Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

12 hónapja még nem is létezett a Le Mans győztes Ferrari 499P

Lantos András

Frissítve 13/06/2023 - 17:45 GMT+2

Szenzációs versenyen aratott történelmi győzelmet a Ferrari Le Mans-ban, a királykategóriába 50 év távollét után visszatérő legendás márka rögtön az első 24 órás versenyét megnyerte. A hatalmas siker felé vezető út most is rögös volt, a hajrában kétszer is a boxban ragadt a későbbi győztes egység, de a csapat nem pánikolt.

A drámai és történelmi 100 éves Le Mans egy percben – videó

Az Alessandro Pier Guidi, James Calado, Antonio Giovinazzi összeállítású #51 autó végül szűk másfél perc előnnyel győzött a #8 Toyota és a #2 Cadillac előtt.
„Ez egy felejthetetlen nap, amit szeretnék a Ferrari összedolgozójának ajánlani” – lelkendezett a befutó után John Elkann, a Ferrari elnöke, aki a helyszínen ünnepelte, hogy a márka 1965 után ismét megnyerte Le Mans-t.
Szinte hihetetlen, de a 499P modell úgy győzött a világ legnagyobb hosszútávú versenyén, hogy korábban egyetlen 24 órás versenyt sem teljesített. Sőt…
„Felfoghatatlan elégedettséget érzünk most. Szeretnénk mindenkit emlékeztetni, hogy egy évvel ezelőtt ez az autó még nem is létezett. Csak egy fehér papír volt előttünk. Most pedig a győzelmet ünnepeljük. Végtelenül büszke vagyok a csapatunkra, a versenyzőinkre és a szakembereinkre” – tette hozzá Antonello Coletta, az endurance program főnöke.
A Ferrari még a verseny utolsó perceiben sem lehetett nyugodt, hiszen egy korábbi boxkiállásnál az autó nem tudott elindulni, és ezzel közel egy perc előnyt veszített el az üldöző Toyotával szemben. A probléma szűk félórával a leintés előtt, az utolsó kiállásnál is előjött.
„Az autó rendszerei között megszakadt a kommunikáció, ezért újra kellett indítanunk. Lekapcs, felkapcs. Először nagyon meglepett bennünket, és emiatt több időt veszítettünk. Utána viszont már készültünk rá, és kézben tartottuk az eseményeket” – fogalmazott Ferdinando Cannizzo, az autó vezető tervezője.
„Szerintem látható volt, hogy senki sem aggódott nálunk. Tudtuk, hogy veszíteni fogunk valamennyi időt, de készültünk rá, és szerencsére volt elég előnyünk.”
A Ferrari másik autója az ötödik helyen végzett, miután egy kavics kilukasztotta a hibrid rendszer hűtőjét. Cannizzo elmondta, reagálni fognak a történtekre, és valószínűleg megerősítik a védőhálót.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés