Oriola_usa_Chevrolet

Fotó: Eurosport

Elmaradt a szokásos tűzijáték, és a külső szemlélő számára kissé egyhangú körözgetésbe fulladt a sonomai WTCC hétvége első szabadedzése. A végső sorrend gyakorlatilag az első 8-10 percben kialakult, onnantól kezdve pedig senki sem tudott javítani a köridőkön.
Itthonról nézve csak találgatni tudjuk az okokat, de nagyon valószínű, hogy a meleggel, a tempós kanyarokkal és a gumik kopásával hozható összefüggésbe a dolog. Sonoma - főleg melegben - intenzíven falja a gumikat, a csapatok nagy része pedig valószínűleg spórolt a kerekekkel. Csak kevésszer mutatták a boxutcát, de nem nagyon emlékszem olyan felvételre, amelyen valaki éppen gumit cserélt. Valószínű tehát, hogy a mezőny jelentős része egy szett Yokohamával teljesítette az egész edzést, és ezért nem javultak a köridők az első roham után.
WTCR
A riválisokat meglepte a Hyundai Elantra N TCR BoP-je
EGY ÓRA
Az első három helyet Chevrolet-k szerezték meg, Pepe Oriola megint megelőzte a két ex-gyári RML Cruze-t, Ray Mallock csapatánál pedig újra Tom Chilton volt a gyorsabb. Az összetettet vezető Yvan Muller harmadik lett, ám a három Chevyt összesen nyolc század választja el.
Az első roham során Gabriele Tarquini a negyedik időt érte el, ám utána voltak biztató jelek. Az elkopó gumik miatt az addigi legjobb időkön ugyan már nem tudott javítani, de többször is jobbat ment, mit a Chevrolet-k. Az utolsó hullámban például 5-6 tizedet adott Oriolának és Mulleréknek. Tiago Monteironál valami nem volt kerek, a tesztet megnyerő portugál csak 17. lett.

FIA WTCC Sonoma, USA 05-08 September 2013

Fotó: Eurosport

Michelisz Norbinak viszont akadtak ígéretes pillanatai. Az elején például futott egy lila (abszolút legjobb) első szektort, ám Tom Coronel balesete miatt félbe kellett hagynia a kört. Kicsit túl a félidőn aztán egy saját legjobb első részidő és egy lila második szektor után került forgalomba, hogy a pék rakná tele... Hat perccel a vége előtt egy kicsit a szívünkhöz kaptunk, mert először levágta a kilences sikánt, majd nagy tempónál lecsúszott a pályáról, de szerencsére nem történt baj. A fentieket figyelembe véve kicsit csalódás a hetedik hely, de úgy tűnik, van még tartalék a Hondában.
Rob Huff szokásához híven remekelt a SEAT-tal, bár fel van adva neki a lecke, Sonomában tavaly Tarquini második volt a Leónnal. Egyedül Franz Engstler javított az utolsó percekben, a BMW-s feljött a hatodik helyre. Nyakamat rá, hogy feltett egy új vagy újabb szettet.
Biztatóan szerepelt még Marc Basseng, Stefano D'Aste és Tom Boardman is, mindhárman bekerültek a top10, pedig velük inkább a sor végén (Boardmannal néha ott sem) szoktunk találkozni.

Boardman_Usa_seat

Fotó: Eurosport

Tovább tart viszont a Bamboo és Nika gyöngélkedése, egyik chevys csapat sem találja egyelőre a kiutat a beállítások útvesztőjéből. Alex MacDowall 13., James Nash 18., Michel Nykjaer pedig csak 20. lett. Tegyük hozzá, az argentínai hétvége is így indult számukra, aztán végül mindhárman bejutottak a Q2-be.
Egy mondat a Ladáról: James Thompson 19. és Mihail Kozlovszkij 23. helyen nem az örömteli kategória az oroszok számára, de lesz még egy fél órás edzés, ahol javíthatnak.
Volt pár kisebb-nagyobb "esemény" az edzés során. Három és fél perc után Tom Coronel BMW-je orral beleállt a gumifalba. Jött a piros zászló, ám kb. 4 perc múlva mehetett tovább az edzés.
"A legelső körömön voltam, a kanyar előtt ráléptem a fékre, ami kemény volt, mégsem éreztem fékhatást. Próbáltam pumpálni, de semmi. Arra gondoltam, nincs gond, majd a bukótérben megállok, de ott sem lassult az autó, így elég nagy tempóval álltam bele a falba. Ilyet még sosem tapasztaltam ennél az autónál. Aggódni viszont nincs ok, ez egy BMW, az alkatrészek passzolnak egymáshoz, a ROAL-os srácok pedig gyorsan összerakják. A legfontosabb, hogy megtaláljuk a fékhiba okát. Persze nem örülök annak, hogy egy komplett edzést elveszítettem, de azért ez még nem a világ vége" - mondta Coronel az Eurosportnak.
Rajta kívül Charles Ng és Franz Engstler is megforgatta néhányszor a Bömbit, de nagyobb baj szerencsére nem lett egyik esetből sem.
Az FP1 végeredménye:

Sonoma_FP1

Fotó: Eurosport

A sonomai hétvége magyar idő szerint 20:00-kor folytatódik a második szabadedzéssel, melyet az Eurosport Player élőben közvetít.
Fotó: WTCC Media
Írta: Lanti
WTCR
Hivatalosan is bejelentették Tassi Attila WTCR-csapatát
16/05/2021 07:45
WTCR
Huff: figyeljenek, mert a Zengő Motorsport nagy meglepetést fog okozni
15/05/2021 19:18