyzőnek. Perszer voltak ellentétes vélemények is, melyek szerint nem kellene ennyire nemzeti oldalról közelíteni a témát.
Marketing szempontból kétségtelenül jól járna a Lynk & Co egy kínai pilótával, ám információink szerint ez egyelőre nincs napirenden, és sokkal valószínűbb, hogy jövőre is marad a kékeknél a mostani felállás.
WTCR
Guerrieri szerint a Lynk & Co jobban kezelte a súlykompenzációt
15/11/2021 18:59
WTCR
Kiszökött az utcára a Lynk & Co világverő autója
31/08/2021 09:56