Lanti_Norbi

Fotó: Eurosport

Michelisz Norbi már hozzászokhatott, hogy elsősorban a Honda illetve saját esélyeiről kérdezgetik, mi azonban most arra kértük, hogy másfél héttel a bajnokság rajtja előtt mondja el, milyennek látja az erőviszonyokat a komplett WTCC mezőnyben. A zengős pilótának tetszett az ötlet, ám vérbeli versenyző lévén kikötötte, hogy nekem is tippelnem kell, és a szezon végén majd összehasonlítjuk, kinek voltak jobbak a megérzései. Ám legyen, íme a Norbi vs. Lanti "tippverseny" (a saját véleményemet csak akkor írom le, ha az különbözik Norbiétől).
Első körben a bajnokság fontosabb szereplőit vettük végig.
WTCR
PURE ETCR program – Vallelunga, 2021
18/06/2021 12:30
"Szerintem idén is a Chevrolet eddigi gyári partnere, az RML lesz a viszonyítási alap. Régóta fejlesztik már az autót, az istálló több éves munkája van benne, így én azt várom, hogy különösen a szezon elején a Cruze-ok lesznek a legerősebbek. A chevys pilóták közül pedig Yvan Muller komolyan kiemelkedik. Bár a Honda versenyzőjeként most azt kéne mondanom, hogy a mi egyik autónk lesz a bajnok, én mégis úgy érzem, hogy Muller nyeri az idei évet."
"A Honda óriási munkát végzett, hatalmas ütemben fejlesztették a Civicet, ám a Chevrolet-knek több év előnyük van, amit nem lehet egy karmozdulattal eltüntetni. Az év második felében szerintem a Honda, és különösen Tarquini fel fog nőni a Chevrolet mellé, de szoros versenyben mégis Yvan lesz a bajnok" - kezdte az elemzést Norbi.

Teszt_RML

Fotó: Eurosport

Ezen a ponton máris különbözik "kicsit" a véleményünk. Én is úgy látom, hogy a szezon elején Mullert és a Chevyt nagyon nehéz lesz megverni, de szerintem a Honda elég gyorsan fog fejlődni ahhoz, hogy a szezon második felére beérje az RML-t, és Gabriele Tarquini végül megveri majd a franciát a hajrában.
Nézzük akkor a többi chevys csapatot.
"A bamboosok szerintem Coronellel és Chiltonnal lesznek egy szinten. Az RML jobb csapat, mint a Bamboo, viszont Nasht és MacDowallt jobb pilótának tartom egy picivel, mint Chiltont. A svéd Nika Racingről most azért nem mondok véleményt, mert még nem tudjuk, hogy ki lesz a csapat versenyzője. Bár korábban azt mondta, hogy idén nem versenyez, én örülnék, ha Rickard Rydell lenne az."
A következő sarkalatos kérdés Tiago Monteiro volt. Abban mindketten egyetértettünk, hogy a Hondán belül Tarquini lesz a jobb, de mire lehet képes a portugál.

Honda_teszt_Monteiro

Fotó: Eurosport

"A Honda Civic versenyképes lesz, ráadásul Monteiro tavaly már három fordulón indult a prototípussal, egyszer pedig dobogóra is állt. Bár Tarquinit szerintem nem tudja majd lenyomni, azért lesznek jó eredményei.  Azt mondom, két futamot fog nyerni 2013-ban."
Csak hogy ne értsünk mindenben egyet, én azt tippeltem, hogy egynél többször nem áll a dobogó tetején a portugál. Lássuk a SEAT-okat.
"Úgy hallottam, hogy motoron és a kasztnin is fejlesztettek valamicskét, ám a SEAT számára a legnagyobb erősítést a világbajnok Rob Huff érkezése jelenti. Ő kicsit olyan lesz a márka számára, mint eddig Gabriele Tarquini volt. Ami benne van a Leónban, az ő tuti ki fogja hozni belőle. Biztos vagyok benne, hogy futamot is fog nyerni a Münnich Motorsporttal. Én még Oriolában is látok lehetőséget a győzelemre, ha az eddigi ütemben fejlődik tovább. A többi seatosnak nem lesz könnyű dolga, hiszen a Honda érkezésével erősödött a mezőny."
Ide csak egy rövid különvéleményt fűztem beszélgetésünk közben: szerintem Oriola nem nyer versenyt. Abban viszont én is biztos vagyok, hogy Huffnak lesz győzelme a SEAT-tal. Következzen a sötét ló, a Lada.
"Rengeteget teszteltek a télen, és biztos, hogy az autó gyermekbetegségeit megszüntették. Szerintem mindenképpen fejlődtek, de az nagy kérdés, hogy mennyit. Azt mondom, hogy 1-2 dobogó bennük van James Thompson klasszisának köszönhetően."

