Ezt a kis cikket Stefan Ziegler, a Motorsport-Total újságírója írta egy rövid, de annál tartalmasabb találkozóról Marcello Lottival, a WTCC első emberével. Megpróbáltam úgy lefordítani, hogy a lehető legjobban adja vissza azokat a benyomásokat, amik a német firkászt érték a főnökkel való beszélgetés közben. Az eredeti cikk címe: „egyszerűen Lotti”.
Marcello Lotti megvárakoztat. Kicsit hosszabbra nyúlt egy tárgyalás, mint várta. Részben azért, mert mindig elérhető telefonon. Felugrik és körbesétál. Egyébként sem tud sokáig egyhelyben ülni. Jobb kéz csípőre téve, bal kezében a zakója lazán hátravetve, illetve a telefonja, amit a füléhez szorít, és hallgatja a kérdést. Aztán igazi olaszos stílusban, széles kézmozdulatokkal belekezd a válaszba. És ott a szokásos mosoly az arcán. Ez az ember élvezi, amit csinál, és mindig tele van energiával.
Egy kacsintás felém, hogy hamarosan eljön az én időm. Marcello Lotti leteszi a telefont, és visszatér a megbeszélésre. Figyel, aztán mond valamit, halkan, de határozottan. A beszédét végül laza hangnemben, egy viccel zárja le. Kezet ráz valakivel, ránéz az órájára – eljött az én időm. Marcello Lotti leül az asztalhoz, maga mellé teszi a telefont, összekulcsolja a kezeit az asztalon, rám néz, és azt mondja: „Allora, kezdjük is el!”
Adria
Halasztják az olasz WTCR-futamot, a Hungaroring a következő állomás
17/07/2021 09:58
Rövidre fogom, hiszen tele van a napirendje. De Marcello Lotti ehhez már hozzászokott. 18 éves kora óta, amikor rali navigátorként megtette első lépéseit a motorsport világában. „Sok ’dolgom’ volt a licenszemmel, mivel 18 voltam, a korhatárt viszont 19 évnél húzták meg.” Ezt a mondatot egy ravasz grimasz követi, amit többet elmond, mint bármilyen szó. Mert ez a kis ’okosság’ volt Lotti motorsportos pályafutásának kezdete.
„Igen, ez volt a kezdet” – erősíti meg ő is. Amit aztán sok újabb kaland követett, mielőtt Marcello Lotti vezető pozícióba került egy csapatnál. Nemzeti és nemzetközi versenyeken is képviselte a BMW-t, sőt irányított Le Mans csapatot is. 1999 karácsonyán aztán egy új lehetőség nyílt meg előtte: az olasz túraautó bajnokság az összedőlés határára került. „Az előző promóter kilépett, szükség volt valamilyen megoldásra” - emlékezik vissza Lotti. Megtalálta új munkahelyét.
Három hét alatt kidolgozott egy tervezetet a 2000-es szezonra, ami nemsokára zöld utat kapott az Motorsport Világtanácstól. Hirtelen ő lett a bajnokság vezetője. A sorozat azóta is fut, csak más néven. Ma úgy hívják, WTCC, vagy túraautó világbajnokság, amely nemzeti bajnokságból először európai szintre lépett. De Marcello Lotti még nem érte el végső célját. Egy napon egy 14 futamos vb-t szeretne látni, ami versenyképes lehetőség a gyártók számára.
„Ez az álmom az első pillanattól fogva.” És ezért a célért mondott le szinte teljes egészében a magánélet luxusáról az elmúlt években. „Szabadidő? Nekem olyan nagyon ritkán van. Szeretek golfozni, de nem vagyok túl jó, mert nincs elég időm gyakorolni. Néha felülök a hajómra, és kimegyek a tengerre, ahol megpróbálok kifogni pár nagyobbacska halat” – meséli Lotti.
A Honda, a Ford és a Lada személyében idén már volt néhány jó fogása. Illetve egy egészen más halat is akasztott, a Forma-1 főnöke, Bernie Ecclestone meglátogatta az egyik versenyhétvégét. „Megtisztelő volt, hogy a meghívásomra Bernie eljött a marrakeshi versenyre. Egyébként gyakran meglátogatja más bajnokságok eseményeit. Szóval jött Ecclestone, jött pár gyártó, és a WTCC nézettsége is emelkedőben van.
És ez nagyrészt Lottinak köszönhető, aki szívesebben tekint előre, mint hátra. De ebben a pillanatban ránéz az órájára, és annyit mond: finito. Felhúzza a szemöldökét, és jön az ismert olasz „basta” kézmozdulat. Végeztünk. Mára. Felpattan, és annyit mond: „köszönöm, hamarosan újra találkozunk.” Mindezt a szokásos mosoly, egy határozott készfogás, és egy barátságos vállon veregetés kíséretében. Éppen csak, hogy belecsúsztatta a telefonját a zsebébe, máris csörög. „Pronto, itt Lotti. Mi újság?”
Írta: Stefan Ziegler
Fotó: fiawtcc.com
WTCR
Ismét fejlesztik a Renault-t, és visszatérnének vele a WTCR-be
16/07/2021 10:52
Aragon
Huff: kifejezetten szeretek Yvan Mullerrel csatázni
15/07/2021 10:21