Lada_teszt

Fotó: Eurosport

Múlt hét végén a pályán is bemutatkozott a Lada legújabb WTCC-s versenygépe, a TC1-es szabályok szerint épített Granta. Az autót szokás szerint a magny-cours-i pályán próbálta ki először az orosz alakulat, a kormány mögé pedig a csapat két brit klasszisa, James Thompson és Rob Huff ült.
Ezúttal az időjárás is kedvezett a Ladának, úgyhogy az oroszok két napon keresztül nyúzhatták a Grantát, Victor Shapovalov csapatfőnök pedig tegnap elmondta a legfrissebb tapasztalatokat.
WTCR
Először nyert a Hyundai Elantra N, Nagy Dani pedig ötödik
14 ÓRA
A korábbi WTCC-s pilóta ismét megerősítette, hogy az új szabályoknak köszönhetően az eddiginél sokkal hatékonyabb futómű került az autó alá, ami ellensúlyozza a Granta kis méreteiből származó hátrányokat.
"Eközben viszont továbbra is élvezhetjük a rövid tengelytávból adódó előnyöket, elsősorban jó irányíthatóságot. Az új szabályoknak köszönhető sok olyan problémára megoldást találtunk, amelyeket 2013-ban tapasztaltunk, miközben megpróbáltuk kihasználni az alap autóban rejlő lehetőségeket" - mondta Shapovalov.
A Lada idén is a francia ORECA céggel szoros partnerségben fejlesztette a WTCC-s technikát, a motor például nagyrészt Franciaországban készült. Az 1.6 turbós blokk már tavaly is a Granta egyik erős pontja volt, a télen pedig tovább dolgoztak rajta Hugues de Chaunac emberei.
"Az ORECA által épített motor tovább javítja az autónk képességeit. Különösen a kanyarkijáratokon, kigyorsításnál tapasztalható nagyon komoly fejlődés."
A múlt hét csütörtöki és pénteki menet azonban még csak egy amolyan hosszú shakedown volt, a Lada elsősorban rendszerellenőrzést tartott, és minden rendben működött a Grantán.
"A csapat elégedetten zárhatta a shakedown-t. Az elsődleges célunk az volt, hogy ellenőrizzük az autó működését, a különböző alkatrészek összhangját, hiszen jelentősen nőtt a motor és a fékek teljesítménye is. Az első menet igazolta, hogy megtaláltuk a helyes egyensúlyt" - zárta Shapovalov.
A Lada Sport Lukoil még egy tesztet tervez a szezonnyitó előtt, amelyen Thompson és Huff mellett a csapat orosz pilótája, Mikhail Kozlovskiy is jelen lesz.
Fotó: Lada Sport Lukoil
[ad#1]
[ad#1]
WTCR
Nagy Dani a dobogón, Mikel Azcona nyerte az első szlovákiai futamot
TEGNAP 18:22
WTCR
Nagy Daninak a kvali után akár a dobogó is elérhető Szlovákiában
TEGNAP 10:23