Bár a WTCC-ben egyelőre nem tartozik a legjobbak közé, a világ egyik legszerteágazóbb motorsport programját futtatja az egykori F1-es pilóta Adrian Campos által irányított Campos Racing. A Túraautó Világbajnokság mellett mennek a GP2-ben, az Euroformula Openben és az ETCC-ben, most pedig itt a legújabb projektjük.
Adrian Campos ma reggel jelentette be, hogy megállapodást kötött Steven Lu-va, a Team China csapatvezetőjével, amelynek értelmében személyesen ő irányítja majd az ázsiai alakulat programját az ősszel rajtoló teljesen elektromos autókra épülő Formula-E sorozatban, és a mindennapi munkát is a spanyol csapat mérnökei és szerelői végzik.
A világ első tisztán elektromos hajtású bajnoksága idén debütál, és az első évben még minden csapat ugyanolyan autókkal megy. A monocoque-ot a Dallara készítette, az elektromos hajtást McLaren Electronic Systems adja, az akkumulátorokat pedig a Williams Advanced Engineering (Frank Williams cégcsoportjának egyik tagja) fejlesztette. Az összeszerelést Frédéric Vasseur új csapata, a Spark Racing Technology végezte, a hivatalos kommunikáció szerint az egyes elemek összehangolt működéséért pedig a Renault felel. Az autó így aztán a kicsit furán hangzó Spark-Renault SRT-01E nevet kapta.
WTCR
Először nyert a Hyundai Elantra N, Nagy Dani pedig ötödik
TEGNAP 17:32
Az első szezon szeptember 13-án rajtol Pekinkben, tíz fordulóból áll majd, és 2015 júniusában, Londonban ér véget. Ezalatt eljut többek között Uruguayba, Miamiba, Log Beachre, Monacóba és Berlinbe is.
A Campos által irányított Team China még nem jelentette versenyzőit, a legtöbb csapatnál viszont már kész a pilótafelállás, és igen jó nevekkel indulhat a 2014-15-ös Formula-E szezon. Csak néhány az ismertebb versenyzők közül: Franck Montagny, Lucas Di Grassi, Sebastien Buemi, Bruno Senna, Jarno Trulli, Nick Heidfeld, Stephane Sarrazin, Jaime Alguersuari, Nicolas Prost.
Televíziós szempontból a bajnokság európai lefedettsége egyelőre igen gyenge. Az Egyesült Királyság területére az ITV vásárolta meg a jogokat, a globális méretű Fox Sport csatornának köszönhetően pedig Hollandában és Olaszországban is lesz közvetítés, a többi országnak viszont egyelőre marad az internet. Persze a hátralévő szűk két hónapban ez még változhat, és titkon bízom abban, hogy esetleg az Eurosport is a közvetítő csatornák közé kerülhet.
A Team China központja egyébként a Donington Parkban található, a Campos csapat már fel is vette a kapcsolatot a kiszemelt versenyzőkkel, és megkezdte a programot irányító szakembergárda összeállítását.
Mivel a WTCC-ben futó programért Joan Orus cége, a SUNRED felel, a Formula-E-s projekt várhatóan nem befolyásolja majd a Campos Racing túraautós szerepvállalását.
WTCR
Nagy Dani a dobogón, Mikel Azcona nyerte az első szlovákiai futamot
08/05/2021 18:22
WTCR
Nagy Daninak a kvali után akár a dobogó is elérhető Szlovákiában
08/05/2021 10:23