Lada_teszt

Fotó: Eurosport

Én egy picit erősebbnek gondolom a Ladát, mint Norbi, abban viszont egyetértünk, hogy a futamgyőzelem idén csak kapitális mázlival jöhet össze. Én azonban 2-3 dobogós helyet tippelek, nyilván Thompsontól. Végül nézzük a BMW-seket.
"Közülük egyértelműen Coronelt érzem a legerősebbnek, nagyon tapasztalt, és jó a csapata. Tavaly is megmutatta már, hogy mennyire kiegyensúlyozott tud lenni. Benne a futamgyőzelem is benne van, és szerintem fog is nyerni egy-két fordított rajtsorrendes versenyt. Kíváncsi vagyok, hogy D'Aste milyen lesz új csapatával, szerintem ő lehet a második legjobb BMW-s. Barth is ügyes srác, de attól tartok, meg fog szenvedni az átállással, viszont Bennanit ismét dobogóra várom egy-két alkalommal" - mondta Norbi.
Itt teljes volt az egyetértés, úgyhogy áttértünk a legfontosabb kérdésre: mit várunk Norbitól.
"Saját magamra nehéz tippelni, illetve sok múlik azon, hogy a szezonnyitó előtt lesz-e lehetőségem tesztelni a Civicet. Most azt mondom, hogy két futamot nyerek, és ebből az egyik a hungaroringi lesz."
Na ennél én azért optimistább vagyok, én három Michelisz győzelmet tippelek, és azt, hogy ezek között ott lesz a hungaroringi első futam is.

Michelisz_honda_teszt

Fotó: Eurosport

A pilóták megtárgyalása után áttértünk a naptár kérdésére. Nemrégiben ugyanis a Motorsport Világtanács kiadott egy frissített tervet, amelyben Curitiba nem szerepel, helyette az utolsó európai és az első tengerentúli verseny közé bekerült két később megnevezendő forduló. Na, melyik pályának örülnél, Norbi?
"Annak örülnék, ha két európai helyszín kerülne be. A jelenlegi helyzetben szerintem ez lenne a logikus döntés. A Donington Park, Oschersleben, Imola hármasból kettőt bármikor elfogadnék."
Közös elemzésünk végére nem maradt más, mint a konkrét tippsor a bajnokság első tíz helyezettjére. Ehhez is Norbi ragaszkodott. :)
Norbi tippjei:
1. Yvan Muller
2. Gabriele Tarquini
3. Rob Huff
4. Michelisz Norbert
5. Tiago Monteiro
6. Tom Coronel
7. Pepe Oriola
8. James Thompson
9. James Nash
10. Alex MacDowall
Lanti tippjei:
1. Gabriele Tarquini
2. Yvan Muller
3. Michelisz Norbert
4. Rob Huff
5. Tiago Monteiro
6. James Thompson
7. Tom Coronel
8. Alex MacDowall
9. Tom Chilton
10. Pepe Oriola
Hozzászólásokban Ti is elküldhetitek a Ti top10-eteket.
Fotó:PSP Images, Honda, Lukoil Racing
WTCR
Valójában hidrogénnel mennek Nagy Daniék versenyautói
17/06/2021 19:48
WTCR
Lesz magyar versenyző is a PURE ETCR elektromos túraautó bajnokságban
16/06/2021 09:33