Egy rosszul sikerült csütörtök éjjel miatt hosszú idő után először kénytelen voltam kihagyni az éjszakai szabadedzéseket. Elnézést mindenkitől, aki esetleg várta a friss beszámolókat, de a szombat reggeli eurosportos időmérő közvetítés miatt muszáj volt kialudnom magam. Most azért megpróbálom összefoglalni a történéseket.
Kezdjük talán azzal, hogy a Citroen továbbra is fölényben van, bár az előnye láthatóan és fokozatosan csökkent az edzések során. A pénteki teszten látott 1.4 másodperc után az FP1-en már csak kilenc tizedet, az FP2-n pedig mindössze négy tizedet kapott a francia márka éppen aktuális legerősebb üldözője.
A citroenes belharcból ezúttal Yvan Muller került ki győztesen, a négyszeres világbajnok úgy tűnik, Suzukában újra magára talált. Az utóbbi hétvégéken rendre kikapott a világbajnoki cím kapujáig jutó Pechito Lópeztől, most azonban mindkét szabadedzésen elporolta az argentin riválist. Sebastien Loeb az FP1-en még másodpercen kívül volt a márkatársakhoz képest, az FP2-ben, viszont csak három tizeddel maradt el Mullertől.
Adria
Halasztják az olasz WTCR-futamot, a Hungaroring a következő állomás
17/07/2021 09:58
Az első két bekezdés a győzteseket illette meg, de most már beszéljük Michelisz Norbiról. A magyar pilóta a leszakadó splitter miatt fele annyi kört tudott megtenni pénteken, mint a többiek, és ezt a lemaradást igyekezett behozni a szombati edzéseken. Az elsőn 10, a másodikon 12 kör került a neve mellé, ám a sistergős eredmény ezúttal elmaradt. A Citroenek mögött rettentő szoros a mezőny, tizedek döntenek csak a Hondák és a Chevrolet-k között, így eszeveszett küzdelem lesz majd a Q3-ba jutásért.

michelisz_suzuka_fp

Fotó: Eurosport

Norbi az első edzésen hetedik lett, ekkor még közel 1.7 másodpercet kapott Mullertől. A másodikon remekül indított, az első nagyjából 10 perc során vezetett, ám az általa futott 2:09.3-as idő csak a kilencedik helyre volt elegendő, és a hátrány is mindössze három tizeddel csökkent. A Citroenek verhetetlennek tűnnek, a többi Hondával és a Chevrolet-kel viszont órási meccs lehet a kvalin.
Egyelőre a gyári csapatnál az előny, Tiago Monteiro és Gabriele Tarquini mindkét edzésen Norbi előtt végzett, ráadásul sajnos nem kevéssel. Az FP1-en Tarquini harmadikként zárt, és hét tizeddel ment jobbat, mint Michelisz, a másodikon pedig a portugál vitte a hondás prímet, negyedik lett, és majdnem egy másodpercet adott a magyar csapatnak. Ez sokkal inkább bosszantó, mint a Citroen fölénye.
Ám ha némi vigasztalódásra vágyunk, nézzünk csak át Mehdi Bennanihoz a Proteam boxba. A marokkói tegnap turbógondok miatt egyetlen kört tudott megtenni a teszten, a kálvária pedig ma is folytatódott. Az FP1-ben csak az utolsó percekben tudott gyors kört futni; ezúttal neki is a splitterrel gyűlt meg a baja, miután kicsúszott a 130R kanyarban. A második edzésen végre összejött 14 kör, amivel a 11. helyen zárt. Na, hozzá képest mi boldogok lehetünk.
A 10 kilós súlykülönbség és az RML fejlesztései ismét az élbolyba repítették a Chevrolet-ket. Gianni Morbidelli általános meglepetésre sokáig vezette az FP2-t, és végül csak Muller tudta megelőzni, három tizeddel. Mindkét szabadedzésen hatalmas csata dúlt a ROAL-os srácok, Tom Chilton és Tom Coronel között, amiből némi meglepetésre mindkétszer a pekingi futamgyőztes angol jött ki jobban. Coronel korábban éveket töltött japánban, megnyerte a helyi Forma-3-as bajnokságot és a Formula Nippon sorozatot, így számára a minimális cél a többi Chevrolet lenyomása.

CORONEL_suzuka_fp

Fotó: Eurosport

A Camposnál megint kalapács és flex hangja szól, a kiváltó ok pedig ismét szegény Dusan Borkovic. A szerb a Degner kanyarban csúszott neki a korlátnak, és bár elsőre nem tűnt súlyosnak a dolog, végül nem sikerült visszakecmeregnie a boxba. Hugo Valente később ugyanott majdnem eldobta a vasat.
A Lada csak a második szabadedzés végén tudta áttörni a két másodperces határt a Citroenhez képest, Rob Huff 1.8-et kapott Mullertől, ám az oroszoknak nem lesz sétagalopp az időmérő. A szabadedzések során rendre volt emberük a top10-ben, ám új gumin sokat változhat a helyzet, úgyhogy kaparniuk kell majd az időmérőn.
A TC2T-ben ki kell emelni, hogy John Filippi az FP2 során megverte Franz Engstlert.
Az FP1 végeredménye:

Suzuka_FP1

Fotó: Eurosport

Az FP2 végeredménye:

Suzuka_FP2

Fotó: Eurosport

A suzukai hétvége szombati napjából már csak az időmérő van hátra, amelyet 8:30-tól élőben közvetít az Eurosport.
WTCR
Ismét fejlesztik a Renault-t, és visszatérnének vele a WTCR-be
16/07/2021 10:52
Aragon
Huff: kifejezetten szeretek Yvan Mullerrel csatázni
15/07/2021 10:21