Muller_sanghaj_chevrolet_fp2

Fotó: Eurosport

Az ember ilyenkor nem tudja, aggódjon, vagy csak legyintsen egyet. Ez a nehéz, ha valaki egy szabadedzés eredményét próbálja elemezni. Annyi a változó, a lehetséges variáció, hogy sosem tudhatod biztosra, mi befolyásolta egy versenyző teljesítményét.
Ki tett fel új gumit? Ki ment használton? Aki használton ment, annak milyen állapotban volt az adott szett? Rengeteg a bizonytalanság, éppen ezért nagyon messzemenő következtetéseket csak óvatosan szabad levonni egy szabadedzés eredményeiből.
Hungaroring
A helyszínről nézné a hungaroringi WTCR-hétvégét? Íme a feltételek
10/06/2021 20:20
Annyi biztos, hogy Michelisz Norbi ezúttal 16. lett, 1.4 másodperces hátránnyal. Nem tudjuk, milyen gumival ment, de azt igen, hogy többször is rajta kívül álló okok zavartak be. Az Eurosport Player közvetítése során láthattuk, hogy hol forgalomba került, hol pedig sárga zászló miatt kellett lassítania. Gyanítom, tényleg csak ennyi áll a visszaesés hátterében, két óra alatt nem romlik el az autó, és a többiek sem gyorsultak érdemben.
Egyébként sokáig pontosan ugyanúgy festett a második edzés, mint az első. Thed Björk az elején új gumikon ment egy jó kört a Volvóval (igaz, nem annyira jót, mint az FP1-ben), amit aztán többiek hiába ostromoltak. A vége felé az RML-nél is felkerülhetett egy új (vagy kevésbé használt) szett, mert Chilton és Muller is nagyot lépett előre. A négyszeres világbajnok be is ugrott a svéd elé, és megnyerte az edzést.
James Thompson negyedik helyezése igencsak biztató így néhány órával a Q1 előtt, de legjobb idejét akkor érte el, amikor a középső szektorban sárga zászlóztak Jeronimo Badaraco kicsúszása miatt. Az adott szektorban saját legjobb részidőt is futott, ami sárga alatt minimum véleményes. Majd a felügyelők döntenek. Egyébként Thompson mellett mások is javítottak, amikor kinn volt a sárga... A teljesítményből persze ez nem von le semmit.

MacDowall_Chn_chevrolet_fp

Fotó: Eurosport

Valószínűleg a Bamboo is előkotort egy életerősebb (talán új) szett Yokohamát, mert MacDowall és Nash is nagyot javult az FP1-hez képest. Ahogy azt vártam, simán benn lehetnek a Q2-ben a pirosra festett Chevykkel.
Oriola alatt végre futott a szekér, a spanyol be is jött hetediknek. Nagyon fog hiányozni a műszaki hiba miatt kihagyott első edzés, de nincs mese, legközelebb már élesben kell pályára lépnie.
Hogy mi vezetett a gyári Hondák vagy Rickard Rydell visszaeséséhez, azt csak az ég (vagy talán a Yokohama mérnöke) tudja. Lehet, hogy feltartották őket, vagy nagyon lehasznált gumikon mentek, ki tudja. Majd az időmérőn kiderül, ott ugyanis nem lesz kecmec, mindenki új gumin fut majd, taktikázás nélkül.
Bár ez utóbbiban nem lennék biztos. A szélárnyék miatt attól tartok, igenis lesz nagy taktikázás.
"Ismét óriási jelentősége lesz a szélárnyéknak, és mindenki a legjobb helyet fogja keresni magának a sorban. Jó kérdés, hogy ki ad majd mindenkinek szélárnyékot... Én biztosan nem. A versenyzői eligazítás egy kicsit el is húzódott, mert megoldást kerestünk erre a problémára, de végül csak sokat beszéltünk, és nem jutottunk semmire. Attól tartok, akár meg is ismétlődhet a salzburgi esett" - mondta szokásos fanyar stílusában Yvan Muller az Eurosportnak.
Hamarosan megtudjuk. Magyar idő szerint reggel 7-kor kezd az időmérő, amit az Eurosport élőben közvetít.
Ja, és csak érdekességképpen: az FP2 közvetítése során feltűnt a boxutcában Gianni Morbidelli, korábbi F1-es pilóta, a Superstars sorozat friss bajnoka. Nem csak feltűnt, de felirattal meg is nevezték, tehát készültek rá. Csak úgy mondom, lehet, hogy semmi jelentősége...
A második szabadedzés végeredménye:

Sanghaj_FP2

Fotó: Eurosport

Fotó: WTCC Media
Nürburgring
Így nem nyerhette meg hazai versenyét Luca Engstler
09/06/2021 07:53
WTCR
Összefoglaló a második nürburgringi futamról - 2021
09/06/2021 07:30