2018-ban Gabriele Tarquini 56 évesen lett a Túraautó Világkupa első bajnoka. Egy évvel később Michelisz Norbi 35 évesen ért fel a csúcsra, tavaly pedig Yann Ehrlacher a sorozat (WTCC/WTCR) legfiatalabb bajnokaként 24 évesen győzött az összetettben.


A tendencia azonnal érzékelhető, és a Túraautó Világkupát szervező Eurosport Events vezetője nem is titkolja, régóta fontos célja, hogy a bajnokság és maga a túraautó-műfaj is lerázza magáról az "öregek sportja" klisét. 
Ennek érdekében a befolyásukat és némi pénzt is mozgósítottak az utóbbi időben, bár Francois Ribeiro leszögezi, az Eurosport Eventsnek nincsenek olyan lehetőségei, mint FOM-nak vagy a MotoGP-t szervező Dornának.
WTCR
Ha egynél többször látnád Michelisz Norbiékat, most itt az alkalom
26/01/2022 15:59
"Nagy örömmel tölt egy, hogy sikerült megfiatalítani a mezőnyt. Komoly erőfeszítéseket tettünk, hogy lerázzuk magunkról azt a bélyeget, hogy ez a nyugdíjasok bajnoksága. Bocsánat, a szuper-tapasztalt pilótáké. Tavaly 12 olyan versenyzőnk volt, aki még nem töltötte be a 25-öt"
- mondta Ribeiro az Autohebdónak. 
Az Eurosport Events vezetője hozzátette, a folyamat nem zajlik magától, de a promóter szívesen áldoz a tehetségek segítésére. 
"Ami Yann Ehrlacher-t illeti, a pályafutása korábbi szakaszában segítettük őt; a WTCC-s költségeinek 50%-át mi álltuk. De ugyanígy támogattuk tavaly Mikel Azconát és Gilles Magnust is. Santiago Urrutia szerződtetéséért pedig sokat ostromoltuk a Cyan Racinget"
"Azt mondogattam nekik: 'ott van nálatok Yvan, Yann és Thed, kockáztassatok egy kicsit a negyedik versenyzővel, és adjatok esélyt egy fiatalnak'. Nagy öröm volt látni, ahogy ez az új generáció megérkezik, és félelem nélkül szembenéz a legendákkal."
Ribeiro hozzátette, szerinte egy autósport bajnokság sikerességét azon is le lehet mérni, mennyire képes új tehetségeket találni és felkarolni. Ennek jegyében az Újonc Kupa idén Junior Kupává alakul át, és ez még több fiatalnak adhat lehetőséget. 
WTCR
Fejlesztési lehetőségért vált márkát Tassi Attila új csapata
21/01/2022 05:36
WTCR
Eldőlt! A hibrid technológia felé fordul a TCR-kategória is
17/01/2022 11:00