2009, azaz az első SEAT León kupás bajnoki cím óta töretlenül erősödik a Zengő Motorsport megítélése a nemzetközi túraautós világban. Egy igen halovány autósportos háttérrel rendelkező országból érkezve a magyar csapat minden évben villantani tudott valami, és a WTCC környezetében dolgozók pontosan tudják, ez mekkora teljesítmény.
Az első évben megszületett az első győzelem, a harmadikban a privát bajnoki cím, tavaly pedig a Honda számára legfontosabb versenyen, Suzukában győzött Michelisz Norbi. Az idáig vezető úton ráadásul a legtöbbször olyan ellenfeleket sikerült megverni, akik jobb anyagi helyzettel rendelkeztek.
Norbi és Zoli sikereit tehát mindenki elismeri a WTCC-ben, sőt, már azon kívül is.
WTCR
Nagy Dani: hiszem, hogy eredményes lehetek a Zengő Motorsporttal
TEGNAP 17:30
"Megkerestek bennünket a TC3 International Series részéről is, és megkezdődtek a puhatolózó tárgyalások. Amíg a WTCC vezetője volt, éveken keresztül dolgoztunk együtt Marcello Lottival, és szívesen látna bennünket az új bajnokságában" - mondta Zengő Zoli a WTCC Blognak.
A WTCC-t megalapító Marcello Lottival tavaly év végén bontott szerződést a világbajnokságot szervező Eurosport Events, helyét pedig Francois Ribeiro és Eric Néve vette át. Lotti azóta a háttérben dolgozott, majd néhány hónapja bejelentette, TC3 International Series néven egy új nemzetközi túraautó bajnokságot indít.
Az alap koncepciót a GT3-as kategória adta, ahol a gyártók által épített autókat kizárólag privát csapatok versenyeztetik. Az kocsik költségeit egységesített alkatrészekkel és egy hatékonyan működő teljesítmény kiegyenlítő rendszerrel igyekeznek alacsonyan tartani.

Zengo_Race2_Usa1

Fotó: Eurosport

A bajnoksággal kapcsolatban viszont egyelőre elég kevés a konkrétum, nem tudni például, hogy mely gyártók autóit lehet majd megvásárolni, hol és mikor lesznek a futamok, és milyen televíziós háttér áll majd a sorozat mögött.
"Egyelőre még elég sok a bizonytalanság a TC3-mal kapcsolatban, úgyhogy nagyon korai lenne bármilyen konkrétumról beszélni. Egy dolog biztos, a koncepció érdekes, de a legfontosabb kérdés, hogy ebből mennyit sikerül a végén megvalósítani. Kapcsolatban vagyunk velük, nem vetjük el helyből a lehetőséget, mert az ötlet ígéretes, de látnunk kell a részleteket."
Ígéretes koncepció ide vagy oda, Zengő Zoli számára továbbra is a WTCC az első számú vadászterület, hiszen a magyar csapat tulajdonosa szereti elérni a kitűzött célokat.
"A célom nem változott, továbbra is túraautó világbajnok akarok lenni a csapatommal, és jövőre is ezen fogunk dolgozni. A támogatóink között is vannak olyanok, akiknek nem mindegy, hogy egy világbajnokságon vagy egy szimpla nemzetközi sorozatban futó csapatot szponzorálnak, úgyhogy a figyelmünk középpontjában a WTCC marad.""Jelenleg is azon dolgozunk, hogy 2015-ben minden eddiginél jobb esélyekkel szálljunk harcba a világbajnoki elsőségért" - zárta Zengő Zoli.
A TC3-mal kapcsolatban legközelebb szeptemberre ígérnek híreket a szervezők, a Túraautó Világbajnokság pedig október elején Pekingben folytatódik.
WTCR
Nagy Dani visszatér a Zengő Motorsporthoz, de hol mehet idén?
04/05/2021 17:43
WTCR
Magyar versenyzőt jelentett be a Zengő Motorsport
30/04/2021 08:00