A 38 éves Nicola Baldan nevére viszont nem ezért, hanem egy gigászi méretű baleset miatt emlékszik a fél világ, ami három évvel ezelőtt történt az olasz TCR bajnokság imolai időmérőjén.

Baldan 2004-ben kezdte pályafutását az olasz Renault Clio Kupában, ahol öt év szorgalmas tanulás után 2008-ban negyedik lett. Ekkor váltott, és kipróbálta a GT-autók világát, majd 2014-ben harmadik lett a Superstars (tudjátok, ahol Michelisz Norbi egyszer indult vendégpilótaként) sorozat örökébe lépő Euro V8-ban.
Két év kihagyás után tért vissza a SEAT Eurocupba, majd jött 2018, és az a bizonyos örökre emlékezetes borulás.
WTCR
Elhagyják a WTCR-t a Bäckman-testvérek
02/10/2021 - 16:25
Baldan az évet a Pit Lane Competizioni csapatnál kezdte a TCR Italy-ben, és a TCR Europe-ban is kipróbálta magát. Aztán jött Imola, és minden a feje tetejére állt. Szó szerint.
Éppen gyors körön volt (a videón övé a piros autó), amikor az önfeledten gumit melegítő Eric Scalvini olyan lehetetlenül találta el, hogy a Hyundai i30 N TCR felborult, és pörgött párat, mint a dobókocka.
Szerencséjére kisebb sérülésekkel megúszta, az autó viszont totálkáros lett. Itt lépett be a képe Michelisz Norbi versenycsapata, a szintén Hyundai-jal versenyző M1RA. Mivel Baldannak nem volt autója, Bári Dávidék vittek neki egyet Vallelungába, és ők is üzemeltették (az első futamon ötödikek lettek). A megállapodást később a monzai TCR Europe futamra is kiterjesztették, ahol egy 10. hely volt az olasz legjobbja.
Baldan azóta csak egy-két TCR futamon indult, most viszont elérkezettnek látja az időt a visszatérésre. A mai bejelentés alapján teljes évet fut majd a TCR Italy-ban a Target Competitionnel, és a bolzanói csapattal a Túraautó Világkupán is bemutatkozik.
Két szabadkártyát vásárolt a WTCR-be, egyet a Hungaroringre, egyet pedig az Adria Raceway-re. Az olasz bajnokságban az i30 N TCR-t használja majd, a világkupán viszont már az új Elantra N TCR-el megy majd.
„A TCR Italy-ben egyértelmű a cél: vissza szeretnék térni a megkezdett ösvényre, ami három évvel ezelőtt az imolai balesetben megtört. Meg akarom szerezni a bajnoki címet. Azzal pedig, hogy két versenyre csatlakozhatok a WTCR mezőnyéhez, egy álmom válik valóra. Évek óta vártam erre, és bár tudom, borzasztóan nehéz lesz, ez egy olyan egyedi lehetőség, amit nem utasíthattam vissza”– mondta Baldan.
Egyelőre az olasz versenyző az egyetlen, akit hivatalosan bejelentettek, mint a WTCR szabadkártyás pilóta.
IDE KATTINTVA feliratkozhat az Eurosport Túraautó hírlevelére, és biztosan nem marad le róla, ha valami fontosról írunk.
Hungaroring
Jövőre már teljes szezont menne a WTCR első idei szabadkártyása
13/08/2021 - 12:07
WTCR Saudi Arabia
Közmunkára ítélték a Tassi Atikát megtorpedózó argentint
TEGNAP - 09:28