Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Szédületes játékkal győzték le a magyar női pólósok a szuperfavorit amerikaiakat

Takács Márton

Frissítve 28/07/2021 - 10:00 GMT+2

Világszenzáció! A magyar női vízilabda-válogatott csodálatos teljesítményt nyújtva, 6-8-ról fordítva, hősies védekezéssel, több kiemelkedő egyéni produkcióval 10-9-re legyőzte a kétszeres címvédő, olimpián Peking óta veretlen Egyesült Államokat.

Parkes Rebecca világklasszis teljesítményt nyújtott - Fotó: MTI/Kovács Tamás

Fotó: Other Agency

Bejelentkezett az olimpiai (arany)éremért Bíró Attila csapata.

4. negyed, 1:53 van hátra, és még mindig 9-9 az állás. Még ezt se gondoltuk volna előzetesen, hát még azt, ami ezután következett!
Már az első negyed és félidő nagyon jól sikerült az ezúttal Gangl Edinát nélkülöző magyar csapatnak. Fegyelmezett, jó játékkal 2-2-es részeredményt értek el a mieink, az meg extra volt, hogy a két center, Parkes Rebecca és Gyöngyössy Anikó szerezte a két gólt.
A második felvonásban is nagyon jól játszottak a magyar lányok, fizikálisan is felvették a versenyt a világ legerősebb válogatottjával, sőt, Maggie Steffensék futottak Szilágyi Dorottyáék után. 5-5-tel fordultak a felek a folytatásra.
Magyari Alda már ekkor parádésan védett, ez a játék tényleg extra volt minden tekintetben. Nagyon nehéz gólt lőni ennek az USA-nak, elég jól sikerült ez a műfaj, a ritmus és és a védekezés is magas szintű volt.
A harmadik negyedben, 6-8-nál először vezettek kettővel az amerikaiak, itt juthatott először eszünkbe, hogy nem lehet a végéig bírni azt a tempót és fizikalitást, amivel Musselmannék egy évtizede uralják a női vízilabdát.
picture

Vályi Vanda is a legjobbak közé tartozott - Fotó: MTI/Kovács Tamás

Fotó: Other Agency

És akkor ezek után tolt egy 4-1-es negyedik negyedet a magyar válogatott.
Előbb a világklasszis teljesítményt nyújtó Parkes villant meg, majd Vályi Vanda egyenlített egy rosszkéz szélről elengedett lövéssel (8-8).
És bár Seidemann még egyszer megszerezte a vezetést a kétszeres címvédőnek, innentől pláne a magyar lányok percei következtek. Még úgy is, hogy szegény Gyöngyössy nem, vagy alig kapott ítéletet elöl. Keszthelyi viszont bevágott egy fórt, majd a mieink kivédekeztek egy emberhátrányt.
Egy perccel a vége előtt a győzelemért támadhatott a Bíró-csapat. Már ezt is élmény volt elkönyvelnünk. És akkor jött a slusszpoén. Az emberfeletti teljesítményt nyújtó Parkes a támadóidő utolsó másodpercében, a kapunak háttal állva, emberrel a nyakán húzta be a a labdát a kapuba, megszerezve a 10., mint nem sokkal később kiderült, győztes gólunkat.
picture

A mindent eldöntő, utolsó perces magyar gól

A centerüket az utolsó erejével megtartó Illés Anna vezetésével még védekezésben mutattak parádét a mieink, hogy aztán következhessen a kisebb ünneplés. A magyar válogatott 6-8-ról fordítva nyert 4-1-es (!) utolsó negyeddel London és Rio aranyérmese ellen, az olimpiákon Peking óta veretlen Egyesült Államokkal szemben.
Bár Asleigh Johnson (47%) a világ legjobb kapusa, Magyari Alda még őt is lepipálta, 55%-kal védett a Dunaújváros hálóőre. Illés Anna és Keszthelyi Rita egészen elképesztő munkát végzett védekezésben, utóbbi három blokkal (emberhátrányban is) és négy labdaszerzéssel zárta a partit, irányította társait. Parkes Rebecca extra centerjátékot nyújtott három szerzett góllal, Vályi Vanda mind a két lövését gólra váltotta, de igazából mindenkit ki lehet emelni, mert ez az USA-t csak csodálatos csapatmunkával lehet legyőzni.
Talán az egész olimpiász, az elmúlt öt év legjobb játékát nyújtotta a magyar női vízilabda-válogatott, sokáig emlékezetes teljesítményt mutatva, rengeteg akciógólt szerezve ért el világraszóló eredményt. Ez körülbelül olyan értékű siker, mintha a magyar női kézilabda-válogatott Norvégiát múlta volna felül.
picture

Magyari Alda parádézott a kapuban - Fotó: MTI/Kovács Tamás

Fotó: Other Agency

Folytatás csütörtökön Japán, majd szombaton Kína ellen, aztán irány a negyeddöntő és az olimpiai dobogó!
Női vízilabdatorna, Tokió, A-csoport, 2. forduló
Magyarország–Egyesült Államok 10–9 (2–2, 3–3, 1–3, 4–1)
Tatsumi Vízilabdaközpont, zárt kapus
gólszerzők: Parkes 3, Vályi, Keszthelyi 2-2, Gyöngyössy, Illés, Szilágyi 1-1, illetve Musselman 3, M. Fischer, Fattal 2-2, Steffens, Seidemann 1-1
ötméteres: 0/0, illetve 0/0
gól/emberelőny: 3/5, illetve 4/10

Aki szeretne az olimpia alatt is a cikkeinkről és a híreinkről első kézből tájékozódni, itt tud feliratkozni a hírlevelünkre!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés