Az OSC-ben pólózó, örökifjú Tóth Márton remekül centerezik 37 esztendősen is.
Kábé 1982-ben lőtt legutóbb három gólt (Burián Gergely)
70 éves, erre az utanpotlassport.hu-nak nyilatkozik? (Dala Döme)
Vízilabda
A BL-selejtezőn hét gólt vágó Manhercz Krisztián szerint sokoldalúbb lett az idei OSC
02/11/2022 - 15:31
Csak úgy záporoztak a zrikák az OSC 37 esztendős csapatkapitányára, Tóth Mártonra a csapattársaitól, miközben az interjút készítettük vele a BVSC ellen megnyert bajnoki rangadó után. Van, amit már nem is idézünk, mert gyerekek is olvashatják ezt a cikket (Bisztritsányi Dávid, szevasz!). De ahogy Varga Dániel, az OSC vezetőedzője megjegyezte, "ez kikerülhetetlen, ha kedvelnek valakit".
Adott a férfi vízilabda OB I legrutinosabb (legidősebb) játékosainak egyike, a 37 éves Tóth Marci, aki a Varga Dani érkezése előtti időszakban rengeteg ült a lelátón, mert az OSC akkori trénere nem számított rá az idegenlégiósokkal teletűzdelt csapatban.
Alig telt el két és fél év azóta, ő pedig a tokiói olimpiára készülő bő keretben is helyet kaphatott volna, olyan jól teljesített. Idén nyáron az újbudaiak csapatkapitánya lett, rengeteg játékpercet kap, a Bajnokok Ligájában is kiemelkedően teljesít, a múlt héten például három (!) centerakciógólt (!) szerzett a Marseille otthonában vívott BL-rangadón (10-10).
Az ottani kiemelkedő teljesítménye adta az apropót, hogy hosszabban elbeszélgessünk az örökifjú (forever young) Tóth Mártonnal az idei OSC-ről.

A blokkolni készülő Tóth Márton © Madar Dávid/OSC

Fotó: facebook


Kezdjük a múlt héten történtekkel! Az eggyel előbbi szerdán a Marseille otthonában játszottatok 10-10-es döntetlent a Bajnokok Ligájában, miközben tavaly mindkétszer fájóan simán kikaptatok a franciáktól. A rá következő szombaton pedig fölényesen, 20-11-re győztetek a BVSC otthonában bajnoki rangadón. Esetleg már azon is lemérhető a fejlődésetek tavalyhoz képest, hogy négy napon belül két nehéz mérkőzésen tudtatok jó eredményt elérni?
Az eredményességben mindenképpen előreléptünk. A Marseille-től tavaly tényleg tükörsimán kaptunk ki kétszer is. A fejlődésünk akkor mondható majd egyértelműnek, ha a többi BL-mérkőzésünkön is el tudjuk azt érni, hogy csak az utolsó két-három percben dőljön el a meccs. Az idei OSC-nek ez a legnagyobb feladata, és ha ebből tudunk pontokat szerezni, akkor azt mondhatjuk, hogy nem csak játékban léptünk előre, hanem eredményben is. Az új érkezőknek, Angyal Daninak és Bisztritsányi Dávidnak köszönhetően gazdagabb lett a taktikai repertoárunk, ez is kellett jó a BL-starthoz, meg az is, hogy tanultunk a tavalyi hibákból.
Három centerakciógólt (!) szereztél a Marseille ellen, ritkán látható teljesítményt nyújtottál a BL-nyitányon. Neked személy szerint mit jelentett, hogy ilyen jól ment?
Nem akarok álszerény lenni, de én is büszke vagyok erre a teljesítményre, és nagyon örültem, hogy kijött belőlem ez az eredményes játék. Annak még inkább örülök, hogy ez pontot ért. Amióta nemzetközi vízilabdameccseket játszom, három centerakciógólt egy meccsen még nem lőttem. Ezt nagyon szép emlékként elteszem magamnak.

A csapatkapitányként Jansik Dáviddal kezet fogó Tóth Márton © Madar Dávid/OSC

Fotó: facebook

Ezek után kitűzheted a négy centerakciógól egy meccsen elérését személyes rekordként.
Így van, bár legalábbis megpróbálhatom tartani a szintet, már azzal is boldog lennék. Látni kell, hogy az egész szezon körülbelül 36 hétből áll. Ezen a héten nagyon eredményesek voltunk, de nagyon sok van még hátra. Ez csak egy nagyon pici szelete volt az idénynek. Attól vagyunk erősek, hogy a BVSC ellen már más játékosok tudták húzni a csapatot a BL-meccsünkhöz képest.
Ez utóbbiban látod a mostani OSC erejét?
Igen. Egy olyan kohézió kezd kialakulni, ami nagyon sokszor átlendítheti a csapatot a holtpontokon. Nem azt mondom, hogy mindenki imádja egymást, de például a szombati bajnokinkból az jöhetett le, hogy csak biztatjuk egymást, és egymásból merítettünk erőt. Megfigyelhettük Marseille-ben, hogy ha csak egy pici rossz szó is volt a másikra, akkor azt az ellenfél megbosszulta. Ebben látom az előrelépést, de még ebben is van munka, ezt is építenünk kell.

