Volvo_S60_STCC

Fotó: Eurosport

A Motorsport-Total értesülése szerint a Volvo továbbra is intenzíven érdeklődik a WTCC iránt, a svéd márka sport- és tuningprogramjáért felelő Polestar Racing pedig már egy jövőbeli visszatérés terveinek kidolgozását is megkezdte.
A Volvo 2011-ben egy kísérleti évet futott a C30-as típussal, ami ugyan biztató eredményeket hozott, a kínai tulajdonosok azonban mégsem adták áldásukat a folytatásra. Az 1.6 turbós autót azóta a háttérben fejlesztgette a Polestar, a legutóbbi sanghaji versenyhétvégére pedig be is neveztek. A hivatalos indoklás szerint azért, hogy megnézzék, két év kihagyás után hol állnak az ellenfelekhez képest.
WTCR
Bejelentették a negyedik audis versenyzőt a WTCR-ben
15/04/2021 18:21
A kísérleti futam is biztató eredményeket hozott. Az időmérőn a skandináv bajnok Thed Björk simán bekerült a Q2-be, ám a szigorú szabályok és egy büntetés miatt csak a 17. helyről indulhatott. Az első futamon az akkumulátor meghibásodása miatt nem tudott elindulni, a másodikon pedig nagy ingázás után a 15. pozícióban ért célba.
A Motorsport-Total szerint eközben előrehaladott folyamatok zajlanak a háttérben, a Volvo állítólag már felkérte a Polestart, hogy készítsen egy megvalósíthatósági tanulmányt. A tulajdonosok és a Christian Dahl vezette csapat következő hetekbe, hónapokban egyeztet majd a lehetőségekről és a műszaki részletekről. A hírek szerint ugyanis az új technikai szabályok felkeltették a svéd gyártó érdeklődését.

Volvo_S60_STCC

Fotó: Eurosport

A német portál által közölt információkban azonban a legérdekesebb, hogy melyik típussal érkezne a Volvo. A gyártó kommunikációs vezetője Alexander Murdzevski Schedvin korábban többször is kifejtette, azért fújták le 2011-ben a WTCC-s programot, mert a tulajdonosok nem akartak egy olyan típust (C30) promótálni egy világbajnokságon, amelynek értékesítése nem zajlik globális szinten. Helyette inkább az S60-ra alapozták a sportprogramot, amely típus viszont nem piaci riválisa a WTCC jelenlegi mezőnyének, ezért nem építettek belőle S2000-es változatot.
Egy ideje tartotta magát a pletyka, hogy a C30-at leváltó V40-nel térhet vissza a Volvo, és állítólag tervbe is volt véve egy 2012-es gyári program, de végül nem lett belőle semmi.
Most azonban úgy tűnik, változás állt be a tulajdonosi kör gondolatmenetében, mert a legfrissebb hírek szerint mégis az S60-ból épülhet a Volvo új WTCC-s technikája. A Túraautó Világbajnokság eljut szinte az összes olyan piacra, amely a svéd gyártó érdekeltségi körébe tartozik, abban pedig már régóta egyetértenek a Volvónál, hogy ár-érték arány szempontjából a WTCC a legjobb nemzetközi bajnokság.
A Polestar mindenesetre már régóta szorgalmazza a WTCC-be való visszatérést, ám biztosan nem fogják elsietni a dolgot. Ha a kínai tulajdonosok holnap kimondják az igent, akkor is csak 2015-ben várható a Volvo visszatérése.
U.i.: A képen látható kocsi nem a leendő WTCC-s technika, hanem a skandináv bajnokságban futó sziluettautó.
Fotó: STCC, Polestar Racing
WTCR
A tavalyi nehézségek ellenére nem akart új csapatokat a Hyundai Motorsport főnöke
13/04/2021 14:23
WTCR
Tarquini szerint régen nem voltak olyan felkészültek, mint most
12/04/2021 16:05