Bjork_volvo_test

Fotó: Eurosport

Thed Björk múlt héten Anderstorpban kipróbálhatta a WTCC-re épített 1.6 turbós Volvo C30-at, amellyel november első hétvégéjén rajthoz áll a Túraautó Világbajnokság sanghaji fordulóján. Az STCC idei bajnoka, most először ült a Polestar Racing által fejlesztett S2000-es technikában.
Björk egy teljes napon keresztül gyakorolt a korábban a korábban a WTCC által is meglátogatott pályán, és a teszt nem csak neki, de a csapatnak is izgalmas pillanatot tartogathatott.
WTCR
Tényleg világsztárt igazolt a Zengő Motorsport
2 ÓRA
A svéd pilóta most először vezette az S2000-es C30-at, és neki az 1.6 turbós világmotor is abszolút újdonságnak számított. A csapat pedig először próbálhatta ki élesben a 2011 óta készített fejlesztéseket, amelyekről korábban a Volvo kommunikációs igazgatója beszélt a WTCC Blognak.
"Túl vagyunk a teszten, és nagyon kíváncsi vagyok, hogy elég gyorsak és versenyképesek leszünk-e Sanghajban. Az autó irányíthatósága nagyon meggyőző volt. Ügyesen mozgott a pályán, és az egyensúlyt is jobbnak éreztem, mint amire a régebbi S2000 autók alapján számítottam" - mondta Björk a TouringCarTimesnak.
A 32 éves pilóta számára teljesen ismeretlen lesz a sanghaji pálya, de a Polestar sem veheti elő a 2011-es beállítások, akkor ugyanis még a Tianma névre hallgató libakergetőn rendezték a kínai WTCC futamot.
"Ami az elvárásokat illet, szeretném a lehető legjobbat nyújtani. Csodálatos szezon van mögötte Svédországban, 12 futamból nyolcat megnyertem, úgyhogy a motiváltsággal nincsenek gondok, de először látnunk kell, hol állunk."
A Polestar számára azért is volt fontos ez a teszt, mert eddig csak Robert Dahlgren vezette az 1.6 turbós C30-at, és mindig hasznos egy más típusú versenyzővel is leellenőrizni a visszajelzéseket.
A TCT azt is megkérdezte Björktől, hogy hol versenyezne legszívesebben jövőre. Szóba jöhet az STCC bajnoki cím megvédése, egy esetleges WTCC program, vagy a Volvo új ausztráliai projektje a V8 Supercarsban az S60-nal. A svéd azonban nem csak a pályán, de a mikrofon előtt is rutinos, így csak annyit válaszolt, hogy jól érzi magát a Polestarnál, és boldogan megy bárhova, ahova küldik.
Ahogy korábbi cikkünkben megírtuk, a WTCC szigorú szabályai miatt nem részesül kellemes fogadtatásban a Volvo, Björk nem kerülhet be a Q2-be, és nem is szerezhet majd pontot Sanghajban, mivel a C30 nem rendelkezik nemzetközi homologizációval.
A külön engedélyek Mekkájaként számot tartott WTCC-ben azért valakinek eszébe juthatott volna, hogy ezúttal kivételt tegyenek. Hátha ezen múlik valami...
Fotó: TouringCarTimes
WTCR
Új helyszín került be a WTCR 2021-es naptárába
11/05/2021 08:52
WTCR
Először nyert a Hyundai Elantra N, Nagy Dani pedig ötödik
09/05/2021 17:32