A hivatalos bejelentés után ma egy nagyszabású sajtótájékoztatót is tartott a Citroen Racing Portóban, ahol Yves Matton részleteket árult el a gyár WTCC-s programjáról, és újságírói kérdésekre is válaszolt.
Az elhangzottak közül a legnagyobb nyilvánosságot az kapta, hogy a Citroen sportvezetője elismerte, szívesen kipróbálnák Robert Kubicát a Túraautó Világbajnokságon. A korábbi forma-1-es sztár balesete után a francia márkával tért vissza a ralipályákra, jelenleg a WRC 2 kategóriában megy, ahol még a bajnoki címre is van némi esélye. Gyorsasága mellett viszont gyakori baleseteivel is felhívta magára a figyelmet.
Kubica már a tél során is kacérkodott a túraautózás lehetőségével, tesztelt is egy DTM-es autót, ám végül a rali mellett döntött, jövőre viszont elképzelhető, hogy beugrik egy versenyre Sebastien Loeb mellé a WTCC-s csapatba.
WTCR
Tényleg világsztárt igazolt a Zengő Motorsport
EGY ÓRA
"Még semmilyen terv nem készült erről, de ha van egy olyan kiváló versenyződ, mint Robert, akkor mindenképpen fel kell neki tenni ezt a kérdést. Ha lesz kedve egy versenyhez, akkor mindenképpen összehozzuk. Egyelőre viszont még nem tartunk itt, most a ralizásra összpontosít, utána viszont mindenképpen beszélünk a dologról" - mondta Matton az Autosportnak.
A lengyel klasszis keze viszont még mindig nincs túl jó állapotban, egyesek már kész tényként kezelik, hogy sosem lesz képes újra forma-1-es autóval versenyezni.  A raliautót is csak úgy tudja vezetni, hogy egy külön engedélynek köszönhetően kormány mögötti váltókapcsolót szereltek a Citroenjébe, a hagyományos szekvenciális váltókart ugyanis nem tudja kezelni.
"Az első teszt előtt még nagyon nehéz megmondani, hogy lehetnek-e problémái az autóval. A WRC 2-ben egy külön engedélynek köszönhetően kormány mögötti váltókapcsolót használhat, és ha átjön túraautózni, akkor itt is kérvényezni fogjuk ezt. Először viszont legyünk túl az első teszten" - folytatta Matton.
A kiváló pályaversenyző viszont tapasztalataival is segíthet a Citroennek a fejlesztés során.
"Szeretnénk tanácsokat kérni tőle, nem feltétlenül úgy, hogy ő teszteli az autót, hanem kíváncsiak vagyunk, hogy az ő tapasztalatával mit gondol."

Citroen_sajtaj_porto

Fotó: Eurosport

Kubica bevetése marketing szempontból óriási dobás lenne a Citroentől, akár csak egy versenyre is. Aztán ki tudja, lehet, hogy annyira megtetszik neki a dolog, hogy marad, bár Loebnek köszönhetően már most sem szenved sztárhiányban a francia márka. Persze az sem kizárt, hogy az egész csak a médiafelhajtás kedvéért hangzott el, és végül nem lesz belőle semmi, ez majd elválik.
Annyi viszont biztos, hogy a lengyel rajongók szempontjából a Hungaroring lenne az ideális helyszín arra a bizonyos egy alkalomra, ráadásul Kubica ismeri is a pályát a Forma-1-ből.
A lengyel bevetésén kívül más érdekességek is elhangoztak a sajtótájékoztatón, például az, hogy az új autót már a nyáron elkezdik tesztelni (ezek szerint eddig sem tétlenkedtek Citroenék), és ehhez egy tapasztalt pilóta segítségét is igénybe fogják venni. Nyakamat tenném rá, hogy ez Alain Menu lesz. Beszél franciául, dolgozott már a csapattal, és jelenleg állás nélkül tengeti az életét.
Az Eurosport  közvetítése során Yves Matton arról beszélt, hogy legalább két autót indítanak jövőre (tehát akár több is lehet), és egy tapasztalt túraautó versenyzőt szeretnének Loeb mellé igazolni, ennek érdekében pedig megnézik a tavalyi tabella dobogós helyezettjeit. Huff, Menu Muller... mindhárman elérhetők jövőre, bár az kétségkívül Menu mellett szól, hogy ő már a tesztprogramban is részt vehet.
Arra a kérdésre, hogy a Citroen szeretné-e, ha jövőre lenne francia futam is Matton úgy válaszolt, hogy "az jó ötlet lenne."
Fotó: WTCC Media, Citroen Racing
WTCR
Új helyszín került be a WTCR 2021-es naptárába
11/05/2021 08:52
WTCR
Először nyert a Hyundai Elantra N, Nagy Dani pedig ötödik
09/05/2021 17:32