Az újbudaiak vezetőedzőjével és egyik legrutinosabb játékosával az OSC eredményes szerepléséről beszélgettünk.

Három nappal azután ültünk le interjúzni Varga Dániellel, hogy az OSC bejutott az Euro-kupa elődöntőjébe, és négy nappal azelőtt, hogy a Szolnok ellen játszanak rangadót Manhercz Krisztiánék. Mire ez a cikk megjelenik, már csak egy nap előzi meg utóbbi partit. Szombaton pedig már a görög Vouliagmenit látják vendégül az újbudaiak a második számú nemzetközi kupasorozat elődöntős párharcának első felvonásán.
Tavaly áprilisban a megszűnés szélére került a szakosztály, így pláne indokolt lenne, hogy megállhasson a csapat, a szakmai stáb és a vezetőség legalább egy szusszanásnyi időre, és talán még ünnepeljenek is egy kicsit, ahogy arra Varga Dani is utalt a VLV-nek adott nyilatkozatában. Erre körülbelül Spanyolországból visszafelé lehetett lehetőségük a repülőn, de pont beindult a szerda-szombat ritmusú mókuskerék. Adja magát a kérdés, hogyan tudják értékelni mindezt? Aki válaszol, Varga Dániel:
Vízilabda
Meghalt Csapó Gábor, legendás olimpiai bajnokunk
TEGNAP - 09:12
"Látszik, hogy emocionális meg empatikus vagy alapvetően, mert tényleg gondolni kell arra is, hogyan éljük meg azt, ami történik velünk. Legyen az kudarc, vagy siker. Ezért is említettem meg a VLV-n, amire célzol, mert a kinti kétgólos vereségünk után mind a 13 játékosunk lógó fejjel hagyta el a medencét. A szállodában mondtam nekik, hogy álljunk meg egy kicsit, mert lehet, hogy rossz lett most két negyedünk, de összességében nagyon jól állunk. Tisztában kell lennünk az erősségeinkkel is a gyengeségek mellett, kellőképpen kell kritikusnak lenni. A pénteki edzésünk előtt lement egy összefoglaló videó, ami picit lezárta azt az időszakot, amit magunk mögött hagytunk, és a várható kihívásokra is felkészített valamennyire. És ezek nem is elsősorban szakmai, hanem inkább mentális eredetűek."

Varga Dániel és csapata

Fotó: facebook

Bőven vannak tapasztalt játékosai az OSC-nek, de olyan helyzetben, mint amit ennek a kétfelvonásos párharcnak a visszavágója, és annak is a második félideje jelentett, még nem nagyon voltak ebben az összetételben. És bár jól jöttek ki belőle, hiszen a hazai mérkőzésen szerzett hatgólos előnyből megőriztek négyet és továbbjutottak, de a törékenységük is látszódott. Az első felnőtt vezetőedzői évében dolgozó Varga Dániel elárulta, mi hiányzik még együtteséből:
"Fel fogunk készülni minden ellenfélre természetesen a továbbiakban is. Megvan a tudásunk, a képességünk ahhoz, hogy nagy győzelmeket szerezzünk. Amije nincs ennek a csapatnak, az az, ami azzal jár, hogy hosszú évek óta együtt játszik egy társaság, amelyik megélt már jót és rosszat is. A Sabadell elleni mérkőzés is megmutatta, hogy könnyen zavarba tudunk jönni egy olyan szituációban, amilyennel még nem találkoztunk idén. Még ha sok is volt a hatgólos előnyünk, négy perccel a visszavágó vége előtt a spanyoloknak volt egy ziccerük a négygólos vezetéshez. A srácok megzavarodtak, mert ehhez egyáltalán nem vagyunk hozzászokva."
Ez azt is jelentheti, hogy bár sorban jönnek a fontos meccsek a bajnokságban (Szolnok, Vasas, májusban a Ferencváros) és az Euro-kupában is, a lényeg, hogy magukkal foglalkozzanak a legtöbbet az OSC-sek.
A Szolnok és a Fradi is esélyesebb lesz nálunk. Nem vagyunk győzelmi kényszerben, de természetesen nyerni szeretnénk.
"Legalább annyit kell majd foglalkozni az egész helyzet mentális részével, mint az ellenfeleinkkel. Nekünk magunkat kell megismerni, feltüzelni, helyrerakni. Ennek van itt az ideje, akármennyire is nehéz ellenfelek jönnek, készen kell állni rá, hogy kihozzuk magunkból a maximumot."
A Szolnok az egyetlen olyan magyar csapat, amelytől vereséget szenvedett az OSC ebben a szezonban, még a Covid által sújtott őszi időszakban, amikor sem Erdélyi Balázs, sem Burián Gergő nem játszhatott a Dózsa ellen. Azóta nem kaptak ki itthoni riválistól, de már ott is visszajöttek egy nagyobb hátrányból Varga emlékezetes időkérése után, és fordulópontot jelenthetett az a meccs számukra. A játékosként olimpiai bajnok, vb-aranyérmes Varga Dani most is elmondta, hogy a Szolnok az esélyesebb, de a decemberi, Fradi elleni rangadójuk előtt is a zöld-fehérek voltak azok, aztán nagy győzelemmel távoztak a Népligetből a vendégek, olyan játékot nyújtva, amit a 37 éves tréner szerint nem is tudnak valójában. Vajon kijöhet belőlük megint egy olyan teljesítmény?
Kijöhet bármi ebből a csapatból, de meg kell találni a megfelelő feszültségi szintet.
"Ami azt is jelenti, hogy túlidegeskedni sem szabad a dolgot. A megfelelő feszültségszint azt jelenti, hogy megvan a kellő motiváció, az akarat, az elszántság, a győzni akarás. Ez viszont nem csaphat át egy olyan állapotba, ami frusztrálttá, kapkodóvá, egy-egy kisebb hibánál esetleg elbizonytalanodásba megy át. Helyén kell kezelnünk, hogy hol vagyunk, és meg kell nyitni azokat a csatornákat, amelyek lehetőséget adnak arra, hogy kihozzuk magunkból a maximumot, és a legjobb csapatokat is meg tudjuk verni. Nagyon fontos lesz, hogy ha nyerünk a Szolnok és a Fradi ellen, ha nem nyerünk egy-egy meccset, utána jön a következő, és a következő feladat, és hogy azokra hogyan reagálunk. Az, hogy mennyire leszünk összetartóak, az egyének az önbizalmukat hogyan tudják megőrizni, vagy újraépíteni adott esetben. Az lesz a legfontosabb a következő másfél hónapban, hogyan reagálunk. Ráadásul a Covid miatt nem lehet tudni, hogy két hét múlva mi lesz. Figyelni kell magunkat, és kell tudnunk reagálni az adott helyzetre, bármilyen szélsőséges is."

