Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A francia póló Mbappéja és Wembanyamája egy személyben a 21 éves óriás, aki demoralizálta a mieinket

Takács Márton

Frissítve 17/02/2024 - 11:14 GMT+1

A dohai világbajnokság férfi tornájának egyik legmarkánsabb teljesítménye a 21 éves Thomas Vernoux nevéhez fűződik. A francia válogatott izomkolosszusa széles hátán cipelte be övéit a legjobb négybe, sajnálatunkra a címvédő magyar csapatot legyőzve a negyeddöntőben. A Marseille univerzális pólósa az évtized meghatározó játékosa lehet, nemzetközi szinten ezen a vb-n tette le úgy igazán a névjegyét.

Thomas Vernoux remekel a dohai vb-n

Fotó: AFP

Thomas Vernoux a dohai vébén mutatja meg, hogy a vízilabda korszakos egyénisége lehet belőle.
Mathieu Kassovitz felejthetetlen filmjében, az 1995-ös A gyűlöletben (La Haine) Párizsban, amikor a főszereplők látnak egy plakátot "a világ a tiétek”–felirattal az utcán, Saïd átírja arra, hogy "a világ a miénk”.
Ehhez a mutatványhoz állt közel a francia férfi vízilabda-válogatott a dohai világbajnokságon. Florian Bruzzo csapata általános meglepetésre (és nagy fájdalmunkra) éppen a címvédő magyar együttest győzte le négygólos hátrányból fordítva a vb negyeddöntőjében.
Majd a legjobb négy között az Európa-bajnoki ezüstérmes horvátok ellen is igazolták, nem csak egyszeri véletlen volt az, amit Zalánki Gergőékkel szemben bemutattak. Ellenük mínusz háromról jöttek vissza, 10–10-nél egyenlítettek és kiharcolták az ötméterespárbajt.
Érett az újabb szenzáció. A szétlövés első öt sorozatában egyik lövő sem hibázott, a hatodikban viszont a Marko Bijačot váltó horvát kapus, Mate Anić védte a francia lövést, így Horvátország jutott be az olaszokkal vívandó fináléba.
A francia csapat messze legjobbja ezen a vébén a 21 éves Thomas Vernoux. Varga Zsolt együttesének öt gólt hintett, köztük a győztes találat is az övé volt három másodperccel a parti vége előtt. Szórta az akciógólokat ez a srác, pedig mindenki tudta, hogy leginkább rá kell figyelni.
picture

Thomas Vernoux így örült a magyar válogatott elleni győzelemnek © Kovács Tamás/MTI

Fotó: MTI

Már 15 (!) esztendősen bemutatkozott a francia felnőtt válogatottban, az Európa-kupában rögtön négy meccsel rajtolt, a grúzoknak két gólt lőtt – Magyarország ellen is szerepelt. Egy 2018-as interjúban Ivan Perezt nevezte meg egyik kedvenc játékosának, és tényleg jellemző rá is az az őserő, amellyel a kubai-spanyol center is rendelkezett.
"Szeretnék olimpiát nyerni – úgy, hogy én vagyok a torna legjobb játékosa." – jelentette ki ugyanott.
Előbbire kevés az esély a világelithez csak az elmúlt két évben közelítő franciáktól, de belőle rövid időn belül könnyen lehet a sportág egyik legjobbja.
Vernoux a Marseille-ben az egyaránt világbajnok Manhercz Krisztián és Angyal Dániel csapattársa. A Bajnokok Ligájában évek óta láthatjuk pólózni, ahogy azt is, hogy gyorsan fejlődik. Elképesztő fizikai adottságainak hála eleinte centerként játszott, de most már inkább a külső körön kap helyet, mert brutális lövőerejét ott tudja kamatoztatni a legjobban.
Amikor a 2022-es spliti Eb nyolcaddöntőjében óriási meccsen legyőzték a kétszeres olimpiai címvédő szerbeket, ezt írtuk róla: "a mezőny egyik legfélelmetesebb fizikai állapotának örvendő center, Thomas Vernoux pedig MVP-szinten játszik a tornán".
A szombati spanyol-francia bronzpárharc előtt 22 gólt szerzett eddig a dohai vb-n. A brazilok ellen 6/6-os, Kínával szemben 7/6-os lőlappal zárt. Hármat vágott a görögöknek, kettőt az ausztráloknak, ötöt a magyaroknak, kettőt a horvátoknak.
Többnyire tarthatatlannak bizonyult Dohában, eddig csak a horvátok tudták úgy igazán kikapcsolni a játékból. Majdnem minden meccsen 30 perceket tölt a vízben (a Horvátországgal játszott elődöntőn 31:29 percet, azaz fél percet pihent összvissz), széles hátán cipelte be válogatottját a legjobb négybe. Hugo Fontani kapussal, és a Szolnokkal 2017-ben BL-t nyerő Ugo Crousillat-val ők alkotják a Les Bleus nyerő triumvirátusát.
Miközben az agy a másodedző, a világ egyik legjobb vízilabdás trénere, a horvát Vjekoslav Kobešćak, a ravaszt és a két füstölgő puskacsövet egy személyben Thomas Vernoux testesíti meg a franciáknál.
"Ő a mi fenoménunk! Nagyon szerencsések vagyunk, hogy a csapatunkban van” mondta róla a csapatkapitány, a már említett balkezes lövő, Crousillat.
Majd így folytatta: "Intelligens fiú, és úgy gondolom, minden megvan benne ahhoz, hogy még erősebb legyen, mint amilyen most."
picture

