Mindössze három fordulót kellett vári az első magyar győzelemre az új SEAT León Európa-kupában, ám a sikert nem a 2010-es bajnok Wéber Gábor, hanem a Zengő Junior Team fiatal tehetsége, ifj. Ficza Ferenc szállította. Az ETCC-ből érkező magyar pilóta magabiztos, 3,4 másodperces előnnyel ért célba az összetettet vezető Stian Paulsen és Antonio Martinez előtt.
Tegnap ott tettük le az események fonalát, hogy Wéber Gabit egy első és egy második helyezést szerzett a szabadedzéseken, ám a szombati időmérő előtt a csapatok fiókba tehették a kitalált beállításokat, megérkezett ugyanis az eső, és bár kvalit már felszáradó pályán rendezték, azért stabilan nedves volt az aszfalt a végéig.
A magyarok közül Ficza alkalmazkodott legjobban a változáshoz, ő egy második időt ért el Julien Briché mögött. Wéber Gabi kilencedik, Tóth Norbi 13., Bús Edina pedig 21. lett az időmérőn. Később azonban kiderült, a 33 éves franciát megbüntették, így a Zengő Junior Team pilótája az élről kezdhette az első futamot.
Hungaroring
A helyszínről nézné a hungaroringi WTCR-hétvégét? Íme a feltételek
10/06/2021 20:20
Nem Ferié volt a legjobb rajt, így a második helyről induló Pol Rosell elcsente tőle a vezetést, ám csak egyetlen kör erejéig. Ficza ezúttal erőszakos volt, visszavette az első helyet, és onnantól kezdve már nem is engedte ki a kezéből. Ügyesen osztotta be az autót, a 3,4 másodperces előny pedig önmagáért beszél. Feri élete első nemzetközi győzelmét aratta.

SEAT_silv_general

Fotó: Eurosport

"Óriási élmény, hogy sikerült megszereznem az első futamgyőzelmem, az pedig különösen, hogy egy ilyen legendás pályán jött össze, mint Silverstone. Az autó végig tökéletesen muzsikált, ezért nagy köszönet a csapatnak; álom volt vezetni. De nem csak a versenyen, hanem már az időmérőn is. Ilyen egy tökéletes nap, most itt az idő ünnepelni, aztán holnap megpróbálok újra nyerni"
- mondta a győzelem után Ficza Feri.
Maradva a Zengő Juniornál, élete első Eurocup futamán egyből pontot szerzett Tóth Norbert, a mindössze 16 éves pilótát 10.-ként intették le, ami kezdésnek nem rossz egy igen kiegyensúlyozott mezőnyben.
A B3 Racingnél már kevesebb ok volt az örömre. A kilencedik rajthely Gabi számára azt jelentette, hogy a sűrűjéből kellett indulni, ami mindig tartogat veszélyeket. Ezúttal Stefano Comini volt a balszerencse keze, a korábbi Mégane Kupa győztes svájci néhány kanyar után kiforgatta a magyar pilótát.
"Pont öt kanyaron át tartott a mai futamom, miközben a 6. helyért támadtam Giaot a Becketts kijáratánál Comini meglökte az autó jobb sarkát, amitől a sóderágyban kötöttem ki háttal. Ficza Ferinek viszont gratulálok, gyönyörűen ment az élen, pedig fentem rá a fogam, vagy legalább egy dobogóra, de ez van" - írta Wéber a Facebookon.
Gabi csapattársa, Bús Edina ilyen szempontból szerencsésebben járt, és szorgalmasan lépkedett előre; végül a 16. helyen állt meg, amiért ugyan pont nem járt, de a 21.-ről indulva szégyenkeznivalója sem volt.
Az első silverstone-i futam végeredménye:

Silv_seat_r1

Fotó: Eurosport

A második futamot holnap 15:00-tól rendezik, a SEAT Youtube oldalán pedig élő közvetítés is lesz. Aki esetleg lemaradt a mai versenyről, annak íme a teljes adás.
A SEAT León Eurocup első silverstone-i futama:
Nürburgring
Így nem nyerhette meg hazai versenyét Luca Engstler
09/06/2021 07:53
WTCR
Összefoglaló a második nürburgringi futamról - 2021
09/06/2021 07:30