FIA WTCC Sonoma, USA 05-08 September 2013

Fotó: Eurosport

A válság még mindig nem múlt el, és továbbra is vasmarokkal szorítja az autósportot. Ékes bizonyítéka ennek, hogy három nappal a suzukai teszt előtt a Nika Racing hivatalos közleményben hozta nyilvánosságra, anyagi okokból felbontotta Michel Nykjaer szerződését.
Az a Nykjaer kerül tehát lapátra, aki magasan túlszárnyalta a svéd csapat előzetes várakozásait, és első teljes évükben három győzelmet plusz további három dobogós helyet szerzett nekik. Ráadásul a sonomai versenyig második volt az összetettben, és vezeti Yokohama kupát.
Hungaroring
A helyszínről nézné a hungaroringi WTCR-hétvégét? Íme a feltételek
10/06/2021 20:20
A szakítást tehát kizárólag anyagi okok indokolták, a csapat maximálisan elégedett volt Nykjaer teljesítményével.
"Egyáltalán nem örömteli dolog egy ilyen hírt bejelenteni, de sajnos ez is benne van az autósportban. Fantasztikus évünk volt a Nikával, és nagyon szeretném folytatni velük, de nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy milyen komoly anyagi erőfeszítéseket igényel, ha valaki ilyen magas szinten akar versenyezni a világbajnokságon."
"2013 az eddigi legfontosabb szezon volt a pályafutásom során, és remélem, lesz még hasonló a jövőben. Továbbra is kapcsolatban maradok a Nika Racinggel, és sok szerencsét kívánok nekik a szezonban" - mondta Nykjaer.

FIA WTCC Sonoma, USA 05-08 September 2013

Fotó: Eurosport

"Mint a versenyzés elkötelezett híve, természetesen szerettem volna folytatni a szezont és a második helyért való küzdelmet Michellel. De csapatfőnökként az is a feladatom, hogy üzletileg hosszú távra biztosítsam a helyzetünket. Michelnek sajnos gondjai támadtak a költségvetés előteremtésével, és mivel a saját forrásainkra nagy szükség lesz ahhoz, hogy jövőre is folyatni tudjuk, most a szakítás mellett kellett döntenünk."
"Nem zárjuk be az ajtót Michel mögött, hiszen bebizonyította, hogy milyen jó képességű versenyző. Mostantól a hátralévő három fordulóra koncentrálunk, és a következő hetekben fontos bejelentést szeretnénk tenni" - ültette el a bogarat a fülekben Nicklas Karlsson, a Nika csapatfőnök.
A sajtóanyag szerint a svéd istálló csütörtökön jelenti be, hogy ki veszi át Nykjaer helyét a suzukai hétvégén.
Az Austosport magazin egyébként úgy értesült, hogy a Nika egy második 1.6 turbós Chevrolet Cruze-t (eddig is kettő volt nekik) is csatasorba szeretne állítani a két utolsó ázsiai futamon.
"Elég sokan érdeklődtek nálunk a második autóval kapcsolatban, ám anyagi értelemben csak akkor érné meg a dolog, ha Kínára és Makaóra egyben sikerülne megállapodni" - idézi Karlssont az Autosport.
Talán ezzel kapcsolatban várható bejelentés a következő hetekben.
Végül pedig pár mondat Michel Nykjaer sonomai büntetéséről. A dán a hétvége után azt mondta, őt nem az zavarta, hogy máshogy értelmezték a szabályokat, mint az FIA, hanem az, hogy megint nem voltak következetesek a felügyelők. Mint emlékezetes, az amerikai időmérő után a technikai ellenőrök kiszúrták, hogy Nykjaer ülése két centivel hátrébb van, mint a megengedett, és ezért mindkét futamon a sor végére parancsolták.
Bizonyára arra is sokan emlékeznek, amikor Ausztriában a Honda hátsó légterelőjéről derült ki, hogy szabálytalan. Akkor a felügyelők csak az első futamra büntették meg a japánokat.
"A Hondánál hasonló szintű műszaki szabálytalanságot találtak Ausztriában, de ők csak az első futamra kaptak büntetést. Mi az oka az eltérésnek? Megérteném, ha ez bármilyen szempontból befolyásolta volna a teljesítményemet. 20 mm eltérés a turbónál, oké, azt megértem, de az ülésnél... Nem az én hibám volt, mégis az én hétvégémet tették tönkre" - füstölgött Nykjaer az Autosportnak.
Fotó: WTCC Media
Írta: Lanti
Nürburgring
Így nem nyerhette meg hazai versenyét Luca Engstler
09/06/2021 07:53
WTCR
Összefoglaló a második nürburgringi futamról - 2021
09/06/2021 07:30