Vernoux háta is egy domborzati térkép

Fotó: AFP

Crousillat nem bírja megállni, hogy ne hasonlítgasson.
"Nem mondom ki gyakran, de ő a mi Mbappénk, a francia vízilabda Wembanyamája.”
Ez a bók nem különösebben hatotta meg annak alanyát.
"Nem arról van szó, hogy nem szeretem, ha hasonlítanak valakihez.. Persze örülök neki, mert dicséret, de nem igazán foglalkozom vele. Az emberek fiatal játékosokhoz hasonlítanak, olyanokhoz, akik még nem a világ legjobbjai. Amikor a világ legjobb játékosához hasonlítanak, akkor igen, boldog leszek. Egyelőre még rengeteget kell fejlődnöm.”
Ez a véleménye is mutatja, hogy alázatos, és fejben is rendben van.
A magyarokkal vívott negyeddöntőn mutatott extra teljesítménye természetesen MVP-címet ért, de Vernoux a kollektív erőfeszítést igyekezett kiemelni nyilatkozatában.
„Engem helyeztek a reflektorfénybe, de a többi játékos is tényleg nagyon fontos. Elég jól működött a játékunk, de ez főleg azért van, mert a végén nagyon stabilan védekeztünk. Semmi sem jutott át rajtunk.”
picture

Védekezés közben

Fotó: AFP

Bármit is mond, Vernoux kétségtelenül a sportág egyik legnagyobb tehetsége, illetve már több is annál.
„Ő egy tehetséges fiú, az biztos. Egyértelműen az X-faktorunk, aki képes megváltoztatni egy mérkőzés menetét. Kihívás számunkra, hogy ne csak rá támaszkodjunk. A kora előtt jár, és nagy ambíciókat fűzünk hozzá. Próbáljuk fejleszteni a vízilabda IQ-ját, és kiválóan reagál. Úgy gondolom, hogy a világ egyik legjobb játékosa lehet, ha nem a legjobb.” említette róla Bruzzo szövetségi kapitány.
Sokan felfigyeltek Vernoux extra képességeire.
Ahogy azt Hajdú B. István említette az M4 Sport élő közvetítésében, a Pro Recco álomfizetéssel csábítja, és a honosításokat eléggé preferáló olasz szövetség is jelezte már, hogy szívesen látná őt válogatottjában. Vernoux csapattársa, Michaël Bodegas megtette ezt az utat, a francia válogatott után elszerződött a Reccóhoz, olasz állampolgár, világbajnok és olimpiai bronzérmes lett, majd egy ideje megint a francia nemzeti együttesben játszik.
A katari világbajnokság elődöntőjébe jutással a Les Bleus máris története legjobb eredményét érte el. Évek óta mondogatjuk a Nemzeti Sport szakírójával, a mindig kiváló Lakner Gáborral, hogy a franciákkal számolni kell majd 2024-ben, főleg a számukra hazai rendezésű olimpián, de nem arra gondolt egyikünk sem előzetesen, hogy épp Vogel Somáék testén át lesznek világbajnoki elődöntősök.
Ettől függetlenül Thomas Vernoux teljesítményét maximálisan elismerjük, és csodáljuk is már egy ideje.

Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés