Bennani_Jpn_arc

Fotó: Eurosport

Tudtuk, éreztük, benne volt a levegőben. A pénz beszél, a kutya ugat. Na nem azért, Mehdi Bennani nem rossz versenyző, de nem is olyan rettenetesen jó. Egy erős közepes, aki a WTCC-ben eltöltött hosszú évek alatt magára szedett annyi tapasztalatot, ami néhány (fordított rajtrácsos) dobogós helyhez kell.
Annyira azonban semmiképpen sem jó, hogy egy ilyen autóhiánytól sínylődő korszakban éppen övé legyen a mezőny egyik legütőképesebb autója. Abban azt hiszem az elvakult Bennani rajongókkal (ha vannak ilyenek Magyarországon) is egyet értünk, hogy akad olyan pilóta a mostani WTCC mezőnyben, aki jobb mint a marokkói, de gyengébb autója lesz jövőre, ha egyáltalán lesz valamilyen. Ez van, a pénz beszél, a kutya ugat...
WTCR
Új helyszín került be a WTCR 2021-es naptárába
7 ÓRA
Nekem egyébként már akkor gyanús volt a dolog, amikor a Hungaroringen elért második hely után azt nyilatkozta, reméli felkelti valamelyik gyártó figyelmét, és jövőre már egy győzelemre is esélyes autóval mehet. A kettő az ő esetében nem feltétlenül függ össze, mert ha nem kelti fel azt a bizonyos figyelmet, akkor majd a marokkói barátai (a király és a többiek) vesznek neki egy ütős autót.
Most pontosan ez történt. Bennani kicsengette azt a pénzt, amit Alain Menu, Fabrizio Giovanardi, Tom Coronel és nem utolsó sorban Wéber Gabi nem tudott, így övé lett az arany tojást tojó tyúk. A negyedik 2014-es fejlesztésű Civic-et az olasz Proteam készíti majd fel, a csapat, amelynél Bennani az elmúlt három évet töltötte.
"Tíz privát BMW-s csapatként eltöltött év után most nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a Honda család tagjai lehetünk. Biztosak vagyunk benne, hogy Bennani meggyőző eredményeket ér majd el az új Civic-kel" - mondta el köszöntőjét Valmiro Presenzini, a Proteam csapatfőnöke.
"Az idei szezon során úgy érzem, bebizonyítottam, hogy képes vagyok jó eredményekért harcba szállni. Három második helyet valamint négy Yokohama kupa győzelmet szereztem eddig, és olyan pilótákkal voltam harcban, mint Tarquini, Coronel vagy Huff. Izgatott vagyok, hogy most egy nagyot léphetek előre, és rám bízták a mezőny egyik legversenyképesebb autóját" - tette hozzá Bennani.

Honda_teszt_Monteiro

Fotó: Eurosport

Azt a három második helyezést (mindhárom a második futamon született) viszont sem alul, sem túlbecsülni nem szabad. Ha Michelisz Norbi fordított rajtsorrendes eredményeit elismertük, akkor ezeket is el kell. De az is az igazsághoz tartozik, hogy háromból kétszer a pole-ból indulva lett második, és egyik alkalommal sem egy Chevrolet előzte meg. Sonomában Tarquini, Suzukában Coronel. De a Hungaroringen is egy mögüle induló pilóta, Rob Huff nyert előtte. Szóval helyén kell kezelni a dolgot.
Nem akarom én bántani Bennanit, csak elejét szeretném venni az irreális megítéléseknek. Egy tapasztalt, szorgalmas iparos a mezőnyben, akit a jobb képességű riválisok anyagi problémái most helyzetbe hoztak, és jövőre egy győzelemre is esélyes Hondával versenyezhet.
"A jövőre bevezetendő új szabályok miatt a WTCC-nek minél több 2014-es autóra volt szüksége, ezért döntöttünk úgy, hogy egy negyedik Civic-et is csatasorba állítunk, amit egy privát csapat versenyeztethet. Nagyon örülünk, hogy egy olyan tapasztalt és sikeres istállóval állapodhattunk meg, mint a Proteam" - fogalmazott William De Braekeleer, a Honda Motor Europe ügyvezetője.
Visszatérve a tyúkhoz, azért ez nem ilyen egyszerű. Könnyű dolguk biztosan nem lesz. Bár az olasz istálló 2004 óta tagja túraautós elitnek (ETCC majd WTCC), eddig csak BMW-vel versenyeztek, azaz csak nagyon távoli emlékeik lehetnek az elsőkerekes autókról. Ilyen szinten pedig egyáltalán nem rendelkeznek tapasztalatokkal.
Mellesleg a jövő elkezdődött. Ki gondolta volna, hogy a Proteam valaha is elhagyja a BMW-t. A kényszer nagy úr...
Ami Bennanit illeti, ő utoljára 2009-ben ment fronthajtású technikával, amikor az Exagon színeiben egy SEAT Leónnal indult hat WTCC fordulón.
Hosszú tanulási folyamat áll tehát előttük, amiben nagy jelentősége lesz annak, hogy az autó megszerzése után marad-e pénz a tesztelésre. Ha megcsinálják, és sikeresek lesznek, akkor megemelem előttük a kalapom, előzetesen viszont azt mondom, nagy meglepetés lenne, ha Bennani jövőre erőből versenyben lenne a másik három hondással.
Fotó: WTCC Media
WTCR
Először nyert a Hyundai Elantra N, Nagy Dani pedig ötödik
TEGNAP 17:32
WTCR
Nagy Dani a dobogón, Mikel Azcona nyerte az első szlovákiai futamot
08/05/2021 18:22