Sokan sok mindent várnak az Endurance Világbajnokságon idén bemutatkozó LMH (Le Mans Hypercar) szabályrendszertől, amely teljesen új alapokra helyezi a hosszútávú versenyzés csúcskategóriáját. Változik a filozófia, és emiatt változnak az autók is. 


Mostanáig az LMP1-es szabálykönyv erősen bekorlátozta a mérnökök lehetőségeit, ami miatt csak közepes különbségek voltak megjelenésben a prototípusok között. Az egyik legnagyobb változást pont ebben remélték sokan.
2021-től nő a technológiai szabadság; nem kötelező például hibrid rendszert használni, sőt, úgy alakították ki a szabályokat, hogy a gyártók utcai stílusjegyei a korábbinál sokkal látványosabban jelenjenek meg a versenyautókon. 
Le Mans 24hr
Idén sem lesz Le Mans 24h júniusban
04/03/2021 14:03
Merthogy a fizika nem teszt különbséget japán, német, francia vagy olasz között, így az aerodinamika törvényei mindenkire egyformán hatnak. Ennek köszönhető, hogy hiába engeded egymásnak az iparág legjobb mérnökeit, a végén nagyjából hasonló dologgal állnak majd elő. 

Peugeot-hypercar.jpg

Fotó: Eurosport

Miként lehet akkor elérni, hogy az autók mégis egyedi, karakteres gúnyát kapjanak? Teljesítmény kiegyenlítéssel. Az LMH szabályokat úgy alkották meg, hogy az újonnan épülő autóknak meghatározott legellenállási és leszorítőerő számokat kell hozniuk. Szigorúan szakmai szemmel nézve ez erős korlátozás, viszont megnyithatja az utat egy olyan világba, ahol a Peugeot úgy néz ki, mint egy Peugeot, egy Ferrari pedig, mint egy Ferrari. 
Ha nem engeded, hogy a mérnökök kimaxolják az aerodinamikai lehetőségeket, máris belefér egy kis művészkedés, természetesen a versenyigényeket szem előtt tartva. Legalábbis ez remélték sokan, amikor az LMH szabályrendszer részletei kiderültek. 
Aztán bemutatkozott az első Hypercar, és vele együtt a csalódás is. Félreértés ne essék, a Toyota által bemutatott új GR010 egy dögös sportautó, csak... Ennél az átlag ember egy picit talán többet várt. Túlságosan hasonlít egy LMP1-es autóra (na nem mintha bármi baj lett volna velük), és túlságosan nem hasonlít a korai grafikákra. 

Toyota-hypercar-rendering.jpg

Fotó: Eurosport

Toyota-GR010.jpg

Fotó: Eurosport

Nemrég viszont a remény sugara is felragyogott, miután a Toyota idei egyetlen LMH-ellenfele, az amerikai Glickenhaus is bemutatta az eddig is a nyilvánosság bevonásával összerakott Hypercart. Amikor publikálták az első képeket a kis volumenű gyártó autójáról, megszaporodott az elégedett sóhajok száma a világban. 

Glickenhaus-lmh-3.jpg

Fotó: Eurosport

Amikor korábban azt mondták, a Hypercar a jövő, szerintem a legtöbben valami ilyesmire gondoltak. 

Glickenhaus-lmh-4.jpg

Fotó: Eurosport

A 007 névre keresztelt csoda - melynek elejét bevallottan a legendás Lola T70 inspirálta - nemrég megtette első métereit Vallelungában. A két márkával is Le Mans-t nyerő Romain Dumas első körben 20 kört tett meg vele. Az első élmény után annyit mondott: "gratulálok, van egy jó autótok". 
Hogy gyors lesz-e? Az autósportot igazi régi vágású módon űző csapatfőnök, Jim Glickenhaus szerint egyelőre fogalmuk sincs, de hamarosan kiderítik. Valamikor március elején, amikor jön az első tempós teszt Monzában. 
Le Mans 24hr
Történelmi pillanat: a Ferrari visszatér Le Mans-ba és az Endurance VB-re
24/02/2021 16:13
Le Mans 24hr
Né', beszél! Megszólalt a Glickenhaus új Le Mans-i autója - videó
11/02/2021 16:15