Eurosport

Mitől jobb a Toyota, mint a Porsche?

Mitől jobb a Toyota, mint a Porsche?
By Eurosport

The 20/04/2017 at 11:29Updated The 20/04/2017 at 14:29

Meglepetéssel ért fel Silverstone-ban a Toyota győzelme, ami erős Le Mans-i 24 órásat vetít előre.

A sajtónyilatkozatokból kitűnik, mennyire magabiztos volt a japán gyártó az angliai hétvégén. Sebastien Buemi egyenesen meglepőnek nevezte, hogy a Porsche tartani tudta velük a versenyt, és csak a végén sikerült tőlük meglógniuk. Buemi értékelése szerint, a jó taktika miatt sem lehetett a Porsche legénységének esélye ellenük. „A végén mi friss gumikon mentünk – magyarázta –, ők viszont használton, ezért nem aggódtunk, tudtuk, hogy nálunk van az előny. Emiatt még az időjárás is nekünk kedvezett, hiszen amikor víz került a pályára, sokkal jobb volt a tapadásunk.” Egy dolog azonban feltűnt a Toyotának, és ez fejtörést okoz nekik a júniusi egynapos előtt: „Sokkal gyorsabb volt a Porsche az egyenesekben” – szögezte le Buemi.

Anthony Davidson, au volant de la Toyota Hybrid TS050 n°5, dimanche 19 juin 2016

Anthony Davidson, au volant de la Toyota Hybrid TS050 n°5, dimanche 19 juin 2016AFP

Anthony Davidson úgy vélte, végig jobb stratégián voltak kint a Porschénél. „Nekünk csak arra kellett törekednünk, hogy ne menjünk le a pályáról és ne menjünk neki a falnak – fejtette ki álláspontját Davidson. – Persze belülről ez nem volt ilyen egyszerű, a végén majd lerágtam a körmömet izgalmamban. Remek csapatmunkát végeztünk, sokkal jobbat, mint a riválisaink. Kazukinak annyi volt a feladata, hogy tartsa az előnyt, Sebastien pedig élete legjobb sportautós produkcióját nyújtotta.”

Azért Kazuki Nakajima elmagyarázta a feladatában rejlő nehézséget, amit nem volt könnyű áthidalnia. „A biztonsági autó számunkra a lehető legrosszabbkor érkezett a pályára – mondta. – Elszállt minden előnyünk, pedig nagyon keményen megdolgoztunk érte. Azt hittük eléggé sikerült kinyitnunk az ollót az ellenfeleinkkel szemben, de tévedtünk. Ekkor jött Buemi, aki fantasztikusan vezetett.”

Kazuki Nakajima, Kamui Kobayashi - Toyota 2016

Kazuki Nakajima, Kamui Kobayashi - Toyota 2016AFP

A Porsche egyébként nem látta olyan sötéten a történteket. Egyszerűen a balszerencsének tudták be a második helyet. Értékelésük szerint, ha két körrel hamarabb kezd el esni az eső, akkor nem slick gumikon mennek vissza a pályára és nem veszítenek időt. „Ettől a ponttól kezdve arra törekedtünk, hogy pontokat gyűjtsünk, és egyben hozzuk be az autót” – nyilatkozta Nick Tandy.

Lesz lehetősége javítani a Porschénak Spa-Froncorchamps-ban május 6-án, amikor újabb 6 órás erőfelmérőt tartanak Le Mans előtt.

(Vörös Csaba)

Porsche WEC-Saison 2017

Porsche WEC-Saison 2017Imago