Az OSC

Fotó: facebook

Az OSC egyik legrutinosabb játékosa az 1988-as születésű Salamon Ferenc, aki újjászületett Varga Dániel irányítása alatt, és élete egyik legjobb szezonját produkálja. Sok mindent megélt már a Honvéd, az Eger játékosaként, az újbudaiakkal is neki van az egyik legtöbb tapasztalata, hiszen a jelenlegi játékoskeretből rajta kívül csak Bundschuh Erik van még itt 2014-ből, amikor új korszak kezdődött a XI. kerületiek életében. Először a Sabadell kárára kivívott továbbjutásról kérdeztük:
"Sosem szeretek a körülményekkel foglalkozni, de ez a sabadelli visszavágó nem volt ideális. A hatgólos előny tudata, az utazás, és az ott tapasztaltak egyvelege hozta ki azt a felemás meccset. Az elején nagyon jól játszottunk, utána meg kicsit szétestünk, az előzményeknek ennek tudom be, hogy szétszórt volt fejben a társaság. Ezt lezártuk, ki fogjuk videózni a meccset, nagyon sokat fogunk tudni tanulni belőle. Sok hasonló kaliberű ellenféllel fogunk találkozni, így időben jött a pofon."
Már most nagyon sok lejátszott meccs áll Salamonék mögött, de még csak most jön a lényeg, az eddigiek tették lehetővé, hogy talán annál is komolyabb célokért küzdjenek, mint azt a nyáron gondolták volna. Az első feladat most a Szolnok elleni derbi lesz. Októberben épp Salamon Feri volt az OSC legeredményesebbje a négy góljával.
"Mivel beindult a szerda-szombat ritmus, nincs sok idő készülgetni, meccsről meccsre fogunk haladni. Most a Szolnok elleni lesz a legfontosabb, aztán meg nem tudunk mással foglalkozni, csak a Vouliagmenivel. A görögök a Mladost Zagrebet ejtették ki, amit előzőleg nem sokan gondoltak volna. Húzós lesz ez a tavasz, de ezért dolgoztunk egész ősszel. Örülünk, hogy itt tartunk, ha most azon búslakodnánk, hogy nincs Euro-kupa, és a bajnokságban is nézni kéne, hogy mi, merre, meddig, az nem lenne az igazi. Ez sokkal jobb feladat."

Salamon Ferenc

Fotó: facebook

Nem lesz csoda, ha se Salamonék, se a szolnokiak nem fogják tudni a következő hetekben, hogy hétfő vagy szerda vagy szombat vagy kedd van éppen. Hogyan lehet ezt mentálisan elviselni?
"A rutin meg az évek segítenek, ha viccesen kellene fogalmazni. Ezt is meg kell tanulni, nem az egyik pillanatról a másikra alakul ki az emberben. Mindig fejlődni kell, és meg kell találni a pihenés és a felkészülés elegyének megfelelő arányát. Ezt Dani nagyon jól szokta észrevenni, várom ezt a tavaszt!"
(Fotók: Madar Dávid/OSC)
Vízilabda
37 évesen, csékáként három centerakciógól BL-meccsen? Az OSC-s Tóth Márton kipipálhatja a tételeket
24/11/2022 - 16:23
Vízilabda
Madaras Norbert a Ponyvaregény Mr. Wolfjaként oldhatja meg elnökként az MVLSZ problémáit
21/11/2022 - 18:01