Chilton_muller_kina_befuto

Fotó: Eurosport

Az első sanghaji futam után ez a kérdés cikázott szerintem majdnem mindenki fejében, aki felkelt, hogy megnézze a WTCC idei utolsó előtti állomásának eseményeit. Tom Chilton 12 körön keresztül a második helyen haladt, majd az utolsó kör végén bebújt Yvan Muller mellé, és az egyenesben megelőzve egy századmásodperces előnnyel győzött.
Minden más esetben valószínűleg a televíziók hangszórója bánta volna világszerte a kommentátorok üvöltését, most viszont szerintem nem én voltam az egyetlen, aki úgy érzete, ezt előre lebeszélték. Csak megerősítette bennem ezt az érzést, amikor megláttam Muller arcát a futam után. Nem volt boldog. Bár akadt olyan kolléga, aki úgy érvelt, a négyszeres világbajnok karakterét ismerve valószínűleg jobban bántaná őt, ha egy hiba miatt veszít, mint ha csapatutasításra kell feladnia egy pozíciót.
WTCR
Bejelentették a negyedik audis versenyzőt a WTCR-ben
6 ÓRA
A gyanú felébredéséről egyébként részben maga az RML és Muller tehet, hiszen a négyszeres világbajnok mondta azt a Suzuka után, hogy innentől kezdve megpróbál segíteni Chiltonnak a második hely megszerzésében. A sajtótájékoztatón egészen pontosan így fogalmazott:
"A dobogó nem számít sokat, nem oszt, nem szoroz, hogy második vagy harmadik vagyok. Viszont még mindig szeretnék futamokat nyerni."
Ez alkalommal viszont éppen a győzelemről kellett (volna) lemondania, ami picit gyengíti az összeesküvés elmélet helyzetét.

Muller_Chilton_kina_arc

Fotó: Eurosport

Na de akkor most elengedte, vagy nem engedte el? Muller a következőt mondta erről a futamot követően az Autosportnak:
"Nem az utolsó kanyarban hibáztam, hanem egyel korábban, amikor a 14-esben nem lassítottam le elég, és így (Chilton) bebújhatott mellém. Persze fékezhettem volna később, és leszoríthattam volna a fűre, mint ahogy Rob Huff tette velem a második futamon, de nem akartam. Megelőzött és megnyerte. Persze én is előzékenyebb voltam, mintha bárki másról lett volna szó."
A futam után Chilton több kollégának is nyilatkozott, és úton-útfélen azt hangoztatta, mekkora meccs volt köztük a végén. Azt azonban ő is elismerte, hogy Muller előzékeny volt vele az utolsó két kanyarban.
Az Eurosport szerkesztője egyébként az Inside WTCC magazin elkészítése során végighallgatta az RML rádióbeszélgetését, és egyszer sem hangzott el csapatutasításra utaló párbeszéd. Persze ettől még a futam előtt megállapodhattak.
Na de akkor most már tényleg: elengedte vagy nem engedte el? Elolvasva és meghallgatva a futam utáni nyilatkozatokat, arra a véleményre jutottam, hogy is-is. Muller látványosan és szándékosan ugyan nem állt félre, de nem is védekezett olyan vehemensen, mint Suzuka előtt tette volna. Az utolsó kanyarban hagyta, hogy Chilton a külső íven elforduljon mellette (nem terelte le a pályáról), és így várható volt, hogy jobb lesz a brit kigyorsítása. Mondjuk úgy, hogy Mullernek nem volt teljesen ellenére, hogy Chilton nyerje a futamot.
Azért is gondolom úgy, hogy nem csapatutasításra történt a dolog, mert abban az esetben szerintem bevallották volna. Egy ilyen szituációban (Muller már bajnok) egyáltalán nem kellett volna szégyenkezniük, ha csapatsorrendet alkalmaznak. Aki egy picit is ismeri a motorsportok világát, az tudja, hogy ez pontosan annyira a sport része, mint amikor fociban valaki totális gólhelyzetben inkább passzol.
Fotó: WTCC Media
WTCR
A tavalyi nehézségek ellenére nem akart új csapatokat a Hyundai Motorsport főnöke
13/04/2021 14:23
WTCR
Tarquini szerint régen nem voltak olyan felkészültek, mint most
12/04/2021 16:05