A meccs előtti bemutatáshoz bevonuló Tóth Márton © Madar Dávid/OSC

Fotó: facebook

Novemberben indult be a meccsdömping, bár ti a BL-selejtezőkkel megint jól bekezdtetek. Most már a Magyar Kupa és a Bajnokok Ligája is bejött a bajnokság mellé. Hogyan látod, mennyire fogjátok bírni ezt a terhelést?
Nagyon hosszú felkészülésünk volt, Dani teljesen tudatosan úgy építette fel ezt a periodizációt, hogy ebben az időszakban érjük el ezt a szintet. A BL-selejtezőt még nem jó játékkal oldottuk meg, de kellett hozzá szerencse is, hogy az első helyen jussunk tovább. A tavalyi szezonból kiindulva, amikor egy selejtezősorozat playoff-párharcában már csúcsformában játszottunk, most ezt az állapotot remélhetőleg csak később érjük el. Ezeken a meccseken tudunk most még úgy erősödni, hogy amikor jönnek az igazán tétre menő mérkőzések - gondolok itt a Magyar Kupára és a BL-re -, akkor érjük el azt a formát, amit megálmodtunk, és ami a cél.
Több szempontból is különleges a helyzeted. A sérült Hárai Balázs hiányában nagyobb teher hárul rád centerként, és te vagy a csapatkapitány is. Ha ezeket összeadjuk, akkor neked mit jelent ez a szituáció?
Nekem azt jelenti, hogy ebből a helyzetből a lehető legtöbbet szeretném kihozni. Úgy, hogy én is vissza tudjak emlékezni erre a szezonra, és hogy a fiatalabb csapattársaim is úgy tudjanak majd visszagondolni, hogy együtt valami jót, maradandót csináltunk. Nagyon sok szabályt lefektettem az elején a csapat felé, ezeket mindenki akceptálta. Ebbe nyilvánvalóan az egész pályafutásom tapasztalatait beletettem. Abba is bele kellett gondolnom, hogy mit kell elengednem esetleg kapitányként, mert energiát vesz el. Olyan is van, amit másnak adtam át, holott máshol a csékához tartozó feladat.

A megint blokkolni kész Tóth Márton © Madar Dávid/OSC

Fotó: facebook

És Pufi kényszerű távollétét hogyan bírjátok?
Sajnálatos, ami vele történt, akkora terhelést kapott egész karrierjében, hogy nem nagyon tudta kipihenni magát. Mindig topon kellett lennie, ezt a sérülést valószínűleg hordozta magával. A csapatnak is elmondtam a szezon elején, hogy ezzel a helyzettel nem kell törődnünk. Egy darabig nélküle kell kihoznunk magunkból és ebből a szituációból a maximumot, mást kell játszanunk. Mire kiismernek minket az ellenfelek, visszajön a világ egyik legjobb centere a csapatba. Mindenkibe sulykolom, hogy mi ebből csak profitálhatunk, látjuk, hogy Pufi mindent megtesz a medencén kívül, hogy minél előbb visszatérhessen. Várjuk vissza!
Az eggyel előbbi kérdést továbbgondolva: 37 éves vagy, Varga Dániel érkezése előtt a lelátóra szorultál az OSC-ben, egy jó nagy ívet leírva azóta remek teljesítménnyel rukkolsz elő, csapatkapitányként a BL-ben is szerepelve. Ilyen előzmények után még többet ér számodra, ahol tartasz?
Azok adnak nekem erőt, amiket itt most felsoroltál, és az, hogy egy ilyen csapatot vezethetek. Dani és a vezetők részéről nagy bizalmat kaptam, ez mindenképpen megtiszteltetés számomra. Valóban volt egy olyan része a pályafutásomnak nem is olyan régen, amikor máson kezdtem el gondolkodni. Szerencsére ebből Dani segítségével nagyon szépen visszajöttem.

A meccs után a szurkolói pacsikat begyűjtő Tóth Márton © Madar Dávid/OSC

Fotó: facebook

Úgy ismerünk téged, hogy a korelnökség cseppet sem zavar.
Már máshol is elmondtam, hogy nem érzem magam öregnek, az igaz, hogy túl régóta vagyok fiatal (együtt nevetünk – a szerk.). Ha megnézünk más sportágakat, az anti-ageingnek nagy szerepe van. Az NBA-ben is rengeteg 35 fölötti játékos található. Soha nem szerettem, ha valakinek a születési dátumát nézzük, ez ellen dolgoztam mindig, az számítson, amit a medencében nyújt valaki, ne pedig a kora. Az a cél, hogy az OSC-vel a legtöbbet kihozzunk magunkból, miközben az egyéni motivációm cseppet se csökkent.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Vízilabda
Az OSC régi-új kapusa sok gondolkodás után nem tudott nemet mondani az Újbudáról érkező ajánlatra
17/10/2022 - 15:56
Vízilabda
Az OSC-vel is a csúcsra tör a Varga Dániel által a legeslegfontosabb igazolásnak titulált pólós
12/10/2022 - 16:44