Az elektromos bajnokságok előretörése sokszor aggodalommal tölti el a klasszikus benzines autósport szerelmeseit, ám a WTCR-t középtávon nem kell félteni.

A mai bejelentés alapján a szervező Eurosport Events, az FIA (Nemzetközi Automobil Szövetség) és a TCR-kategória jogait birtokló WSC Ltd. három évre (2025-ig) meghosszabbította a Túraautó Világkupáról kötött, eredetileg 2022-ig szóló megállapodást.
A WTCR 2018-ban vette át az gyártók szerepvállalása nélkül fenntarthatatlanná váló WTCC (Túraautó Világbajnokság) helyét, és az utóbbi évek alátámasztották a döntés helyességét, hiszen jelentősen nagyobb létszámú, és minőségben is erős mezőnyök jöttek össze.
WTCR
Nagy Dani visszatér a Zengő Motorsporthoz, de hol mehet idén?
TEGNAP 17:43
A Túraautó Világkupa az elmúlt években hosszú távú partneri megállapodásokat kötött olyan nagy cégekkel, mint a DHL, a Goodyear és a TAG Heuer, miközben az Eurosportnak és több helyi TV-társaságnak köszönhetően globális méretű televíziós háttér áll mögötte.
Az autóipar trendjeivel azonban a WTCR sem mehet teljesen szembe, ennek jegyében 2021-től kezdőden leszerződtek a P1 Racing Fuels céggel. A megállapodás értelmében idén a bajnokságban felhasznált üzemanyag 15% megújuló forrásból érkezik majd, és a tervek szerint 2023-ra elérnék a 100%-ot.
„Folyamatosan azon dolgoztunk, hogy az FIA-val folytatott együttműködés és a minőségi globális promóció révén magasan tartsuk a WTCR színvonalát. A szerződés meghosszabbításával, ebben a nehéz időszakban is kitartunk emellett, és az összes érdekelt fél számára biztosítottuk a szükséges stabilitást” – monda Francois Ribeiro, az Eurosport Events vezetője.

Francois Ribeiro, 2020, Motorland Aragon

Fotó: FIA WTCR

„Hiszünk a magas színvonalú benzines ügyfélversenyzésben, és mindent megteszünk azért, hogy a WTCR-t még inkább környezetbarát sorozattá tegyük a következő öt évben. Az Eurosport Events eközben egy elektromos túraautós bajnokságot is elindít az idei szezontól, de fontos, hogy egyértelművé tegyük: ez nem egy fejezet lezárása és egy másik megnyitása. Mind a két projektünkbe jelentős erőforrásokat fektetünk hosszú távon.”
Az FIA Túraautó Bizottságának vezetője szerint az Eurosport Events kezében biztos helyen van a Túraautó Világkupa jövője.
„Az Eurosport Events egy olyan partner, aki teljes mértékben elkötelezett a WTCR lehető legmagasabb szinten történő megrendezése mellett. Nagy örömünkre szolgál, hogy meghosszabbíthatjuk ezt a sikeres együttműködést, amely 2005-ben kezdődött, és amely nemhogy lassulna, de csak egyre nagyobb sebességre kapcsol. Az Eurosport Events és az FIA közreműködésével a WTCR jó kezekben van, és a jövőben is ott lesz" – fogalmazott Alan Gow.
A világméretű sikert arató TCR-kategóriát megálmodó Marcello Lotti szerint a géposztálynak is nagy szüksége van egy erős csúcsbajnokságra.

WTCR, Aragon, 2020 - rajt

Fotó: FIA WTCR

„A TCR-kategória globális sikereihez elengedhetetlen, hogy a piramis csúcsán legyen egy erős sorozat, ezért örülünk, hogy a WTCR még legalább három évig fennmarad, miután megállapodtunk, hogy folytatjuk az Eurosport Events-szel és az FIA-val fennálló partneri kapcsolatot”
A WTCR jövője tehát még legalább öt évig, 2025-ig biztosított. A 2021-es évad pedig nagyjából egy hónap múlva, június első hétvégéjén rajtol a Nordschleifén. Michelisz Norbi, Tassi Attila és a Zengő Motorsport bajnoksága idén is ellátogat a Hungaroringre, a magyarországi versenyt augusztus 21-22 között rendezik, a PURE ETCR elektromos sorozattal együtt.
Mivel a Hungaroring nemrég bejelentette, már a június közepi Kamion EB-futamon is lehetnek nézők, jelenleg jó esély van rá, hogy az augusztusi eseményt is közönség előtt rendezzék, amennyiben nem áll be kedvezőtlen fordulat a „nemzetközi helyzetben”.
IDE KATTINTVA feliratkozhat az Eurosport Túraautó hírlevelére, és biztosan nem marad le róla, ha valami fontosról írunk.
WTCR
Magyar versenyzőt jelentett be a Zengő Motorsport
30/04/2021 08:00
WTCR
Hivatalos: újabb nagy gyártó csatlakozik a TCR-kategóriához
29/04/2021 12:46