Már eddig is voltak kósza híreink arról, hogy a Honda gyári WTCC-s programjáért felelős olasz csapat készül valamire Marcello Lotti új bajnokságában, a TC3 International Seriesben, most azonban hivatalosan is megerősítették, hogy a JAS által épített Honda Civic-ek is feltűnnek majd a sorozatban.
A bejelentést viszont nem Alessandro Mariani csapata tette meg, hanem egy sokszoros skandináv túraautó bajnok alakulat, a WestCoast Racing, amely 2015-ben három Civic-kel állna rajthoz az új formálódó túraautó bajnokságban.
A TC3-as koncepció lényege, hogy összegyűjti a már jelenleg is elérhető, és az újonnan épülő úgynevezett ügyfél autókat, és egy szabályrendszerben próbálja egyesíteni őket. Hosszabb távon egy olyan struktúrát szeretnének megvalósítani, hogy ezekre a technikákra nemzeti bajnokságok egész sora alapuljon, a csúcs pedig a nemzetközi sorozat, azaz a TC3 International Series legyen. Az IS mellett eddig az Ázsiai és a Portugál TC3-as bajnoksággal kapcsolatban történt bejelentés.
WTCR
Tényleg világsztárt igazolt a Zengő Motorsport
18 ÓRA
A WestCoast csapat 15 éve az STCC-ben versenyez, így ez számukra óriási váltás lesz, főleg, hogy az elmúlt másfél évtizedben végig BMW-s istállónak számítottak. Szerintük a TC3 lehet a megoldás a túraautósport széttagoltságára.
"Az elmúlt évek során nemzeti és nemzetközi szinten is sok problémát élt meg a túraautósport, a TC3 viszont megfizethető lesz a privát csapatok számára, és izgalmas versenyekkel kecsegtet. Ráadásul a nemzeti bajnokságok legjobbjai idővel felléphetnek majd a nemzetközi színtérre is, anélkül, hogy autót kéne váltaniuk" - idézi Dick Jönsson Wigroth csapatfőnököt a TouringCarTimes.
Bár a nemrég nyilvánosságra hozott, igencsak nemzetközire sikerült naptár (5 európai, 5 ázsiai és 2 dél-amerikai fordulóval) sok kisebb privát csapat kedvét elvette a TC3-tól, a WestCoast vezetését ez látszólag a legkevésbé sem zavarja.
"12 fantasztikus versenypályát látogatunk majd meg az első évben, és óriási pluszt jelent, hogy Forma-1-es hétvégék is vannak köztük. Egyetlen más túraautó bajnokság sem nyújt ilyen komplett csomagot. Ez egy nagyszerű lehetőség a WestCoast számára, hogy szélesítse motorsport programját a Skandináv Túraautó Bajnokág mellett."
A csapat TC3-as pilótáit később nevezik meg.
A TC3 egy ügyfél alapú, teljesen privát berendezkedésű koncepció, így anyagi szempontból semmiféle erőforrást nem fog elvonni a WTCC-s programtól.
WTCR
Új helyszín került be a WTCR 2021-es naptárába
11/05/2021 08:52
WTCR
Először nyert a Hyundai Elantra N, Nagy Dani pedig ötödik
09/05/2021 17:32