Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Egy brutális baleset, amit utólag mindkét fél magára vállalt - videóval

Eurosport
Eurosport

Publikálva 18/08/2020 - 22:12 GMT+2

Megint nem volt egyetértés, de most kicsit másként.

Fotó: Eurosport

Megszoktuk, hogy egy-egy necces, koccanással vagy nagyobb ütközéssel járó eset után a résztvevő pilóták nem egyformán látják a helyzetet, ám túlnyomó többségében arról van szó, hogy egymást hibáztatják.

Az Endurance Világbajnokság hétvégi spa-francorchams-i hatórás versenyén történt egy borzalmasan látványos, de hála Istennek "csak" az autóra veszélyes baleset, amit később mind a két érintett magára vállalt. 
A WEC visszatérő versenye amúgy is hektikus volt, kétszer szakadt le az ég, és kétszer száradt fel a pálya, ami nagy nyomás alá helyezte a csapatokat. Már a hajrában jártunk, amikor az LMP2-es kategóriába tartozó #29-es Racing Team Nederland autóba Fritz van Eerd ült be.
Ő a holland alakulat bronz-licenszes versenyzője, és bár az élen vette át az autót, tudta, borzasztóan nehéz dolga lesz a többi kocsit vezető profival, például Paul di Restával, Nicolas Lapierre-el vagy Thomas Laurent-nal szemben. 
A csere után nem sokkal az ex-F1-es skót át is vette tőle a vezetést a #22-es United Autosport Orecával, majd a második helyezett Laurent-on volt a sor, hogy megelőzze a citromsárga autót. A pálya egyik leggyorsabb pontján, a Blanchimont-ban jött el a nagy pillanat.
Utolérték a Red River csapat Ferrariját, van Eerd jobbról kezdte meg a lekörözést, Laurent viszont nagyot akart húzni, és kivágódott balra. Bejött, mert a Blanchimont-ba már úgy mehetett be, hogy nem csak a Ferrarit, de az Orecát is megelőzte.
Vagy mégsem?
A holland pilótát annyira meglepte a francia kolléga húzása, hogy nem vette észre belső íven a Signatech autóját, összeértek, és Laurent borzasztóan nagyot esett. Hála Istennek, komolyabb sérülés nélkül megúszta, de a versenyének lőttek, és egy hónappal a Le Mans 24h előtt pont egy porrá tört autó nem hiányzott. 
Van Eerd már a verseny közvetítése alatt szót kapott, és bocsánatot kért Laurent-től, magára vállalva a felelősséget.
"Egyáltalán nem láttam őt, de még csak nem is éreztem, hogy mellettem van. Nem tudtam, mi történt, csak egy körrel később láttam, hogy az egyik LMP2-es autó nagyon összetört. Örülök, hogy úgy hallom, a versenyző jól van. Nagyon sajnálom a dolgot, hiszen pontosan tudom, ezek a srácok sokkal gyorsabbak nálam. Egyáltalán nem szándékosan csináltam, egyszerűen csak megtörtént. Szeretném látni a fedélzeti videókat, mert ebből tanulnom kell" - mondta van Eerd az Eurosporton. 
Laurent-t természetesen azonnal a pálya-kórházba vitték kivizsgálásra, de a verseny után ő is mikrofon elé állt, és saját magát hibáztatta az esetért. 
"Csalódott vagyok, és elnézést kérek a csapattól ezért a megbocsáthatatlan hibáért. Addig a pillanatig majdnem tökéletes volt a hétvégénk, mindenki kiválóan tette a dolgát, különösen a szerelőink a kiállásoknál. Meg André és Pierre a rajttól kezdve" - mondta a Signatech Alpine Elf pilótája
"Szerintem nálam is minden rendben volt egészen a balesetig. A második hely tökéletes lett volna számunkra Le Mans előtt, és folytathattuk volna a fejlődést az autóval. Már az időmérőn is jó volt, és versenykörülmények között is könnyen lehetett vezetni."
Laurent persze nem arra gondolt, hogy magáról az ütközésről ő tehet, de ebben a szituációban lehetett volna kevésbé mohó. Ezt a csapatfőnöke is így látja.
"Ez a szerencsétlen baleset semmissé tette az összes erőfeszítésünket. Nem Laurent hibája volt, de elkerülhette volna, ha egy kicsit tovább vár a megfelelő pillanatra. A második hely elég stabilan a kezünkben volt" - fogalmazott Philippe Signault 
Na igen, ez a hosszútávú versenyzés örök dilemmája. Ha nagyon sietsz, kockáztatsz, és ez lehet a vége. De ha nem sietsz, ha óvatos vagy, nem pont az a pici hiányzik majd a végén? Ettől szép ez, ettől egy óriási nagy sakkjátszma. 
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés