Bjork_arc

Fotó: Eurosport

Bár viszonylagos csöndben és a háttérben zajlott, mégsem akarunk szó nélkül elmenni a dolog mellett: visszatért a Volvo. Az utoljára 2011-ben versenyző C30 a skandináv túraautó bajnok Thed Björk irányításával körözött ma a Sanghaji teszten. Első körben egy szerény 15. hely sült ki az egyelőre egy futamra szóló kalandból, ám meggyőződésem, ennél több is van a csomagban.
A WTCC állandó riportere, Ben Constanduros szerencsére a teszt után elbeszélgetett Björkkel, többek között az egyfutamos visszatérés céljairól, és a Volvo lehetséges jövőjéről.
Adria
Halasztják az olasz WTCR-futamot, a Hungaroring a következő állomás
17/07/2021 09:58
"Azért vagyunk itt, hogy egy kicsit leporoljuk az autót, és megnézzük hol is állunk. Számomra ez egy nagy lehetőség, a csapat ugyanis szeretett volna kipróbálni, miután otthon megszereztem a bajnoki címet. Egy kicsit szétnézünk, és megpróbáljuk jól érezni magunkat" - mondta Björk az 'fiawtcc.com' oldalnak.
Ben a legtöbb rajongót foglalkoztató kérdést is feltette ezt követően: miért akar szétnézni a Volvo. Björk rutinosan, és kicsit talányosan válaszolt.
"Ez nem az én dolgom, én csak egy pilóta vagyok, aki a versenyzésre összpontosít. Ezt a kérdést inkább a csapatnak kéne feltenni később."

Volvo_sanghaj_bjork

Fotó: Eurosport

Mivel a Volvo nem rendelkezik nemzetközi FIA homologizációval, és nem az egész szezonra nevezett, a szabályok értelmében Björk nem szerezhet pontot a bajnokságban. Ennek ellenére szeretne maradandót alkotni Sanghajban.
"Az időmérőn majd meglátjuk a köridőket, de én versenyezni szeretek. Megnéztem a tavalyi futamokat és nagyon kemény meccsek mentek a pályán. Ha okos leszek, és jól tudok reagálni az adódó helyzetekre, akkor szép eredményt érhetünk el."
Egyelőre nem teljesen tiszta, hogy mi lesz Björk sorsa az időmérőn. A szabály szerint csak azok a versenyzők vehetnek részt a Q2-ben, akik jogosultak a pontszerzésre, tehát a svéd nem! Ha ezt vesszük alapul, akkor Björk maximum 13. lehet.
A szabályzat azonban itt utal a 129/b pontra, amely azt tartalmazza, hogy az a versenyző, aki nem fut (futhat?) kört a Q2-ben, a 12. helyet kapja meg automatikusan.
Két verzió létezik tehát arra az esetre, ha a Volvo bekerül a top12-be a Q1-ben. Egy, nem juthat tovább, és valószínűleg 11 résztvevővel rendezik a Q2-t. Ebben az esetben Björk maximum 13. lehet. Kettő, papíron továbbjut, de nem futhat kört a Q2-ben. Ez azt jelenti, hogy a 12. helyezés a számára elérhető legjobb rajthely.
És még egy érdekesség. Alessandro Dragosei, a WTCC televíziós producere nemrég a Twitteren írt egy érdekeset. Eszerint vasárnap a két WTCC futam közti szünetben valami nagy horderejű bejelentést tesznek az Eurosport közvetítése során. Valami azt súgja, hogy köze lehet a Volvóhoz, de nem kizárt, hogy tévedek.
Fotó: Polestar Racing
WTCR
Ismét fejlesztik a Renault-t, és visszatérnének vele a WTCR-be
16/07/2021 10:52
Aragon
Huff: kifejezetten szeretek Yvan Mullerrel csatázni
15/07/2021 10:21