Ahogy 2005 óta minden évben, idén is rajthoz áll a makaói WTCC hétvégén a portugál André Couto, a lisszaboni születésű pilóta Fernando Monje és Hugo Valente társaként a Campos Racingnél indul egy SEAT Leónnal.
A Makaón élő 36 éves versenyző Alfa Romeoval, Hondával és SEAT-tal is versenyzett már a legendás utcai pályán, legjobb eredményét pedig 2006-ban érte el, amikor a második futamon hetedikként intették le. A legtöbb ázsiai vendégpilótával szemben Couto komoly eredményeket ért már el pályafutása során, 2000-ben megnyerte a rangos makaói Forma-3-as versenyt, 2005-ben pedig a suzukai 1000 kilométeresen győzött, egy évvel azután hogy második lett a japán SuperGT-ben.
A helyi vitéz 2011-ben is remekelt a WTCC-ben, a hetedik rajtkockát szerezte meg mindkét versenyre (akkor még az ellentmondásos időmérő rendszer volt életben), és az első futamon a nyolcadik helyről esett ki. Sajnos a másodikat sem tudta befejezni.
WTCR
Új helyszín került be a WTCR 2021-es naptárába
8 ÓRA
Emlékezetes volt 2009-es ténykedése is, amikor ütközött Franz Engstler autójával, ami piros zászlót eredményezett. Yvan Muller így nem tudott feljebb kapaszkodni a 3. helynél, Gabriele Tarquini pedig bajnok lett.
2010-ben Jordi Gené autójával indult szintén a SUNRED csapatnál, de már az első kanyarban összeakad Andy Priaulx-al. A kocsi annyira megsérült, hogy nem is állhatott rajthoz a második futamon.
2011-es szereplése pedig a hetedik rajthely ellenére sokak számra arról maradt emlékezetes, hogy az időmérőn ütközött Alain Menuvel, ami miatt elszálltak a svájci – egyébként már elég halovány – bajnoki esélyei.

Couto_Mac_SEAT

Fotó: Eurosport

Sajnos szomorú történet is köthető Couto életéhez. A makaói pilóta kisfia leukémiában szenvedett, 2010-ben a WTCC-s és a SuperGT-s pilóták nagy része is kampányolt azért, hogy megfelelő velődonort találjanak. Ez végül sikerült, ám a kis Afonso néhány hónappal élte csak túl a beavatkozást.
Couto azóta folytat rákellenes kampányt, tavaly például sci-fi hősnek öltözött a paddockban.
Vissza a jelenbe: a Campos Racing Pepe Oriola távozása óta rendelkezik egy szabad autóval, és a spanyol csapat a sanghaji hétvégére is beültetne valakit a spanyol-francia páros mellé.
Korábban olasz források úgy értesültek, hogy a Campos is érdeklődik az RML által beígért privát Chevrolet-k iránt, ám megkeresésünkre a csapat sajtóosztálya úgy reagált, még nem kaptak engedélyt arra, hogy beszéljenek a jövő évi tervekről.
Fotó: WTCC Media
WTCR
Először nyert a Hyundai Elantra N, Nagy Dani pedig ötödik
TEGNAP 17:32
WTCR
Nagy Dani a dobogón, Mikel Azcona nyerte az első szlovákiai futamot
08/05/2021 18:22