Az autósportban nincs igazi téli szünet. Bár a nagy bajnokságok tavasz elején-közepén kezdődnek, a hideg hónapok alatt is van pár minőségi balhé. Az előttünk álló hétvégén rendezik például a Dubai 24h-t, magyar résztvevőkkel. 


Akárcsak az elmúlt két évben, ezúttal is ott lesz a mezőnyben a Zengő Motorsport, az örökifjakkal: Zengő Zoli mellett, Kismarty-Lechner Gáborral, Horváth Tamással, Tóth Csabával és Gál Szabolccsal. Alájuk most a hosszú nyúzást jól viselő DSG-váltós Cupra kerül. 
A TCR-kategóriába Zoliékon kívül további 11 autóra adtak le nevezést, és akad pár érdekes név a riválisok között. WTCR-futamgyőztes, amerikai endurance-sztár, de még egy volt profi kerékpáros is. Nézzük, kik ellen megy a Zengő Motorsport.
WTCR
Fejlesztési lehetőségért vált márkát Tassi Attila új csapata
21/01/2022 05:36

leuchter-dobogo-wtcr.jpg

Fotó: Eurosport

A WTCR-futamgyőztes:
A Volkswagen korábbi gyári WTCR versenyzője egyben tesztpilótája, Benjamin Leuchter a svájci TOPCAR csapat színeiben indul 131-es rajtszámmal és szintén egy DSG-s Cuprával. 2019-ben Johan Kristofferson, Rob Huff és Mehdi Bennani oldalán versenyzett az SLR-nél, és emlékezetes, könnyes győzelmet aratott második otthonában, a Nordschleifén. A 33 éves német azóta ment két futamot az NLS-ben (a VLN utódja), Dubaiban pedig 2018 után másodszor áll rajthoz. 

Gunnar-jeannette-alms.jpg

Fotó: Eurosport

A legfiatalabb Le Mans-i célbaérő:
Aki szereti a sportautó versenyzést, és különösen az amerikai verzióját, azzal tuti szembejött már Gunnar Jeannette neve. A 38 éves amerikai kétszer volt kategória-dobogós a Le Mans 24h-n (2001-ban 2. a GT kategóriában egy Porschével, majd 2003-ban harmadik az LMP900-ban egy Panozzal), illetve 2011-ben megnyerte a LMPC géposztályt az Amerikai Le Mans Sorozatban. Leginkább viszont talán arról ismert, hogy 2000-ben, 18 évesen befejezte élete első Le Mans-ját, és ezzel minden idők legfiatalabb célba érője lett a legendás franciaországi versenyen. És ha az autósport nem lenne elég adrenalingránát: imád nagy magasságokból leugrálni; állítólag több mint 1500 ejtőernyős és 200 bázisugrás van a csontjaiban. Aligha fog megijedni attól, ha valaki rávillog féktáv előtt. Jeannette a 138-as rajtszámú Simpson Motorsport Audijában indul. 

Antti-buri-wtcr.jpg

Fotó: Eurosport

A német TCR-bajnok és WTCR szabadkártyás:
2020-ban megnyerte az ADAC TCR Germany-t, korábban volt második a Dubai 24h TCR-kategóriájában, a kettő között pedig a WTCR-t is megjárta. Antti Buri 2019-ben az LMS Racinggel szabadkártyával indult a Túraautó Világkupa nürburgringi hétvégéjén. Egy ideig úgy tűnt, akár valami nagy kuglóf is kisülhet az egészből, hiszen a fordított rajtrácsos futamon az első sorból indulhatott, de aztán bedarálták őt a WTCR-sztárok. A finn pilóta az Autorama Motorsport by WolfPower Racing csapat 112-es számú Volkswagen Golf GTi-jével megy. 

Van-de-broeck-tour-de-france.jpg

Fotó: Eurosport

Az ex-profi kerékpáros, Lance Armstrong korábbi csapattársa:
Az utóbbi években egyre több kiváló bringás próbálja ki magát az autóversenyzésben, mert aki pár karbondarabon meg két keréken szeret gyorsan menni, annak általában ez is bejön. Tavaly az egynapos bringaversenyek egyik legnagyobb klasszisa, Tom Boonen meg is nyerte a Dubai 24h-t a TCR-géposztályban, most pedig egy honfitársa, Jürgen van de Broeck próbálkozik. Pályafutását Lance Armstrong mellett kezdte az US Postal / Discovery Channel csapatnál, majd a Predictor-Lotto, a Kathusa és LottoNL-Jumbo következett. Bár a legtöbb helyen inkább luxus-segítőként számítottak rá, a 2010-es Tour de France-on dobogóra áll (harmadik lett), és a másik két háromhetesről, a Giróról valamint a Vueltáról is van top10-es eredménye. VDB-t 154-es rajtszámmal a QSR Racing Audijában kell keresni. 
És akkor még nem beszéltünk a belgák GT-veteránjáról, Bert Longinről, vagy a leghosszabb nevű versenyzőről, a Formula 3-at is megjárt Tanart Sathienthirakulról. 
WTCR
Eldőlt! A hibrid technológia felé fordul a TCR-kategória is
17/01/2022 11:00
WTCR
Tassi Ati idén csapatot vált a WTCR-ben
14/01/2022 09:31