Plett_zengo_honda_kicsi

Fotó: Eurosport

Jó híreink vannak a magyar WTCC szurkolók számára, Olaszországban, a JAS Motorsport műhelyében már folyik a munka Michelisz Norbi Honda Civic-jén, és egyelőre minden a csapat által előre meghatározott tervek szerint halad. A WTCC Blog megkeresésére Alessandro Mariani, a JAS csapafőnöke beszélt a jelenlegi helyzetről és a téli tesztprogramról is.
2013-ban az elképesztően feszes időbeosztás miatt a Zengő Motorsport Hondája csak az utolsó pillanatban készült el, Norbi a monzai idénynyitón próbálhatta ki először az autót, aminek meg is lett a böjtje: az első két hétvégét gyakorlatilag lenullázták a műszaki problémák.
WTCR
Tényleg világsztárt igazolt a Zengő Motorsport
17 ÓRA
Most azonban minden okunk megvan a bizakodásra, hiszen a JAS már elkezdte a munkát a Zengő Motorsport Civic-jén, és egyelőre minden tervek szerint alakul.
"Már dolgozunk Norbert autóján, elkezdtük a kasztni legyártását, és ez jelen pillanatban is folyamatban van. A harmadik Honda Civic teljes felépítésével és a mechanikai alkatrészek beszerelésével azonban még várunk, azt ugyanis csak az első ellenőrző tesztek elvégzése után kezdjük meg" - mondta Mariani a WTCC Blognak.
Ezen nincs is mit meglepődni. A JAS eddig szélcsatornában tesztelte a kasztnit, a Honda pedig Japánban fejlesztette a hajtásláncot. A kettőt most összeházasítják, ám csak az első pályán tartott tesztek igazolják majd, hogy az Andrea Adamo vezette tervezőcsapat milyen munkát végzett Milánó melletti központban. Az első úgynevezett ellenőrző teszt után még lehetnek kisebb-nagyobb változások a Hondán, és amíg nem véglegesítik a konstrukciót, teljesen felesleges összeszerelni Norbi autóját.
"Miután véget ért a kasztni fejlesztése, nagyjából 4-5 hétig tart a gyártási folyamat, és újabb négy hét kell a teljes összeszereléshez. Ez utóbbit viszont rajtunk kívül álló dolgok is befolyásolják, például hogy a beszállítóktól időben megérkeznek-e az egyes mechanikai alkatrészek."
A Norbi-féle kasztni gyártása tehát megkezdődött, tehát ha minden jól alakul, január végére, február elejére elkészülhet a csupasz váz. Innentől számítva még egy hónap, mire kész állapotba kerül a Zengő Honda, azaz valamikor március elején gördülhet ki a JAS műhelyéből. Onnantól számítva pedig kerek egy hónap lesz még a szezonkezdetig, tehát marad lehetőség a tesztelésre. Imádkozzunk, hogy ne legyen csúszás, mert amint láthatjátok, egy versenyautó építésénél csak úgy röpködnek a hetek.

JAS_logo

Fotó: Eurosport

A Honda téli munkája szempontjából kulcsfontosságú az első autó helyzete. A japán-olasz csapatnál korábban azt ígérték, karácsony környékére elkészült az első Civic, és ezt be is tartották.
"Melós időszakunk volt a decemberi ünnepeket megelőző periódusban, de megérte: nem sokkal karácsony előtt ugyanis beindítottuk az új autót. Jelenleg az összeszerelés zajlik a műhelyben, január közepén ugyanis a pályán is ki akarjuk próbálni a Civic-et" - folytatta Mariani.
A JAS Motorsport csapatfőnöke a következő hetek programját is elárulta a WTCC Blognak. Azt már eddig is tudtuk, hogy január 16-án lesz az új Honda shakedown tesztje, ami a legalapvetőbb rendszerellenőrzésről szól majd.
"Ezt követően Spanyolországba utazunk, ahol az Alcaniz melletti Motorland Aragonon tesztelünk január negyedik hetében. Innen Barcelonába költözünk át, ahol február második hetében tartjuk az új Honda második komolyabb tesztmenetét."
Egy pillantás a Motorsport-Total által november elején kiadott Honda-Citroën közös tesztnaptárra, és beszédes az egyezés. Abban január 21-24-ig szerepel a Motorland Aragon és február 11-14-ig Barcelona. Ám amikor a franciákkal tervezett közös tesztlehetőségre kérdeztünk rá, Mariani egy másik időpontot is említett.
"Valóban van rá lehetőségünk, hogy közös tesztnapokat tartsunk a Citroennel. Az egyik alkalom februárban adódik a Paul Ricardon, a másik pedig márciusban, Valenciában."
Valencia március 19-21-ig szintén szerepel az MST által nyilvánosságra hozott tervezetben, a februári franciaországi teszt viszont nem, helyette március 3-6-ig Vallelungát találjuk a listán. A februári Paul Ricardon rendezendő kollektív edzés viszont egyre biztosabbnak tűnik, erről ugyanis Mikhail Kozlovskiy is beszélt, és úgy tűnik, a Lada is beszállhat a buliba.
Fotó: Totalcar (Vályi István), Plett
WTCR
Új helyszín került be a WTCR 2021-es naptárába
11/05/2021 08:52
WTCR
Először nyert a Hyundai Elantra N, Nagy Dani pedig ötödik
09/05/2021 17:32