A Túraautó Hírblog megkeresésére Viktor Sapovalov, a Lada Granta WTCC-s programjáért felelős csapat vezetője, megerősítette, hogy biztosan lesz gyári Lada alakulat 2013-ban, méghozzá két autóval. Az S2000-es Granta fejlesztése a ez elmúlt hónapok csendje ellenére folyamatosan zajlik a háttérben, és a Lada komoly eredményeket szeretne elérni már a bemutatkozó szezonban is.
"Az már egészen biztos, hogy jövőre két autóval állunk rajhoz a Túraautó Világbajnokságon, a célunk pedig, hogy valamennyi futamon a dobogós helyekért legyünk harcban. Ehhez meg is van az ütőképes csapatunk. A korábban már megszellőztetett hír is igaz, azaz James Thompson és Alekszej Dudukalo lesz a Lada két versenyzője, valamint a Lukoilal is megállapodásra jutottunk" - mondta Sapovalov.
A csapatvezető tisztában van azzal, hogy Magyarországon milyen népszerű a Lada valamint a gyár WTCC-s programja, és bízik abban, hogy jövőre jó eredményekkel tudnak majd válaszolni erre az érdeklődésre.
WTCR
Új helyszín került be a WTCR 2021-es naptárába
EGY NAP
"Szeretném megköszönni a magyar autósport rajongóknak, hogy érdeklődnek a Lada WTCC programja iránt. Nagyon sokat dolgoztunk, hogy újra megjelenjünk a nemzetközi mezőnyben, és örömmel tölt el, hogy a minimális idei részvétel ellenére is számon tartanak minket egy komoly autóversenyzői múlttal rendelkező országban."
A Granta program kicsit rázósan indult, hiszen tavasszal a Lada több kérvényt is benyújtott, hogy az autó utcai változatától eltérhessenek a versenytechnikánál, ám az FIA ezeket elutasította. Sapovalov szerint azonban ez a dolgok természetes menete.
"Folyamatos kapcsolatban vagyunk a FIA-val, és biztos vagyok benne, hogy megtaláljuk a közös nevezőt. A Lada egy különleges típus, és a fejlesztés jelenlegi stádiumában sok változtatást eszközölünk, ennek pedig természetes velejárója, hogy néhány újításunkat nem fogadják el. Ám ez is azt mutatja, hogy rengeteget munkát fektetünk be azért, hogy a visszatérésünk minél sikeresebb legyen."
"Augusztusban Magny Cours-ban egy hatnapos tesztet szerveztünk. Minden terv szerint zajlott, különböző beállításokat próbáltunk ki a két verseny alatt összegyűjtött információk alapján. Nagyon sok újítást teszteltünk a futóművel és a jármű általános geometriájával kapcsolatban. Összegezve egy nagyon biztató eredmény született, az újítások beváltak."
Idén már kétszer láthattuk versenyben a Grantát, Portimaoban pedig a pontszerzéshez is közel került vele James Thompson. Ám ez az autó még csak egy köztes állapot volt, a télen egy pillanatra sem áll majd meg a munka a motorért felelős Oreca cég franciaországi és Lada oroszországi műhelyében.
"Sok tervünk van a télre, rengeteg fejlesztést ki akarunk még kipróbálni. Az idei motorunk egy prototípus volt, ezt fogjuk véglegesíteni. Dolgoznunk kell még az autó súlyelosztásán, az aerodinamikán és még jó pár apróságon, amelyektől együttesen azt várjuk, hogy gyorsabb és stabilabb lesz a kocsi"- vázolta a jövő feladatait Sapovalov.
És ha már ilyen jól "elbeszélgettünk", azt is megkérdeztük a csapatfőnöktől, hogy a Lada tervez-e más európai programot, például a Hungaroringen már látott Granta kupa kiterjesztését más országokra?
"Jelen pillanatban minden energiánkat a WTCC-s program emészti fel, ezért sajnos nem tudunk más feladatot elvállalni. A Granta Kupa európai bevezetésén az európai képviseletünk dolgozik teljes gőzzel, és az oroszországi csapat maximális támogatásával. Azt hallottam, hogy sokan érdeklődtek a kupás programunk iránt, ami jó hír, remélem, hogy a kollégáim valóra váltják a terveket; én teljes mértékben támogatom őket. Személy szerint örülnék annak, ha néhány év múlva a kupasorozat győztesei a WTCC programban folytatnák a versenyzést" - zárta Sapovalov.
Az interjú létrejöttében a Lada Sport európai képviseletének vezetője, Ivanov Iván segített a Túraautó Hírblognak. Ezúton is köszönet érte.
FONTOS! Kérlek, állítsd be a Facebook Oldalon az értesítések küldését. Részletek externalITThttp://wtccblog.hu/?p=3138None.
Fotó: WTCC Media
WTCR
Először nyert a Hyundai Elantra N, Nagy Dani pedig ötödik
09/05/2021 17:32
WTCR
Nagy Dani a dobogón, Mikel Azcona nyerte az első szlovákiai futamot
08/05/2021 18:22