FIA WTCC Hungaroring, Hungary 05-06 May 2012

Fotó: Eurosport

A WTCC szervezői tovább bővítették azon versenyzők névsorát, akik nem szerezhetnek pontot a Yokohama kupában. Az elmúlt évek során a gyári csapatok számának csökkenésével vált hagyománnyá, hogy a kimagasló eredményeket elérő, vagy nagy tapasztalattal rendelkező független versenyzőket kizárják a privát értékelésből, hogy kiegyenlítettebbé és izgalmasabbá tegyék a bajnokságot.
Tavaly a három gyári Chevrolet mellett Tom Coronel, Gabriele Tarquini és Tiago  Monteiro eredményeit nem vették figyelembe a Yokohama kupában, ez a szám azonban idén 11-re nőtt. A két gyári Honda (Tarquini és Monteiro) valamint a két gyári Lada (Thompson és Dudukalo) helyzet egyértelmű.
WTCR
Újabb két Hyundai csatlakozik a WTCR mezőnyéhez
4 ÓRA
Számítani lehetett arra is, hogy bár az RML privát alakulat lett idén, a korábbi Chevy partner két pilótája, Yvan Muller és Tom Chilton sem vehet rész a 'kis bajnokságban', és hasonló a helyzet a Hondával szoros együttműködésben dolgozó Zengő Motorsport - Michelisz Norbert párosnál is. Azon sem lepődünk meg, hogy az All-Inkl.com Racinghez szerződő Rob Huff neve mellől is hiányzik a kis 'Y' a nevezési listán, elvégre ő az uralkodó világbajnok. Tom Coronel pedig már jócskán hozzászokott ehhez a helyzethez, hiszen amióta az ex-gyári ROAL Motorsportnál megy, számára is tabu a privát összetett.
Két név azonban már nehezebben magyarázható. Az egyik Marc Basseng (All-Inkl.com), aki ugyan GT1-es világbajnokként érkezik a WTCC-be, a SEAT Leónnal viszont még egy métert nem versenyzett, és én személy szerint nem lennék meglepve, ha első szezonjában a privát mezőny legjobbjaival lenne 'csak' versenyben.
Még kevésbé értem, hogy Pepe Oriola mivel érdemelte ki a 'priváttalanítást'. A spanyol maradt a Tuenti Racingnél az öregecske SEAT-tal, tavaly második lett a Yokohama értékelésben, és még futamot sem nyert. Vele szemben a tavaly két versenyt is megnyerő Stefano D'Aste például szerezhet privát pontokat. Igaz, ő új csapatot indított. De ott van Nykjaer a Nikával és a két bamboos Chevrolet Nash-sel és MacDowall-el, akiket szintén beengedte a függetlenek közé, pedig lehet, hogy megütik majd néha a tejfeles szájú spanyolt. Meglátjuk.
Íme a 2013-as privát bajnokság mezőnye:
#6 Franz Engstler (Team Engstler, BMW 320 TC)
#7 Charles Kaki Ng (Team Engstler, BMW 320 TC)
#9 Alex MacDowall (Bamboo Engineering, Chevrolet Cruze 1.6T)
#13 Jean-Philippe Dayraut (Anome Racing, BMW 320 TC)
#14 James Nash (Bamboo Engineering, Chevrolet Cruze 1.6T)
#17 Michel Nyjaer (Nika Racing, Chevrolet Cruze 1.6T)
#19 Fernando Monje (Campos Racing, SEAT León WTCC)
#20 Hugo Valente (Campos Racing, SEAT León WTCC)
#22 Tom Boardman (Special Tuning Racing, SEAT León WTCC)
#25 Mehdi Bennani (Proteam Racing, BMW 320 TC)
#26 Stefano D'Aste (PB Racing, BMW 320 TC)
#37 René Münnich (All-Inkl.com Racing, SEAT León WTCC)
#55 Darryl O'Young (ROAL Motorsport, BMW 320 TC)
#73 Fredy Barth (Wiechers Sport, BMW 320 TC)
Fotó: WTCC Media
WTCR
Bejelentették a negyedik audis versenyzőt a WTCR-ben
15/04/2021 18:21
WTCR
A tavalyi nehézségek ellenére nem akart új csapatokat a Hyundai Motorsport főnöke
13/04/2021 14:23